Cumartesi Anneleri Hüseyin Taşkaya’yı sordu: Hukuk devleti istiyoruz

Haber Merkezi

Cumartesi Anneleri’nin, Siverek’te 26 yıl önce gözaltında kaybedilen Hüseyin Taşkaya’nın akıbetini sormak için Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldiği 767’nci haftadaki eylemleri polis tarafından engellendi. Engel üzerine İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nin önünde buluştu. Cumartesi Anneleri, bu hafta 6 Aralık 1993’te Urfa Siverek’teki Bağlar mahallesinde amcasının evinde gözaltına alınmasının ardından kaybedilen Hüseyin Taşkaya’nın akıbeti soruldu.

Basın açıklamasını İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri okudu. Hiç kimsenin hak ihlaline uğradığında etkili hak arama güvencesinden mahrum bırakılamayacağını vurgulayan Yoleri, “Herkesin adaleti bulma, hakkı olanı elde etme ve uğradığı haksızlığın giderilmesini talep etme hakkı vardır. Ancak bizim Anayasa’nın ve evrensel hukukun güvencesindeki bu haklarımız yok sayılıyor. Dürüst, eşit ve tarafsız davranmakla yükümlü olan kamu görevlileri bize karşı keyfi, taraflı ve önyargılı hareket ediyor. Artık yeter kayıplarımıza ve adalete ulaşmak için hukuk devleti istiyoruz” dedi.

Hüseyin Taşkaya dosyasındaki inkâr ve cezasızlığın artık son bulması gerektiğini aktaran Yoleri, “1990’lı yıllarda tamamen Bucak Aşireti'nin hâkimiyetinde olan Siverek'te ağır hak ihlalleri yaşanıyordu. Müteahhit olan ve çevresinde sözüne itibar edilen Taşkaya, bu ihlalleri eleştirdiği için güvenlik güçlerinin ve Bucak Aşireti'nin hedefindeydi. Taşkaya, 6 Aralık 1993 tarihinde Siverek Bağlar Mahallesi'ndeki amcasının evinden askerler, polisler ve Bucak aşiretine mensup korucular tarafından gözaltına alındı. Askeri yetkililer gözaltı işleminden kısa bir süre sonra Taşkaya'nın polisler tarafından götürüldüğünü söyledi. Taşkaya'dan bir daha haber alınamadı” diye konuştu.

MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Hüseyin Taşkaya’nın kızı Serpil Taşkaya ise, “Bu mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz. Hiçbir vasfı olmayan insanlara güç verirseniz o gücü vahşice kullanır. Benim babam ve diğerleri, hiçbir vasfı olmayan insanlar tarafından aldıkları güce dayanarak katledildi” ifadelerini kullandı.

HARBİYELİ ANNELER’E ENGEL

Eylemin ardından İHD binasına gelerek Cumartesi Anneleri’ni ziyaret etmek isteyen Harbiyeli Anneler, polis tarafından engellendi. Harbiyeli Anneler ile polisler arasında kısa süreli bir gerginlik yaşanırken Genel Bilgi Taraması kontrolünden geçirildikten sonra Cumartesi Anneleri ile görüşebildi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.