AKP-MHP blokunda yaşanan çözülme başta Akşener olmak üzere sağ cenahta bulunan partilerin iştahını kabartıyor. Sağda iki cephenin katıldığı bir erken seçimin yaşanması mümkün.

Çözülen Cumhur iştah kabartıyor

YAŞAR AYDIN yasaraydin@birgun.net

Erdoğan ve Babacan’dan gelen iyi sözleri gülümseyerek karşılayan İYİ Parti Lideri Meral Akşener kendi oyununu kurmaya hazırlanıyor. Parti kurmaylarından gelen “Millet Cephesi’ne mecbur değiliz” açıklamalarından sonra gelen Deva Partisi ziyareti Ankara’da kulisleri hareketlendirdi.

Geçen hafta Bahçeli’den “eve dön çağrısı” alan Akşener, Erdoğan’ın “milli ve yerli” iltifatına nail olmuştu. Akşener, çağrılar karşısında rahat ve çok ciddiye almaz bir tutum sergiledi. Arkasından da yine kendisinin özne olduğu Deva Partisi Lideri Ali Babacan görüşmesini gerçekleştirdi. Sırada Davutoğlu’nun Gelecek Partisi var. Temel Karamollaoğlu ile yakın ilişkisi bilinen Akşener’in ziyaretleri “yeni bir cephe mi geliyor” sorularını da beraberinde getirdi.

SAĞ İTTİFAK MÜMKÜN MÜ?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaklaşık dört yıldır AKP-MHP blokuna karşı en geniş cepheyi kurma uğraşında. Hem 16 Nisan Referandumu’nda hem de 31 Mart yerel seçimlerinde önemli bir başarı kazandığını, rüştünü ispatladığını söylemek mümkün. Bugün de kendi partisinden gelen eleştirilere de göğüs gererek aynı taktiği izlemeye devam ediyor. İlk seçimde de iktidara gelerek bu uzun ve meşakkatli mücadelenin meyvesini toplamayı hedefliyor ama işler çok da beklediği gibi ilerlemeyebilir.

Türkiye’de siyaset çok dinamik. Pandemi sonrası derinleşen ekonomik ve siyasal krizle birlikte daha kaygan ve kırılgan hale geldi. Yeni dizilişler mümkün. Ankara’da bugünlerde konuşulan seçim ittifakı İYİ Parti, SP, Gelecek ve Deva Partisi arasında oluşacak birlik. Bu konuda konuştuğumuz bir iki vekil Akşener’in böyle bir fikre ‘temkinli bir iyimserlikle’ yaklaştığı yönünde bilgi veriyor. Böyle bir ittifak sayesinde, seçmenden gelen CHP dolayımıyla HDP ile yan yana gelme eleştirisinden kurtulurken parlamenter sisteme dönüş dahil iddialarından da vazgeçmemiş olacak.

CHP NE YAPACAK?

Böyle bir gelişme kuşkusuz en çok CHP’yi etkileyecektir. Uzun süredir Genel Başkan’ın oyun kuruculuğunu üstlendiği süreç sekteye uğrayacak. Konuştuğumuz CHP’li yöneticiler böyle bir gelişmeyi çok arzu etmemekle birlikte yeni duruma uygun bir taktik geliştirmekte zorlanmayacaklarını da belirtiyorlar. İki turlu bir seçim sisteminin hamle yapmakta ellerini güçlendirdiğinin de altını çizdiler.

Ankara’da trafik çok hızlandı. Akşener bu hızlı trafiği ve kendi pozisyonunu çok sevdi. Kolay vazgeçecek gibi de durmuyor.

***

Erken seçim mi var?

Devlet Bahçeli dün bir kez daha erken seçim olmayacağını vurguladı. Yine çok gündemde olmadığı bir anda yapılan bu çıkış “erken seçim geliyor” yorumlarına neden oldu. Yaklaşık dört aydır ülke seçim atmosferinde. İktidarın her adımı seçim hazırlığına işaret ediyor. Bahçeli de gündemine almışsa Akşener’in dikkat çektiği Haziran 2021 tarihine daha dikkatle bakmak lazım. Bahçeli’nin açıklamasında dikkat çeken bir başka nokta da İYİ Parti’yle ilgili olan kısmı. Çok uzun süredir Bahçeli ilk kez “şer ittifakı”nın içine Akşener ve İYİ Parti’yi katmadı. Bu tutumuyla çağrısında ısrarcı ve ciddi olduğunu, aynı zamanda da Erdoğan’ın sözünü dinlediğini gösteriyor.