İBB Başkanı İmamoğlu’na verilen cezanın ardından muhalefette tekrardan öfke ve heyecan patlaması yaşandı. Uzmanlar, bu heyecanı muhalefetin sadece toplumsal sorunlara dokunarak devam ettirebileceğini söyledi.

Çözümün anahtarı ülkedeki tahribata odaklanmak
İmamoğlu’na verilen kararın ardından muhalefet Saraçhane’de miting düzenledi. (Fotoğraf: Depo Photos)

Umut SERDAROĞLU

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada mahkemece verilen kararın etkisi devam ediyor. İmamoğlu’na verilen 2 yıl 7 ay 15 günlük hapis cezası ve siyasi yasak kararının ardından adaylık tartışmaları alevlenirken aynı zamanda iktidarın muhalefete yönelik baskısının seçime doğru daha çok artabileceği sinyalleri veriliyor. Ancak İstanbul Saraçhane’deki belediye binası önünde önceki gün yapılan mitingde, on binlerce kişinin büyük bir heyecanla mitinge katılması muhalefet içerisinde tekrardan bir heyecan duygusunun ortaya çıktığını gösterdi. BirGün’e konuşan Siyaset Bilimci Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, muhalefetin bu heyecanı toplumsal problemlere yoğunlaşmaya devam ederek sürdürebileceğini aktarırken Gazeteci Murat Yetkin özellikle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in uyumsuzluk görüntüsüne son vermesinden geçtiğini söyledi.

BELİRSİZLİK YARATILIYOR

İmamoğlu davasında verilen karar hakkında konuşan Siyaset Bilimci Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, bu kararın iktidarın muhalefet içinde bir belirsizlik yaratmak istediği için verildiğini belirtti. Burada verilen kararla 6’lı Masa içerisindeki görüşmelerin daha da karmaşıklaşabileceğini aktaran Kalaycıoğlu şunları söyledi:

“6’lı Masa’nın bundan sonra ele almayı düşünmedikleri seçenekleri de göz önünde bulunduracağını tahmin ediyorum. Ancak konuşulduğu gibi İmamoğlu’nun aday gösterileceğini şimdiden söylemek zor. Aynı zamanda henüz yeni belediye başkanlı olmuş bir kişinin bu şekilde bir cumhurbaşkanı adaylığının gündeme gelip gelmeyeceğini söylemek zor. Kaldı ki İmamoğlu’nun görevden ayrılması İstanbul’da belediye başkanlığında değişime yol açacağı için CHP’nin tekrar bu süreci yaşamak istemeyeceğini düşünüyorum.”

İmamoğlu’na verilen karar içerisinde çok ciddi hukuki problemler yer aldığının altını çizen Kalaycıoğlu, “Şimdi bu hukuki problemlerle karar onanacak mı bunu bilmiyoruz. Verilen kararda 125’inci maddede kaynağı belirli olamayan atıfta bulunuluyor. Bu yüzden mahkeme tarafından İmamoğlu’na beraat verilebilir. İkinci olarak savcının istediği daha ağır bir ceza var. İstinafa gideceği açıklanan bu kararın kabul edilip edilmeyeceğini ise bilmiyoruz. Özellikle bu belirsizlikler içerisinde muhalefet İmamoğlu’nu aday gösterirse seçimden önce verilecek bu kararlar muhalefeti seçimde adaysız bırakabilir” dedi.

MESELE TEMEL SORUNLAR

İmamoğlu için verilen kararın ardından muhalefet içinde gerçekleşen heyecan hakkında da konuşan Prof. Dr. Kalaycıoğlu, 6’lı Masa’nın bu heyecanı toplumsal temel sorunlara odaklanmaya devam ederek sürdürebileceğini söyledi. Kalaycıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Muhalefetin şu aşamada esas itibarıyla temel sorunları daha fazla gündeme getirmesi lazım. İmamoğlu’na verilen cezanın çok fazla gündemde kalmayacağını, bu konudaki görüşlerin konuyu tekrar rutinleştireceğini düşünüyorum. Bu yüzden muhalefet esas sorun olan yasakları, yoksulluğu ve yolsuzluğu ortadan kaldırmaya yönelik propagandalar yapmaya yönelmeli. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kendinde önceki yönetimlerden daha ciddi bir şekilde yarattığı tahribatı düzeltmek için adım atmalı.”

İmamoğlu kararının AKP’nin kendi seçmeninde de huzursuzluk yarattığını aktaran Siyaset Bilimci Kalaycıoğlu, “Bir yandan milli irade diyeceksiniz, öbür taraftan hukuken yanlış olan bir karar alacaksınız. Bununla birlikte iktidar tarafından yapılan milli irade savının da rahatça göz ardı edildiğini gösterdi” diye konuştu.

