Fıstık çamıyla ünlü Kozak Yaylası’nın yanı başında bulunan Çukuralan’da Koza Altın İşletmeleri şirketinin yapmak istediği ‘Altın Madeni Kırma Eleme Tesisi’ projesi için halkın katılım toplantısı yapıldı. Bölgede yaşayan yurttaşlar projeye tepki gösterdi.

Çukuralan'da fıstık ağaçları tehlikede!

BİRGÜN EGE

İzmir’in Dikili ilçesi Çukuralan Mahallesi’nde Koza Altın İşletmeleri tarafından Çukuralan Altın Madeni Kırma Eleme Tesisi için projesi için çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) süreci kapsamında halkın katılım toplantısı gerçekleşti. Bölgede yaşayan yurttaşlar projeye tepki gösterdi.

Çukuralan Mahallesi’nde bulunan bir kahvehanede yapılan toplantıya; Dikili Emek ve Demokrasi Platformu, Dikili Kadın Platformu, Çandarlı Halk Meclisi, Ege Çevre ve Kültür Platformu(EGEÇEP) ve Bergama Çevre Platformu üyeleri de katıldı.

Toplantıda konuşan Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, “Firma genelgelerin arkasına sığınarak kapasite artırmak istiyor. Şu anda devam eden davalar var. Firma ÇED toplantısı yapmak istemiyordu. Bizlerin açtığı davalar sonucu bu toplantıyı yapmak zorunda kaldılar. Yoksa oldu bittiye getirip kapasite artırımı yapacaklardı” dedi.

cukuralan-da-fistik-agaclari-tehlikede-1069009-1.

“YOK EDİLMİŞ BİR DOĞA KALACAK”

Ege Üniversitesi'nden bilim insanlarının yaptığı araştırmalar sonucu yer altı içme sularının kimyasal artıklar ve ağır metallerle kirletildiğini söyleyen Engel, şunları dile getirdi: “Bu sene Madra Barajı ilk defa kurudu. Maden aramadan dolayı içme sularımız, sulama kanalları ve doğamız kirletiliyor. Yaşam alanları, tarımsal alanlar, çam fıstığı bölgeleri bir bir yok ediliyor. Madenci şirket ‘iş vereceğiz, bölgenin geliri artacak’ diyerek insanları kandırıyor. On yıl sonra buradan çekip gittiklerinde geriye yok edilmiş bir doğa bırakacak. Buna sessiz kalmayalım.”

ŞİRKETİ MAHKEME DURDURAMIYOR

Şirket ilk olarak geçtiğimiz yıl 360 bin ton kapasiteli Çukuralan Altın Madeni Kırma Eleme Tesisi projesi için başvurdu. Başvurunun ardından İzmir Valiliği proje için “ÇED gerekli değildir” kararı verdi. Bunun üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi baştan olmak üzere çevre dernekleri ve yurttaşlar dava açtı. Açılanda davada, projeyle birlikte bölgedeki çam fıstıklarının etkileneceğini belirtildi. İzmir 6. İdare Mahkemesi ise ÇED kararını iptal etti. Danıştay 6. İdare Dairesi de temyize taşınan kararı onadı.

Şirket mahkeme kararına rağmen 360 bin tonluk yıllık kırma eleme tesisinin kapasitesinin 500 bin tona çıkartarak yeniden başvuru yaptı. Ayrıca tesis için yer değişikliği de yapıldı. Şirket tesisi, 5 milyon 650 bin TL’ye yapmayı planlıyor. Proje alanı ise orman ve mera alanı içerisinde kalıyor. Ayrıca proje alanının çevresinde doğal göl ya da sulak alan bulunmamakta olup, proje alanına en yakın baraj 6 kilometre mesafede Madra Barajı bulunuyor.