Seyahat Acentaları Taban Hareketi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı önünde yapmak istediği basın açıklamasına Covid-19 gerekçesiyle izin çıkmadı.

Covid bahanesiyle çifte standart

Uğur ŞAHİN

Salgın seyahat acentalarını da vurdu. Ekonomik olarak zor durumda olduklarını ve pandemiden etkilendiklerini belirten acentalar, dün Ankara’da Kültür ve Turizm Bakanlığı önünde basın açıklaması yapmak istedi. Ancak açıklama yapmak için 24 Eylül’de Ankara Valiliği’ne başvuran Seyahat Acentaları Taban Hareketi’ne ‘olumsuz’ yanıt verildi. Açıklamanın yapılmamasını isteyen Ankara Valiliği Hukuk İşleri Müdürlüğü, gerekçe olarak pandemiyi gösterdi.

Ankara Valiliği’nden başvuruya verilen yanıtın başvurucu Seyahat Acentaları Taban Hareketi’ne değil, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’ne yapılması dikkat çekti.

Söz konusu yanıtta şöyle denildi: “29.09.2020 günü saat 11.00-11.30 saatleri arasında Kültür Bakanlığı önünde ‘Seyahat Acentaları’ konulu basın açıklaması yapmak istedikleri dilekçe ile bildirilmiştir. Söz konusu etkinlik talebi Covid-19 salgının önlenmesi kapsamında alınan tedbirler nedeniyle uygun görülmemiştir.”

‘ONLAR YAPABİLİYOR’

Valiliğin yasak kararına tepki gösteren Seyahat Acentaları Taban Hareketi Sözcüsü Ünal Uluçay, salgın sürecinde AKP’nin miting yaptığını hatırlattı. Uluçay, “Emniyet’tekilere de söyledik, ‘Onlar miting yapabiliyor’ dedik. ‘Bunlar bizi ilgilendiren konular değil, Hıfzıssıhha Kanunu’ndan ceza yazacaklarını, hatta müdahale edebileceklerini’ söylediler. Bakanlık önünde açıklama yapacaktık fakat valilik uydurma gerekçelerle izin vermedi. Binlerce insan toplayacaktık. Covid’i bahane gösterdiler. Ama işin enteresan tarafı, bizi müracaatımıza karşılık başka birime yanıt vermişler. Böyle komik bir durum yaşandı. Başvuruyu biz yaptık, yanıtı Seyahat Acentaları Birliği’ne verdiler.”

Uluçay, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bu süreçte seyahat acentaları hiç gündeme gelmedi. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı’yla Bakan’ının arasındaki krizin faturası acetanlara çıkıyor. 14 binin üzerinde acenta var, herkes mağdur, ofisler kapalı ve binlerce işsiz var.”

***


Yaşam savaşı veriyoruz
Eyleme izin verilseydi, Bakanlık önünde şu açıklama yapılacaktı: “Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı ile Kültür ve Turizm Bakanı arasındaki çekişmeden usandık. İki kurumu bir araya gelerek seyahat acentalarının sorunlarına çare bulmaya davet ediyoruz. Seyahat Acentaları entübe olduk. Yaşam savaşı veriyoruz.”