Covid-19 salgınıyla 1 yıldır en önde savaşan sağlık çalışanları, hak ettikleri ek ödemeleri alamıyor. Ocak ayında Covid servisinde çalışan bir hemşire yalnızca 19 TL ek ödeme aldı.

Covid servisinde çalışana 19 TL

Berkay SAĞOL

Türkiye’de Covid-19 pandemisiyle 1 yıldır en önde savaşan ve en büyük risk grubu içinde yer alan sağlık çalışanları, hak ettikleri değeri göremiyor ve ek ödemeleri alamıyor. 387 arkadaşını Covid-19 sebebiyle kaybeden sağlıkçıların, Covid-19 hastalığının meslek hastalığı olarak sayılması talebi kabul edilmedi. Sağlık çalışanları değer görmemesinin yanı sıra, hak ettikleri insanca yaşam için ücretleri alamamaktan şikâyetçi. Son 2 aydır herhangi bir ek ödeme alamadıklarını veya alsalar bile çok düşük ücretler ödendiğini belirten sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı’nın tavandan ek ödeme yapılacağını açıkladığında bile düşük ücretler aldıklarını ve hiç ek ödeme almayan arkadaşlarının da olduğunu söyledi.

covid-servisinde-calisana-19-tl-854782-1. SES İzmir Şube Hukuk Sekreteri Hava Akcan BirGün’e yaptığı açıklamada, “Bizim sağlık çalışanları olarak emekliliğe yansıyan bir temel ücretimiz var. Aynı zamanda birde çalıştığımız hastanelerden aldığımız emekliliğe yansımayan bir döner sermaye ücretimiz var. Bu aldığımız ek ödemelerin miktarlarını belirleyen birçok faktör var. Ek ödemedeki adaletsizlik performans sistemiyle birlikte girdi çalışma yaşamımıza aynı mesleği yapanlar arasında bile gelir açısından uçurumlar oluştu sağlıkta dönüşüm politikalarının getirdiği bunlar koruyucu sağlıktan vazgeçip tedavi edici sağlığın tercih edilmesi. Bu tavandan ek ödeme dedikleri kavram pandemi sürecinde ortaya çıktı. 1 yıllık pandemi döneminde de bu tavandan ödeme yalnızca Mart, Nisan, Mayıs, Kasım ve Aralık aylarında yapıldı. Onun dışında hiç tavandan ücret yapılmadı. Kaldı ki hesaplanan tavandan ek ödeme ücretlerini bile vermediler zaten” dedi.

ASIL TALEBİMİZ EMEKLİLİĞE YANSIYAN TEMEL ÜCRET ARTIŞI

Verdikleri emeklerin karşılığında insanca yaşamak istediklerini söyleyen Akcan, “Performansa dayalı ek ödeme sistemine göre son dönemde özellikle hastanenin içinde farklı servislerde çalışan sağlık çalışanları arasında çok ciddi ödeme farkları oluştu. Sağlık çalışanı arkadaşlar ek ödemelerinde yüksek ücretler almak için ek nöbetler tutmaya başladılar. Bu yaşanan durumlar iş barışını tamamen bozdu. Bazı servislerde çalışan sağlık çalışanları ek ödemelerden ya hiç yararlanamıyor ya da çok cüzi miktarlarda, emeğinin karşılığı olmayan ücretler alıyor. O yüzden sağlık çalışanlarının ek ödemelerinde ciddi bir adaletsizlik var. Örneğin lise mezunu bir hemşire Covid yoğun bakımda 1 ay çalıştığı halde 600 TL ücret aldı. Bu hemşirenin bütün emeği bu ücret olamaz. Asıl talebimiz emekliliğe yansıyan temel yaşanabilir bir ücret. Biz bu kadar mücadele ederken, yönetenlerin de bizi görmesini istiyoruz” diye konuştu.

covid-servisinde-calisana-19-tl-854781-1.Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi SES İşyeri Temsilcisi Başak Edge Gürkan ise, “Ek ödemeler hastaneye göre farklılık gösteriyor. Biz tavandan ek ödeme dediklerinde bile çok düşük ücretler aldık. Mayıs ayından sonra hastanenin döner sermayesi üzerine bıraktılar. Aylarca söyledikleri ek ödeme rakamları tamamen adaletsiz. Ocak ayı döner sermayede sağlık çalışanlarının vergi diliminden dolayı en yüksek en ödeme alacağı aydır normalde. Ocak ayında Covid servisinde çalışan bir hemşire 19 TL aldı, Covidtriajda çalışanlar bu ücretlerden hiç yararlanamadı. Yani bazı sağlık çalışanları hiç ek ödeme alamadı, alanlar ise çok düşük ücretler aldı” ifadelerini kullandı.