HUKUKİ ENGELLER CİDDİ

Gazeteci Murat Yetkin ise İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen karar ile hukuki engellerin ciddi bir şekilde ortaya koyulduğunu aktardı. Yetkin şunları söyledi:

“Verilen haksız cezayla İmamoğlu’nun şansı siyaseten yükseldiyse de hukuki engeller ciddi. İstinat mahkemesi ya da Yargıtay’dan dönmedikçe adaylığı muhalefet açısından riskli olabilir. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ise İmamoğlu cezasının adaylık sürecini etkilemeyeceğini söyledi. Bu sözleri belediye başkanlarının adaylığına karşı olduğu yolunda öteden beri söyledikleriyle uyumlu. Ancak gerçekçi mi? 14 Aralık kararı bence Türkiye’deki siyasi gidiş üzerinde etkili olacak önemde.”

TEK ADAM REJİMİ ETKİSİ

Muhalefetin bir an önce dışarıya yansıyan uyumsuzluk görüntüsüne de son vermesi gerektiğini altını çizen Gazeteci Yetkin, “Burada da en önemli sorumluluk Kılıçdaroğlu ve Akşener’e düşüyor. Özellikle de adaylık konusunda artık top ikisinin uzlaşıp bunu Masa’nın diğer üyelerine getirmesinde” dedi.

Talimatın şimdilik doğrudan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilip verilmediğinin bilinemeyeceğini de söyleyen Yetkin, “Ancak biat kültüründe göze girmek isteyen elemanlar bazen nerede duracağını bilemiyor. Tek adam yönetimi diye karşı çıkılması işte bu açıdan da önemli. Sonuç Erdoğan’a yaramadı. Şimdi nasıl düzelteceklerini düşündüklerini duyuyoruz ama sahiplenip geri adım atmaması da ihtimal dâhilinde bence” diye konuştu.

***

YASAKLAR İKTİDARA YARAMIYOR

İmamoğlu davasında verilen kararın ardından BirGün TV’ye açıklamalarda bulunan Aksoy Araştırma Şirketi’nin kurucusu ve SODEV Başkanı Ertan Aksoy özellikle son zamanlarda iktidar tarafından verilen siyasi yasaklar hakkında konuştu. Aksoy şunları söyledi: “Öncelikle söylemek gerekirse toplum siyasilerin rekabetini önemsiyor, seviyor ve destekliyor. Fakat orada hakkaniyet duygusunu zedeleyen, adalet duygusunu zedeleyen her hamleye karşı haksızlığa uğramış olanın yanında oluyor. Mesela iktidar bu kadar büyük medya aygıtı, bu kadar imkânlara rağmen ne yaparsa yapsın ne Sayın Demirtaş’ın almış olduğu cezada ne Sayın Canan Kaftancıoğlu’nun almış olduğu cezada ne de yeni olan sayım İmamoğlu’nun almış olduğu cezada istediği bir toplumsal desteği yaratamıyor. Tam tersi aldırmış olduğu her karar bir bakıma ona olumsuz olarak geri dönüyor. Çünkü bir tarafta iktidarın istediği kararı çıkaran mahkemeler var, öte yanda ise toplumun vicdan mahkemesi var. Bütün bu hakkaniyetsiz kararlar belki iktidara yakın mahkemelerde iktidar lehine sonuca bağlansa da toplumun vicdan mahkemesinde iktidarın aleyhine sonuca yol açıyor. Bütün medya organlarında aylarca Kaftancıoğlu’nun daha fazla ceza alması gerektiğini yönünde propaganda yaptırsalar da toplumun sadece yüzde 18’inin böyle bir talebinin olduğunu ölçümler bize göstermişti.”

Ertan Aksoy, Aksoy Araştırma Şirketi’nin kurucusu ve SODEV BaşkanıErtan Aksoy, Aksoy Araştırma Şirketi’nin kurucusu ve SODEV Başkanı

***

MÜZAKERE ETMEYİN

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun hapis ile siyasi yasak cezasına çarptırılmasına tepki gösterdi. EŞİK, "İmamoğlu kararı, yine, yeniden, bir kez daha tartışılmaz biçimde gösterdi ki bu ülkede anayasa konuşulamaz… Aksi yönde atılacak adım Anayasa’yı sürekli ihlal eden iktidarın hukuka saygısızlığını onaylamak anlamına gelir. Aklınıza bile getirmeyin. Müzakere bile etmeyin” açıklamasını yaptı.