Cumartesi Anneleri’nin 2018 yılındaki 700'üncü hafta buluşmasında gözaltına alınan 46 kişinin yargılandığı davanın 5'inci duruşması bugün İstanbul Adliyesi’nde görülmeye devam etti.  Duruşma öncesi gerçekleştirilen basın açıklamasına sert polis müdahalesi ve gözaltılar nedeniyle müvekkillerin etkilendiğine dikkat çeken avukatlar, bu şartlarda savunma yapamayacaklarını söyledi. Duruşma öncesi yaşananların mahkemeyi ilgilendirmediğini savunan mahkeme başkanı ve avukatlar arasında sözlü tartışma yaşandı. Dava, 3 Şubat 2023 tarihine ertelendi.

Cumartesi Anneleri davası 3 Şubat'a ertelendi

Kayhan AYHAN

Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eylemine yönelik polis müdahalesinde darp edilen ve aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 46 kişi hakkında açılan davanın beşinci duruşması Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 27’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Avukatların duruşma öncesi yaşanan gözaltıları hatırlatması ve bu şartlarda savunma yapamayacaklarını kaydetmesi üzerine, mahkeme başkanı dışarıdaki olayların mahkemeyi ilgilendirmediğini söyledi. Cumartesi Anneleri davası 3 Şubat 2023 tarihine ertelendi. Sanıklara savunma için son kez süre verildi. Van Baro’sunun duruşmaya katılma talebi reddedildi. Gözaltında olan avukat ve sanıkların mahkemede hazır bulunma talebi reddedildi.

Duruşma öncesi yaşananlardan müvekkillerinin etkilendiğini ve bu şartlarda savunma yapamayacaklarını kaydeden avukatlar, polis müdahalesi ve gözaltıların mahkemeyi direkt ilgilendirdiğini kaydetti.

MAHKEMEDEN SÜRE TALEBİ

Mahkeme başkanı, avukatların savunma yapamayacaklarını bildirmesini ‘susma hakkı’ olarak değerlendirmek isteyince salondan sesler yükseldi. Sanıklar, yaşanan olaylar nedeniyle avukatlarıyla görüşmediklerini ve bu nedenle avukatlarıyla görüştükten sonra savunma yapmak istediklerini söylediler.

46 kişi hakkında açılan davanın beşinci duruşması 27’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürüyor.

DAVA ERTELENDİ

Sanıklara savunma için son kez süre verilen dava, 3 Şubat 2023 tarihine ertelendi. Öte yandan Van Baro’sunun duruşmaya katılma talebi ve gözaltında olan avukat ve sanıkların mahkemede hazır bulunma talebi reddedildi.

DURUŞMA ÖNCESİ BASIN AÇIKLAMASINA MÜDAHALEDE ÇOK SAYIDA KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Cumartesi Anneleri'nin 700’üncü hafta eylemine yönelik polis müdahalesinde 46 kişi hakkında açılan davanın beşinci duruşmasının öncesinde polis, basın açıklamasına izin vermedi. Polis müdahalesi sonucu SOL Parti PM Üyesi Alper Taş ile SOL Parti yöneticileri, DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, davanın avukatı Meriç Eyüboğlu ve Avukat Efkan Bolaç'ın da aralarında olduğu 16 kişi gözaltına alındı.