Çözülemeyen kirliliğe yurttaşlar el koydu

Antalya'nın dünyaca ünlü iki düden şelalesini içine alan Düden Çayı’nda üç haftayı aşkın süre önce ortaya çıkan köpüklenme ve kötü kokuyla birlikte balık ölümleri de devam ediyor. Kentteki demokratik kitle örgütleri ve meslek odaları ile birçok yaşam savunucusunun katılımıyla ‘Düden Şelalesi ve Çayı Su Kirliliği Önleme ve Koruma Komitesi’ oluşturuldu.

KİRLİLİK DENİZE ULAŞTI

DHA'da yer alan habere göre, ocak ayının ikinci haftasında ilk olarak Yukarı Düden Şelalesi’nin olduğu bölgedeki vatandaşlar tarafından fark edilen kötü koku ve aşırı köpüklenme olayı sonrasında, kirlilik Düden Çayı boyunca yayılarak 40 metreden denize dökülen Aşağı Düden Şelalesi’ne ulaşıp buradan da denize karıştı. Antalya Valiliği ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yapılan en son duyuruda Düden Çayı’ndan kaynaklı koku ve köpük kirliliği üzerine yapılan denetimlerde 10 işletmeye 2 milyon 598 bin 797 TL idari para cezası uygulandığı ve 10 tesisin faaliyetinin durdurulduğu açıklandı.

İLK TOPLANTI YAPILDI

Çaydaki kirliliğin çözülememesi üzerine bir araya gelen yurttaşlar komite kurdu. Çevre mühendisi Tokan Engin başkanlığındaki komite, öncelikli olarak, kirletici ve kirlenmeyi önleyecek tespitlerin yapılması, su miktarı ve kalite izleme projesi ve koruma programı uygulanması konularında çalışmalar yürütülmesi kararı aldı. Çalışmaların bilimsel, katılımcı ve planlı çalışma prensibiyle yürütüleceği belirtilerek, faaliyetlerin 40 günde tamamlanacağı ve proje çıktılarının kamuoyuyla da paylaşılacağı açıklandı. Kirliliğe sebep olan firmaların isimlerinin ifşa edilmesini talep ettiklerini hatırlatan ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, “Fakat bununla ilgili bir ilerleme kaydedemedik ve şehrin önde gelen sivil toplum kuruluşlarının başkanları da nedenini bilmediğimiz bir şekilde bu konuda sessiz kaldı” dedi.