Koronavirüs nedeniyle uygulanan sosyal izolasyon yaşlı nüfusun fiziksel aktivitesini azalttı. Covid geçirmiş yaşlıların yüzde 41'i aktiviteden uzaklaştı. Öte yandan uzmanlar “Yaş dostu uygulamalar geliştirilmeli” diyor.

Covid, yaşlıların hareketini azalttı
Covid-19 nedeniyle 65 yaş ve üzerine sokağa çıkma yasakları uygulandı. (Fotoğraf: AA)

HABER MERKEZİ

Koronavirüs pandemisinden en çok etkilenen kesim 65 yaş ve üzeri oldu. Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Geriatri Bilim Dalı Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet İlkin Naharcı, Covid-19'un yaşlı sağlığı üzerindeki etkilerini anlattı. Naharcı, hayata geçirilen tedbirler kapsamındaki sosyal izolasvyonun yaşlı nüfus arasında daha az fiziksel aktiviteye yol açtığını ifade etti.

Salgında yaşlılarda fiziksel aktivite sıklığına ilişkin Uzm. Dr. Bilal Katipoğlu ile araştırma yaptıklarını aktaran Naharcı, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü nedeniyle şu bilgileri verdi:

“Araştırma, Haziran 2022'de Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Dergisi'nde yayımlandı. Anket yönteminin kullanıldığı araştırmada, tüm yaşlı yetişkinlerde salgın sırasında düzenli açık hava fiziksel aktivitesinin önemli ölçüde azaldığı belirlendi. Covid-19 geçirmiş yaşlı bireylerin yüzde 41,3'ünde; Covid-19 geçirmemiş yaşlıların ise yüzde 20,2'sinde fiziksel aktivitede azalma tespit edildi. Ayrıca Covid-19 enfeksiyonu geçirmiş olmanın, fiziksel aktivite azalma riskini yaklaşık 3,5 kat artırdığı belirlendi."

Salgın öncesi açık havada yürüyüş yapabilen ve sosyal yaşama katılabilen yaşlıların, uzun süre ev içinde kalmasının fiziksel ve psikolojik açıdan sağlığın bozulmasında önemli etken olabildiğini vurgulayan Naharcı, şöyle konuştu: “Covid döneminin en sık tanımlanan semptomları olan yorgunluk ve nefes darlığı, egzersiz kapasitesinin azalmasına neden olabilir. Ayrıca yaşlılar iyileşmiş olsalar bile düzenli fiziksel aktivitelerini sekteye uğratan depresyon, anksiyete veya travma sonrası stres bozukluğu gibi duygusal sıkıntılar yaşayabilir. Yetersiz fiziksel aktivite, yaşlılarda psikolojik sorunların yaşanmasına neden olabiliyor.”

Naharcı, “Araştırmayla birlikte ileride potansiyel problemleri önlemek adına bu grubun düzenli sağlık kontrollerini yaptırmasını gerektirmekte" uyarısında bulundu.


covid-yaslilarin-hareketini-azaltti-1070309-1.


DİJİTALİN DIŞINDA KALMAMALILAR

BBC Türkçe’nin haberine göre ülkede internet kullanan yaşlı nüfus sayısı 2016 yılına göre 4 kat arttı. Ancak kullanmayanların oranı ise yüzde 70. Yaşlı Hakları Derneği kurucularından Dr. Gülüstü Salur, “Orta ve genç kuşak teknoloji sayesinde pandemi yoksunluklarını telafi etti ama ileri yaştakiler, yabancısı oldukları bu alandan faydalanamadılar, kısıtlandılar” dedi.

Salur, yaş dostu uygulamaların geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti: “Basit bir televizyon kumandası bile çok karışık olabiliyor. Yaşlılar genellikle hep aynı kanalı seyrediyor çünkü bir kere oradan çıkarsa, tekrar o kanala nasıl döneceğini bilmiyor. Dijitalin dışında kalmamak artık bir insan hakkıdır. Dünyadaki dijital değişim hayatın her alanına o kadar nüfuz etti ki, hakkımız olan birçok hizmet dijitalden yürüyor. Yaşlıları bunun dışında bıraktığınız zaman, hayatın dışında bırakıyorsunuz.”