Cumartesi Anneleri, Dargeçit’te 31 yıl önce gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Necir Acar’ın akıbetini sordu.

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen Necir Acar’ın akıbetini sordu

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle sürdürdükleri eylemlerine devam ediyor. Cumartesi Anneleri 940. buluşmasını online gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde 8 Nisan 1992'de Mardin’in Dargeçit ilçesinde gözaltına alındıktan kendisinden haber alınamayan Nezir Acar’ın akıbeti soruldu.

Nezir Acar'ın yeğeni Hatice Acar, devletin gözaltına aldığı kişilerle ilgili hesap vermesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Türkiye’deki tüm yargı makamlarını bağlayıcı nitelikte olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) içtihadına göre de zorla kaybetme suçuna yönelik soruşturma ve yargılamaların sırf zamanaşımı gerekçesiyle sonlandırılması, yaşam hakkı ihlali sayılmıştır. Ancak Türkiye’de zorla kaybetmeler söz konusu olduğunda, zamanaşımı gizli affa dönüşen bir yargı stratejisi haline geliyor ve zorla kaybetme dosyaları etkin soruşturma, kovuşturma yapılmadan kapatılıyor. Adaleti engelleyen bu tür uygulamaları aşmak ancak demokratik, adil ve eşitlikçi bir yapısal dönüşüm ile mümkün olabilir. 940. haftamızda ‘zaman’ gerekçe gösterilerek kapatılan Nezir Acar dosyası ile kamuoyuna sesleniyoruz.”

“Kaç yıl geçerse geçsin Nezir Acar için tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 241 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekanımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.”