Kayseri’de vakalar hızla artıyor. Bu artışın merkez üssü ise Organize Sanayi Bölgesi. Devletin elindeki fabrikalarda bile hiçbir önlem alınmıyor. İşçilerin Covid-19 ile ilgili sohbet etmesi bile yasak.

Covid demek bile yasak!

Rıfat Kırcı

Kayseri’de Covid-19 vakaları hızla artıyor. Bu artışın merkez üssü ise Organize Sanayi Bölgesi (OSB) gibi görünüyor. Vali Şehmus Günaydın da önceki gün yaptığı açıklamada, OSB’deki vaka artışına dikkat çekerek çarpıcı açıklamalarda bulundu. Temaslı işçinin 14 gün izolasyon iznine ayrılması gerekirken başka fabrikada çalışırken yakalandığını belirten Günaydın, şunları söyledi:

"OSB’deki sayı artınca temaslı işçi 14 gün izolasyon alıp gidip başka fabrikada çalışıyor. Bu olacak iş mi? ‘İhracat arttı, iş yetişmiyor’ diyorlar. Senin ihracatın için binlerce kişi tehlikeye giriyor. OSB ve Kayseri Sanayi Odası’nı uyardık, yakın temaslıları da izole edin dedik. Fabrikayı kapat mı demek, maske mesafeye dikkat et mi demek daha maliyetli? Rasyonel düşünmek lazım. “

Vali Günaydın akla gelen her türlü tedbiri aldıklarını da iddia etti; ancak fabrikalarda neden üretimin durdurulmasının sağlanmadığını, neden yalnızca patronları uyarmakla yetindiklerini açıklamadı.

Kayseri’de yaşananları ve OSB’de çalışan işçilerin durumu DİSK Dev Yapı-İş Sendikası Kayseri Bölge Temsilcisi Haydar Baran ve CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık ile konuştuk.

YATAŞ’TA 200’ÜN ÜZERİNDE VAKA

covid-demek-bile-yasak-776747-1.DİSK Dev-Yapı İş Sendikası Kayseri Bölge Temsilcisi Haydar Baran, Kayseri’de yaşanan vaka artışının başlıca sorumlusunun, işçiyi yoksulluk ve virüs arasında tercih yapmak zorunda bırakan patronlar olduğunu vurguladı. “İşçiye ‘ya açlık ya ölüm’ diyorlar” ifadelerini kullanan Baran, şunları kaydetti:

“Şu anda yalnızca Yataş fabrikasında 200’ün üzerinde vaka olduğunu biliyoruz ve işçiler hâlâ orada çalışıyor. Sadece pozitif çıkanlar 14 gün süreyle karantinaya alınıyor. Öte yandan Merkez Çelik fabrikası, Kayseri’nin en önemli fabrikalarından. Şu anda bize içeriden ulaşan bilgilere göre, burada işçilerin Covid-19 ile ilgili sohbet etmesi bile yasak. Ki devlete geçmiş bir fabrikadan bahsediyoruz, geçmişte bu fabrika Boydak’taydı, sonra Hazine’ye geçti. Burada işçiler bırakın bizimle konuşmayı, kendi aralarında ‘pozitif vaka varmış’ bile diyemiyor. İşten çıkarmalar yasak; ama virüsle ilgili konuşanların çalışma yerleri, pozisyonları değiştiriliyor.”

DEVLETİN FABRİKALARINDA BİLE…

Yalnızca Merkez Çelik’te değil; Boydak’tan devlete geçen İstikbal, Bellona, Mondi fabrikalarında da çok sayıda vaka olduğunu, ama hiçbir önlem alınmadığını belirten Baran, “Üretim sürüyor, bu fabrikalar güya devletin elinde ama şu anda eldiven, maske konusunda bile sorun yaşanıyor. Bu işyerlerinde Hak-İş örgütlü. Sendika da bu çarkın böyle dönmesine onay veriyor” dedi.

Küçük tekstil atölyelerinde ve fabrikalarda da durumun kötü olduğunu dile getiren Baran, “İnsanlar ekonomik olarak o kadar kötü durumda ki… Kayseri’de her 100 işçiden 92’si asgari ücretle çalışıyor. Bu işçiler çalışmadıkları zaman kendileri de aileleri de aç. İşçileri açlıkla ölüm arasında tercih yapmak zorunda bırakıyorlar ve işçiler çalışmak zorunda kalıyor. İnsanlar çaresiz. İnsan hayatı açısından aciliyeti olan işler dışındaki tüm işler bir süre durdurulmalı, işçiler ücretli izne gönderilmeli” diye konuştu.

İŞÇİLER BİZDEN YARDIM İSTİYOR

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık da işçiyi suçlamanın anlamsız olduğunu belirterek, “Gerçek sorumlu, işçiyi yoksul bırakan patronların kendisi” ifadelerini kullandı. Arık şunları kaydetti:

“Fabrikada çalışan işçiler bizi arıyor. Covid-19 hastası olanlarla birlikte çalıştıklarını, aynı yemekhanede yemek yediklerini söylüyorlar. Kendilerine işveren tarafından test bile yapılmadığını aktarıyorlar. ‘Bizi karantinaya almıyorlar, bizim sesimiz olun’ diyorlar. Karantinaya alınan işçinin ise ücreti kesiliyor. O da gidiyor, başka işte çalışıyor. Bu insanlar geçimini sağlamak zorunda.”

HEKİMLER HASTA SEÇECEK DURUMA GELDİ

covid-demek-bile-yasak-776748-1.Aynı zamanda hekim olan CHP’li milletvekili, kentte vakaların çok ciddi oranda arttığını ve salgının merkezinin Organize Sanayi Bölgesi olduğunu söyledi. Arık, şöyle devam etti:

“Kendim de hekim olduğum için Şehir Hastanesi’nden arkadaşlar beni arıyor. Şehir Hastanesi şu anda tamamen pandemi servisine dönüşmüş durumda. Onların söyledikleri şey şu: ‘Biz artık yoğun bakımda hasta tercihi yapma noktasına geldik. Toplumu uyarın. Biz de yorulduk, yıprandık.’”

"Kayseri teslim bayrağını çekmiş durumda" diyen Artık, karantinaya alınan yurttaşların ihtiyaçlarının karşılanması ve kentte acilen sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi gerektiğini söyledi.