Dikili’nin Çukuralan Mahallesi’nde Altın Madeni Kırma Eleme Tesisi Projesi’ne verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararının iptali için açılan davada mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Tarım alanlarımıza, suyumuza, yaşam kaynaklarımıza zararı olacak her türlü girişime karşı mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Çukuralan’da yargı zaferi: ‘ÇED gerekli değildir’ kararının yürütmesi durduruldu

BİRGÜN EGE

İzmir’in Dikili ilçesi fıstık çamıyla ünlü Kozak Yaylası’nın yanı başında yapılması planlanan maden ocaklarına karşı mücadele sürüyor. Koza Altın İşletmeleri Anonim Şirketi tarafından Altın Madeni Kırma Eleme Tesisi Projesi’ne verilen ‘çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir’ kararının iptali için açılan davada, İzmir 6’ncı İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi. Mahkeme, ÇED Gerekli Değildir kararını hukuka aykırı bulduğunu belirtti. Öte yandan geçtiğimiz günlerde şirketin Çukuralan Altın Madeninin 3. Kapasite Artırımı Projesi’ne ilişkin verilen ‘ÇED olumlu’ kararının iptali, Danıştay 6. Dairesi tarafından onaylanmıştı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi adına davaya müdahil olan Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İklim kriziyle beraber çevreye zarar veren girişimler de su kaynaklarımız, tarım alanlarımız ve yaşamımız üzerinde risk yaratmaya devam ediyor. Çevre ve ekolojik dengeyi olumsuz etkileyen her türlü kararın karşısında durmaya devam edeceğiz. Çam fıstığının üretim merkezlerinden biri olan Kozak Yaylası’ndaki üretime olumsuz yönde etki eden bu projeyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı da Dikili ve çevre ilçeler için büyük bir kazanım. Bu karar aynı zamanda binlerce ağaç, yeraltı suları ve Dikili Körfezi’ne drene olan Nebiler Şelalesi’nin kurtulması için de önemli bir gelişme daha anlamına geliyor” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Koza Altın İşletmeleri Anonim Şirketi, Çukuralan Altın Madeni Kırma Eleme Tesisi projesi ile ilgili olarak 16 Mart 2020 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu. Başvurunun ardından Bakanlık, 7 Ağustos 2020 tarihinde ÇED Gerekli Değildir kararı verdi. Bunun üzerine Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) ve 19 yurttaş kararın iptali için 7 Eylül 2020’de İzmir 6. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. 10 Mart 2021’de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de müdahil olduğu davada “Çam fıstığının anavatanı olan Kozak Yaylası’nda artan çevre sorunlarıyla birlikte yüksek oranda bir rekolte düşüşü yaşandığı, bu durumun doğrudan halkın ekonomik gücüne yansıdığı ve yapılacak faaliyetten İzmir halkına ait su kaynaklarının olumsuz etkileneceği” ileri sürülerek yürütmeyi durdurma kararı istendi.https://bit.ly/3xxAlnL