Destek ümidi kalmayan kafe bar çalışanları “Tedbirler alınsın, iş yerleri açılsın” diyerek bir araya geldi. 10 milyon insanın açlığa mahkûm edildiğini söyleyen kafe-bar çalışanları işletmelerin HES kodu ile önlem alınarak açıklamasını talep etti

Covid tedbirleri nedeniyle işyerleri kapalı olan kafe-bar çalışanları sokağa çıktı: Açlığa mahkum edildik!

EKONOMİ SERVİSİ

Ülkede hâlâ kontrol altına alınamayan salgın nedeniyle iş yerleri kapanan milyonlarca kafe-bar çalışanı, işsiz ve gelirsiz kaldı. 20 Kasım’da alınan tedbirler nedeniyle çalıştıkları işletmeler tam 66 gündür kapalı. Emekçiler bugün 5 şehirde ortak basın açıklaması yaparak taleplerini iktidara bir kez daha ulaştırmak istedi. İstanbul, Ankara, Bursa, Samsun ve Ankara’da bir araya gelen emekçilerin artık devletten bir destek beklentisi kalmadı. "Geçinemiyoruz” diyen kafe bar çalışanları “Tedbirler alınsın, iş yerleri açılsın, yasaklar kalksın" dedi.

10 MİLYON İNSAN AÇLIĞA MAHKÛM EDİLDİ

Turizm İşçileri Dayanışması, Kafe ve Bar Çalışanları Dayanışması ve Otel ve Turizm İşçileri Sendikası tarafından yapılan açıklamada “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre 180 bin iş yeri kapalı. Bu işletmelerin her birinde 10 kişi çalışsa 2 milyon insan ediyor, aileleriyle birlikte 10 milyon insan açlığa, yoksulluğa mahkûm edilmiş durumda” denildi.

Öte yandan açıklamada birçok kafe-bar emekçisinin günlük 39 liraya mahkûm edildiğine dikkat çekilirken, "Hükümet 15 Mart ila 1 Haziran tarihleri arasında; herhangi bir işyerinde 15 Mart'tan önce 60 gün çalışmış olan ve son 3 yıl içinde 450 gün sigorta primi ödenmiş olanlar için aldıkları ücretin yüzde 60'ı kadar Kısa Çalışma Ödeneği (KÇO) desteği sağladı. Ancak çoğu çalışan bu koşulları sağlayamadı. Bu şartları taşımayan personel için ise günlük 39 TL ücretsiz izin ödeneği sağlandı. Kısa çalışma ödeneği alanlar 1.500 TL, ücretsiz izne çıkarılanlar ise 1.170 TL ile geçinmek zorunda bırakıldı" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada AKP’nin kongrelerinin başladığına dikkat çekilerek “Kalabalık salonlarda kongreler yapılabiliyor. Özel ve resmi kurslarda yüz yüze eğitim başladı. Sağlık kurumlarındaki yoğunluğun azalmasıyla, sağlık personelinin izin yasağı kaldırıldı. Normalleşme adımları atılıyor, bize öncelik verilmeli iş yerleri açılmalıdır. HES kodu ile, toplu taşıma araçlarına biniliyor, kapalı yerlere giriliyorsa siyasi partiler kongre yapabiliyorsa kafeye, bara, lokantaya da gidilebilir. İşletmelerin bir an önce açılmasını istiyoruz, bir an önce işimize dönmek istiyoruz. Çalıştığımız iş yerlerinde alınması gereken tüm tedbirleri alalım, işyerleri açılsın, yasaklar kalksın” denildi.