Okulların “önemli bir eksikliği” tamamlandı. İnsan Vakfı ile imzalanan, protokol kapsamında mescit inşa edilen okul sayısı 19’a ulaştı. Mescidi olan okulların din derslerini mescitte, minder üzerinde işleyebileceği bildirildi.

Çözüm bekleyen pek çok sorun varken: 19 okula mescit...

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bütçesinden 4,3 milyon TL aktarılarak türlü ayrıcalıklar sağlanan İnsan Vakfı’nın, İstanbul’daki 19 okula mescit inşa ettirdiği öğrenildi. Vakfın, “İbadet etmenin yaşı yoktur” gerekçesi ile ilköğretim okullarına, ortaokullara ve liselere inşa ettirdiği toplam 19 mescide yenilerinin de ekleneceği belirtildi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), amacı, “Dindar nesil yetiştirmek” olan İnsan Vakfı ile 2016 yılında masaya oturdu. Vakfın, “İbadet etmenin yaşı ve cinsiyeti yoktu” diyerek hazırladığı, “Mescitsiz Okul Kalmasın” projesi Bakanlığın onayına sunuldu. MEB’in, projeyi onaylamasının ardından İnsan Vakfı’nın dönemin Genel Sekreteri Metin Baksi, proje ile 90 okula mescit yapılacağını açıkladı.

MEB, PROJENİN REKLAMINI YAPTI

Bakanlık, onayladığı projenin reklam ve tanıtım işlerini de üstlendi. İstanbul’daki reklam panolarına projenin tanıtım afişleri asıldı. Proje kapsamında aralarında ilköğretim okullarının da yer aldığı 19 okula mescit yaptırıldı. Mescit yapılan okulların bazıları, vakfın internet sitesinde, “Kadıköy 29 Ekim İlköğretim Okulu, Asımın Nesli İmam Hatip Ortaokulu, Etiler Anadolu Lisesi” ve “Küçükyalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” şeklinde sıralandı.

MESCİTTE DERS

2016 yılında MEB ile imzaladığı protokole dayanarak okullar mescit yaptıran vakıf, 2018-2019 eğitim öğretim yılı öncesinde de İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokol imzaladı. Yeni protokol ile mescit yapılacak okul sayısının daha da artırılacağı, 70 okula daha mescit yaptırılacağı ifade edildi. Proje ile mescit inşa edilen okulların din derslerinin “mescitte ve minder üzerinde” verilebileceği açıklandı.

MAARİF İLE BAĞLANTI

İnsan Vakfı’nın kurucuları arasında yer alan ve ilk Genel Başkanı olan Yunus Torpil, Türkiye Maarif Vakfı Yönetim Kurulu’nda da bulunuyor. Torpil, MEB bütçesinden 541 milyon TL aktarılan Maarif’in yedi yöneticisinden biri olarak görev yapıyor.