Cumartesi Anneleri 793’üncü hafta eylemlerinde 1994’te gözaltında kaybedilip ölü bulunan iş insanlarının faillerini sordu. Geçmişle yüzleşilmesi gerektiğine dikkat çeken Anneler, hiçbir failin yargılanıp cezalandırılmadığının altını çizdi

Cumartesi Anneleri: Geçmişle yüzleşin

HABER MERKEZİ

Cumartesi Anneleri 793’üncü hafta açıklamalarında 26 yıl önce Bursa’da ölü bulunan iş insanları Savaş Buldan, Adnan Yıldırım ve Hacı Karay için adalet istedi. Koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medya hesapları üzerinden video yayımlayan Cumartesi Anneleri’nin açıklamasını Fehmi Tosun’un kızı Jiyan Tosun okudu. Üç kişinin 3 Haziran 1994’te Yeşilyurt’ta gözaltına alındığını hatırlatan Tosun, şöyle dedi: “Olaydan hemen sonra haberi alan aileler, Bakırköy Cumhuriyet Savcısı ve Yeşilköy Polis Karakolu ile irtibata geçerek yakınlarının kendilerini polis olarak tanıtan kişilerce kaçırıldıkları hususunda şikâyette bulundular. Ancak yakınlarının gözaltına alındıkları reddedildi. 4 Haziran 1994 akşamında Bolu’da işkence ile sorgulandıktan sonra infaz edilmiş bedenleri, köylüler tarafından bulundu. Ailelerin tüm çabalarına rağmen Buldan, Yıldırım ve Karay dosyaları 19 yıl sürüncemede bırakıldı.”

KOMİSYON KURUN

Katillerin hâlâ cezalandırılmadığına dikkat çeken Savaş Buldan’ın eşi HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da şu ifadeleri kullandı: “Biz biliyoruz ki bu cinayetleri işleyenler devlet tarafından, sistem tarafından kollandılar, korundular ve kahraman ilan edildiler. Bizler biliyoruz ki bu cinayetleri işleyenler cezalandırılmadılar. Türkiye’de geçmişle yüzleşmek adına mutlaka bir komisyon kurulmalı, katiller bulunup yargılanmalı ve cezalandırılmadır. Biz biliyoruz ki failli meçhul cinayetler, kayıplar ve yargısız infazlar Türkiye’nin bir gerçekliğidir. Talebimiz, adalet, geçmiş ile yüzleşmek ve katillerin bulunup cezalandırılmasıdır. Cumartesi Anneleri olarak Galatasaray Meydanı’nda ısrarcı olacağız.”

Adnan Yıldırım’ın eşi Hasibe Yıldırım ise “Biz bugün de onları defnediyoruz. Bugün aynı acıyı yaşıyoruz. Katiller ortalıkta dolaştığı sürece mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu. Hiçbir failin yargılanıp cezalandırılmadığının altını çizen Hacı Karay’ın oğlu Enes Karay, “Babam ve 2 arkadaşı polis kılığındaki kişilerce alınıp kaçırıldılar. İşkence yapılarak öldürüldüler” diye konuştu.

Öldürülen 3 iş insanının dava sürecine ilişkin bilgileri de gözaltında öldürülen Yusuf Ekinci’nin oğlu ve aynı zamanda Ankara JİTEM Davası’nın müşteki avukatlarından Sertaç Ekinci paylaştı. Sanıkların tamamı hakkında beraat kararı verildiğini hatırlatan Ekinci, hukuki mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

cumartesi-anneleri-gecmisle-yuzlesin-740788-1.