Mersin Tabip Odası Başkanı ve CHP Mersin İl Başkanı, Cumartesi Annelerinin polis müdahalesine maruz kalmasına tepki gösterdi

'Cumartesi anneleri bu ülkenin vicdanıdır'

ABİDİN YAĞMUR

CHP Mersin İl Başkanlığı ve Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, gözaltında kaybedilen çocuklarını ve yakınlarını bulmak için 700 haftadır oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri'nin İçişleri Bakanı'nın emriyle polis müdahalesine maruz kalmasını protesto etti.

Özgür Çocuk Parkı'nda yapılan eylemde konuşan Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, Hükümetin insan hakları karnesinin zayıf olduğunu ifade etti.

Antmen, "Sadece OHAL süresi içerisinde 250 gazeteciyi gözaltına aldınız. 152'sini tutukladınız. 219'u çocuk 2581 kişi kolluk güçlerinden şiddet gördü. Cezaevlerinde 1348 kişi işkenceye uğradı, sokağa çıkma yasakları nedeniyle 1 milyon 900 bin kişi sağlık, eğitim ve barınma hakkı ihlaline uğradı. Barış isteyen 404 imzacı akademisyen ihraç edildi. Tayyip Erdoğan'a hakarette 240'ı çocuk 5028 kişi hakkında dava açıldı. Bir yılda 328 kadın cinayeti, 1683 iş cinayeti işlendi ve siz hiçbir önlem almadınız. 20 Temmuz 2016'dan bu yana 130 bin kamu emekçisi ihraç edildi. Yani sizin insan hakları karneniz kötü. Böyle bir ülkede herkesi cumartesi annelerine destek vermeye, bu ülkenin demokrasi, insan hakları, hukuk, adalet geleneğine sahip çıkmaya çağırıyoruz. Cumartesi anneleri bu ülkenin vicdanıdır, adalet anlayışıdır, hukuk anlayışıdır, demokrasi inancıdır, insan haklarına duyulan ihtiyaçtır" dedi.

"HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ENGELLENMESİ"

Eylemde bir açıklama yapan CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay da, 700 haftadır barışçıl bir şekilde devam eden bir çağrıya yönelik bu şiddeti, sıradan bir polis müdahalesi diyerek geçiştiremeyeceklerini söyledi. Aktay, "Bu yapılan, hakkın barışçıl bir şekilde aranma özgürlüğünün engellenmesidir. Hakkını aramak isteyen herkese, tüm topluma verilmiş bir gözdağıdır. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yaptığı açıklamalar, bunun açık ispatıdır" dedi.

Özgür Çocuk Parkı'ndaki eylemde göstericiler, "Süleyman Soylu toplumu germe. Ya kayıpları bul. Ya failleri! Ya da derhal istifa et" yazılı pankart açtı. Eyleme CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen ile Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da destek verdi.