Cumartesi Anneleri, 843’üncü hafta eyleminde 41 yıl önce gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamayan Cemil Kırbayır’ın akıbetini sordu. Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır, "Siz kapatsanız da biz davamızdan vazgeçmeyeceğiz, kardeşlerimizin, yakınlarımızın yakınların akıbetini sormaya devam edeceğiz" dedi.

Cumartesi Anneleri: Berfo Ana bekledi, onlar zamanaşımına uğrattı

Cumartesi Anneleri, 843’üncü hafta eyleminde 41 yıl önce gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamayan Cemil Kırbayır’ın akıbetini sordu. Berfo Ana, “Oğlum gelir” diye kapısını yaşamının son gününe kadar hep açık tuttu ancak geçen günlerde Cemil Kırbayır’ın dosyası zamanaşımına uğratıldı.

Pandemi nedeniyle bu hafta da online gerçekleştirilen eylemde 13 Eylül 1980’de Kars’ta gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır’ın faillerin cezalandırılması talep edildi.

Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır, 843 haftadır gözaltında kayıp yakınları olarak itirazlarını ve taleplerini devletin yetkililerin duyurmaya çalıştıklarını ifade ederek yürüttükleri adalet mücadelesi neticesinde başlayan soruşturmanın Yargıtay kararıyla zamanaşımına uğratıldığını hatırlattı.

cumartesi-anneleri-berfo-ana-bekledi-onlar-zamanasimina-ugratti-878825-1.

İÇİMDEKİ SESİN İSYANI VAR

Kardeşinin dosyasının yargıya taşınmadan kapatıldığını belirten Kırbayır, şunları dile getirdi: “İçimdeki sesin isyanı vardır. İşiten, duyan, bilen bütün vicdanların itirazı vardır. Devlet insanın yaşamından sorumludur. Devletin bireyin katledip oldubittiye getirirse bunda zamanaşımı olamaz. Bu bir vahşettir. İnsanlığa karşı suçtur. Siz kapatsanız da biz davamızdan vazgeçmeyeceğiz, kardeşlerimizin, yakınlarımızın yakınların akıbetini sormaya devam edeceğiz.”

Dönemin Meclis İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Çetin Soykan da Kırbayır dosyasında ortaya çıkan gerçeklik ışığında araştırmaların devam etmesinin önemine dikkat çekti.

Cumartesi Anneleri adına basın açıklamasını gözaltında kaybedilen Agit Akipa’nın kızı Suzan Akipa okudu. Cemil Kırbayır’ın hikâyesinden bahseden Akipa, iktidarın bu insanlığa karşı suçla yüzleşme, hesaplaşma cesaretini gösteremediğini söyleyerek şöyle konuştu: “Dosyayı karara bağlayacağını açıklayan Kars Cumhuriyet Başsavcılığı hukuk normları içinde hareket etmezse Kırbayır dosyası tanıklara rağmen, itiraflara rağmen, TBMM tespitlerine rağmen cezasız bırakılmış olacak. Başsavcılığı, evrensel hukuk normlarına uygun davranmaya ve adalete giden yolu açmaya çağırıyoruz.”