Covid’i ağır geçirenler nörolojik sorunlar yaşıyor

Koronavirüsün insan vücudunda bıraktığı hasara dair yapılan bilimsel araştırmalarda çarpıcı bir veriye ulaşıldı. ABD'de hastalığı ağır geçiren on binlerce hastanın katıldığı araştırmada, bu kişilerin yüzde 34'ünün altı ay içinde psikiyatrik veya nörolojik sorunlar yaşadığı tespit edildi.

236 bin 379 kişinin elektronik sağlık verilerinin incelendiği araştırmanın öne çıkan sonuçları şöyle:

• En yaygın görülen sorun anksiyete oldu. Katılımcıların yüzde 17'sinin anksiyete yaşadığı saptandı.

• Hastaların yüzde 14'ünde duygu durum bozuklukları görüldü.

• Yüzde 5'i uykusuzluk şikâyeti yaşadı.

• Felç ve demans gibi nörolojik teşhisler daha nadir görülse de, bu sorunların hastalığı en ağır geçirenler arasında teşhis edildiği belirtildi. Buna göre, hastalık sürecinde yoğun bakımda yatan kişilerin yüzde 7'si sonradan felç geçirdi; yüzde ikisine demans teşhisi kondu.

Araştırmacılar Covid'in uzun vadedeki etkilerinin sağlık sistemleri üzerinde yıllar boyu hissedileceğine dikkat çekti. Araştırmada, uzun vadeli psikolojik ve nörolojik etkiler nedeniyle sağlık sistemlerine daha fazla kaynak ayrılması için çağrıda bulunuldu. Araştırmanın başyazarı olan Oxford Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Paul Harrison “Bunlar büyük bir örneklemden alınan gerçek veriler. Covid-19 sonrası görülen psikiyatrik teşhislerin yüksek oranda olduğunu teyit ediyorlar” dedi.

AA