CHP Milletvekili Başarır, Çukurova Havalimanı’nın ihalesini AKP’den Çerkezköy belediye başkan adayı olan Kozuva’nın şirketinin de bulunduğu iki firmanın kazanması üzerine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Başarır, “İhalenin kazanılmasında Kozuva’nın Çerkezköy’den AKP’nin belediye başkan adayı olması etkin olmuş mudur?” diye sordu.

Çukurova Havalimanı ihalesi AKP'den aday olduğu için mi Kozuva'nın?

Haber Merkezi

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, TBMM’ye Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

Yapımı yıllardır süren ve ihalesi defalarca ertelenen Çukurova Havalimanı’nın ihalesini AKP’den Çerkezköy Belediye Başkanı Adayı olan Süleyman Kozuva’nın sahibi olduğu şirketin de bulunduğu iki firmanın kazanması üzerine Başarır, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın yapım işi hikâyesi 9 yıl önce 357 milyon Euro yatırım maliyeti ile ihale edilmesiyle başlamıştı. Bu ihaleye tek teklifi, Sky Line Havacılık- Zonguldak Özel Sivil Havacılık Ortak Girişim Grubu vermişti. Havalimanı 3 yılda hizmete açılacaktı. Şirketin iflas etmesiyle proje tam bir yılan hikâyesine dönüştü. O zamanki yetkililerin açıklamalarına göre inşaatın yüzde 85’i tamamlanmıştı. Daha sonra defalarca ihale yapıldı. Bu yılın mart ayında söz konusu ihale yeniden yapılmıştı. İhaleyi Günbeton İnşaat-Terminal Yapı Ortak Girişim Grubu kazanmıştı. Yapılan ihalede Limak-Kalyon-Cengiz İnşaat Ortak Girişim Grubu elenmişti. İhaleden 12 gün sonra dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan görevinden alınmıştı. Yeni Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun göreve gelmesinden 18 gün sonra da ihale iptal edilmişti. Yeni ihalenin yapılması için ise 26 Ekim 2020 tarihi verilmişti. Sonrasında yapılan açıklamayla ihalenin 20 Kasım 2020 tarihine ertelendiği duyurulmuştu.”

cukurova-havalimani-ihalesi-akp-den-aday-oldugu-icin-mi-kozuvaa-nin-808310-1.
Fotoğraf: CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır

SON OLARAK 297 MİLYON 100 BİN AVRO İLE İHALE EDİLDİ

“20 Kasım’da yapılan ihaleye pazarlık sonucu en uygun teklifi, 297 milyon 100 bin Avro artı KDV karşılığında Favori İşletmecilik AŞ/YAKO Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret AŞ ortak girişiminin verdiği duyuruldu. İhaleyi kazanan ortak girişim grubundaki her iki şirkette Kozuva Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet göstermektedir. Kozuva Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva olup, yapılan son yerel seçimlerde AKP’den Çerkezköy Belediye Başkan adayı olmuştur. İlk olarak 357 milyon Euro yatırım maliyeti ile ihale edilen ve altyapısının yüzde 85 ‘i bittiği söylenen Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın üst yapım işi son olarak 297 milyon 100 bin Euro artı KDV ile ihale edilmiş oldu.”

AKP’DEN BELEDİYE BAŞKAN ADAYI OLMASI MI ETKİLİ OLDU?

CHP Mersin Milletvekili Başarır, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’na şu soruları yöneltti:

1- Yapılan yeni üst yapı ihalesinde, yolcu uçuş garanti sayısı verilmiş midir? Verilmişse günlük/aylık/yıllık kaç yolcu uçuş garantisi verilmiştir?

2- Yolcu uçuş garantisi altyapı ihalesini alana mı yoksa üst yapı ihalesini alana mı verilmiştir? Yoksa her ikisine de ayrı ayrı mı verilmiştir?

3- Kamuoyunda yıllık uçuş garanti sayısının 12 milyon kişi olduğu söylenmektedir. Bu sayı doğru mudur? Doğru ise bu sayıya ulaşmak için yıllık ortalama 5 milyon kişinin uçak yolculuğu yaptığı Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın kapatılması mı planlanmaktadır? 12 milyonluk yolcu uçuş garantisi hangi kriterlere göre verilmiştir?

4- Yapımı yılan hikâyesine dönen Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın, yapılan yeni ihaleye göre üst yapısının tamamlanması ne zaman planlanmıştır?

5- Altyapısının yüzde 85’i tamamlandığı söylenen Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın geriye kalan yüzde 15’lik altyapısı ne zaman tamamlanacaktır?

6- Söz konusu yapılan üst yapı ihalesinin kazanılmasında Kozuva şirketler grubunun sahibi Süleyman Kozuva’nın son yerel seçimlerde Çerkezköy’den AKP’nin belediye başkan adayı olması etkin olmuş mudur?