Cumartesi Anneleri’nin 702’nci hafta eyleminde polis, yine Galatasaray Meydanı’nı kapattı, annelerinin yürümesine izin vermedi

Cumartesi ablukası

ZEYNEP KURAY

Cumartesi Anneleri’nin yine polis engelline takılan 702’nci hafta eylemine gözaltında kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız’ın tepkisi damga vurdu. Yıldız’ın keyfi yasağa ilişkin, “Ben anneyim, oğlumun akıbetini soruyorum. Beni engelleyemezsiniz” şeklindeki sitemine, bir polis amiri, “Şov yapma” diye karşılık verdi. Polisin müdahale anonsları gölgesinde gerçekleştirilen açıklamada, kayıp yakınları, mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

İçişleri Bakanlığı tarafından Galatasaray Meydanı’ndaki eylemleri yasaklanan Cumartesi Anneleri, 702’nci hafta buluşması için İstanbul İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde bir araya geldi. Eyleme HDP Milletvekilleri Ahmet Şık, Garo Paylan, Züleyha Gülüm ve Ali Kenanoğlu ile ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, katledilen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve BirGün Yazarı Hrant Dink’in oğlu Arat Dink de katıldı. Çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcinin destek verdiği eylemde, birçok ilin baro başkanı ve Türkiye Yazarlar Sendikası’nın üyeleri de yer aldı.

‘Ben anneyim’
Saat 11.30’da İHD’den Galatasaray Meydanı’na doğru yürüyen Cumartesi Anneleri’nin önü, polislerce kesildi. Bu engeli oturma eylemi ile protesto eden anneler, ‘müdahale anonsu gölgesinde’ Büyükparmakkapı Sokak’ta basın açıklaması gerçekleştirdi. Gözaltında kaybedilen Murat Yıldız’ın 65 yaşındaki annesi Hanife Yıldız, anonslara tepki gösterdi. “Ben anneyim, oğlumun akıbetini soruyorum. Beni engelleyemezsiniz” diyen anne, fenalık geçirdi. Bir polis amirinin Yıldız’a, “Şov yapma” demesi dikkat çekti.

‘702 haftadır talep ediyoruz’
Bu haftaki açıklamayı gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun okudu. 12 Eylül 1994 tarihinde gözaltında kaybedilen Kenan Bilgin’in akıbetini soran Tosun, “Kayıplarımızı aramaktan asla vazgeçmeyeceğiz” dedi. Tosun, şunları söyledi: “702 haftadır devletin bu hükümlülüğünü yerine getirmesi talep ediyoruz. 700. buluşmamıza saatler kala ağır bir polis şiddeti ile darp edildik. Bugün de gözaltında kaybedilen sevdiklerimizle buluşma mekânımız olan Galatasaray Meydanı TOMA’lar, iş makineleri, çelik ve beton bariyerler ile kuşatıldı. Elimizdeki fotoğraflara ve karanfillere karşı ağır silahlı polisler konuşlandırıldı.”

***

‘Dayanışma da mücadele de sürecek!’

ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, Cumartesi Anneleri’nin hak arama kararlılığından kendilerinin de vazgeçmeyeceklerini söyledi. Bu yasakla esas olarak muhalefeti susturmanın amaçlandığına dikkat çeken Taş, ‘susmayacaklarını’ vurguladı. BirGün’e konuşan Taş, “Bize düşen görev ne pahasına olursa olsun, Cumartesi Anneleri’nin hak arama taleplerinin her zaman yanında olmak ve bu kararlığı devam ettirmektir” dedi. Taş, şunları ifade etti: “Başkanlık rejimi dedikleri zaten iddia edildiği gibi krizleri çözme değil tam tersine bir kriz rejimidir. Doğal olarak da bu kriz rejiminin yarattığı sonuçların, tepkilerin kitleselleşmesinden korkuyorlar; en ufak hak arama yolunu kapatmaya çalışıyorlar. Burada bize düşen görev ne pahasına olursa olsun, Cumartesi Anneleri’nin kayıplarını arama masumiyetinin etrafında oluşan hak arama taleplerinin her zaman yanında olmak ve bu kararlığı devam ettirmektir. Bu konudaki kararlılığımızda vazgeçmemizi kimse beklemesin.”