5 yıl içinde koronavirüs, grip ve RSV'yi kapsayacak şekilde yıllık tek dozluk güçlendirici sunmak için çalıştıklarını duyuran Moderna CEO'su, aşının evrimini akıllı telefonların kaydettiği gelişmeye benzetti.

"Covid aşıları 'iPhone' gibi gelişim gösterecek"
Fotoğraf: Pixabay

Covid-19 pandemisinde insanlık güçlendirici dozlarla birlikte yılda en az 3 doz aşı olma sürecine girerken, BioNTech-Pfizer gibi mRNA temelli aşı üreticisi Moderna'dan yılda tek doz aşıyla bütün işi görme açıklaması geldi.

Dün CNN Business'e konuşan ABD'li ilaç ve biyoteknoloji devinin CEO'su Stéphane Bancel, gelecek 5 yıl içinde koronavirüs, grip ve bir başka yaygın solunum yolu virüsünü kapsayacak şekilde yıllık tek dozluk bir güçlendirici sunmayı umduklarını söyledi.

Sputnik'in aktardığı habere göre, Bancel, Covid-19 mutasyona uğramaya devam ederken, Moderna'nın aşılarını güncellemeye devam etmesi gerekeceğini ve bunu tüketiciler için daha kullanışlı hale getirmeye çalışacağını söyledi.

"AYNI MANTIK İŞLİYOR"

Yeni kombine ürünü piyasaya sürmek için 3-5 yıllık takvim öngören Moderna CEO'su, aşının evrimini akıllı telefonların kaydettiği gelişmeyle kıyasladı:

"İlk kez iPhone satın aldığınızda kamera harika olmaz, her şey harika olmaz, ama birçok şey vardır. Pek çoğumuz her eylül yeni bir iPhone alır, yeni uygulamalar edinir, eski uygulamaları günceller. Burada da tamamen aynı fikir geçerli, yani Covid-19, grip ve RSV [solunum sinsityal virüsü] aşısını tek bir doz içinde alacaksınız."

"KORONAVİRÜSÜN ORTADAN KALKACAĞI ANLAMINA GELMİYOR"

Moderna'nın on milyarlarca dolar gelir elde etmesine ve dünya çapında 70'den fazla pazarda iş yapmasına yardımcı olan Covid-19 pandemisinin bu yıl içinde sona erebileceği tahmininde bulunan Bancel, bunun koronavirüsün ortadan kalkacağı anlamına gelmediğini belirtti.

"Bence - bazı ülkelerde değilse bile - tüm araçların el altında olduğu ve herkesin risk toleransına göre kendi kararını verebileceği bir dünyaya doğru yavaş yavaş ilerliyoruz" değerlendirmesini yapan Moderna CEO'su, daha çok insanın gripte olduğu gibi 'virüsle yaşamayı' tercih edeceğine inandığını dile getirdi.

Bancel, bununla birlikte bağışıklığı baskılanmış insanlar veya pandemiden önce bile maske takmanın yaygın olduğu Japonya gibi ülkeler örneklerinde olduğu gibi yaklaşımların farklılık göstermeye devam edeceğini öngörerek ekledi:

"Çok fazla mutasyona sahip çok şiddetli hastalığa neden olan çok kötü bir varyantla karşı karşıya kalma olasılığımız her zaman yüzde 20'dir."Güncellenmiş yıllık destekleyiciye ilaveten bu yıl içinde yeni klinik verilerinin yayımlanacağı kişiselleştirilmiş kanser aşısı geliştirdiklerini hatırlatan Bancel, her şey yolunda giderse kanser aşısının yaklaşık 2 yıl içinde onaylanabileceğini söyledi. Laboratuvar çalışmaları devam eden potansiyel bir maymun çiçeği aşısını araştırdıklarını sözlerine ekledi.

PANDEMİ HIZ KAYBETTİ, HİSSE SENETLERİ DÜŞTÜ

Covid-19 aşısı sayesinde hisselerinin değeri 2020'de yüzde 434, 2021'de yüzde 143 arttıktan sonra Pfizer (PFE) ve BioNTech (BNTX) gibi bu yıl yüzde 30 ve geçen yıl aynı döneme göre yüzde 64 düşen Moderna, geçen haftaki açıklamasında, düşük gelirli ülkeler için uluslararası aşı programı Covax'tan gelen siparişlerin ani iptali nedeniyle ikinci çeyrekte yaklaşık 500 milyon dolarlık zarara uğradığını duyurdu.

Siparişler iptal oldu, aşılar çöpe gitti

Siparişleri yetiştirmek için yeni makineler satın aldığından zararın büyüdüğünü, daha da önemlisi Covid-19 aşılarının çöpe atılmasına neden olduğunu söyleyen Moderna CEO'su, "Aşıları imha ettik. Bu, gerçekten kalp kırıcıydı" dedi.