Cumartesi Anneleri 813'üncü haftada online olarak bir araya geldi. İmran Has, 28 Aralık 1980’de İzmir’de gözaltına alınarak idam edilen abisi İlyas Has'ı idam eden devletin insanlık suçu işlediğini söyledi.

Cumartesi Anneleri: İlyas Has’ı idam eden devlet insanlık suçu işledi

HABER MERKEZİ

Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 813’üncü haftasında 28 Aralık 1980’de İzmir’de gözaltına alınarak idam edilen ve daha sonra cenazesi İzmir Bornava Hacılarkırı Kimsesizler Mezarlığında bulunan İlyas Has için adalet talebinde bulundu.

Ağabeyinin cenazesinin kendilerine teslim edilmeden defnedildiğini söyleyen İlyas Has’ın kardeşi İmran Has, bu nedenle 28 yıl boyunca kaybolduğunu hatırlattı. “Biz bu 28 yıl içerisinde mezarını bulma mücadelemizi hiç sonlandırmadık” diyen Has, ağabeyinin cenazesini arama sürecinde annesi, babası ve ablasını kaybettiğini sözlerine ekledi. Has, “Onlar ağabeyimin mezarının bulunduğunu öğrenemeden aramızdan ayrıldılar. Umarım diğer kayıplar bulunur” dedi.

ÖMÜRLERİ YETMEDİ

12 Eylül darbesinin ardından idam edilen devrimci Veysel Güney’in yeğeni Doğan Güney ise şunları dile getirdi: “Amcamın cenazesi bize verilmek üzere devlet yetkililerine verildi. Ama o devlet yetkilileri amcamın cenazesini bize çok gördüler ve bize teslim etmediler. Babaannem Zeynep Güney oğlunun başında dua edebilecek bir mezarı olsun istiyordu. Ancak ömrü buna yetmedi. Oğlunun mezarı bulunmadan yaşama veda etti. Bunun sonucunda bizler bu mücadeleyi yürütüyoruz. Ömrümüz yettiğince amcamın akıbetini sormaya devam edeceğiz.”

TASARLAYARAK ÖLDÜRÜLDÜ

Cumartesi Anneleri adına basın açıklamasını okuyan Ayşe Yıldız, İlyas Has’ın hikâyesini anlattı. İlyas Has’ın iddianamede yer almayan ‘anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs’ suçlaması ile yargılandığını aktaran Yıldız, şöyle konuştu: “18 Ocak 1982 tarihinde ölüm cezasına mahkûm edildi. Ailesi yaptığı başvurulara rağmen onun defnedildiği yeri öğrenemedi. Baba Recep, abla Fatma ve anne Rafet Has, İlyas’ın mezar yerini öğrenemeden aramızdan ayrıldı. Devlet eliyle taammüden işlenmiş bir cinayettir. İlyas Has’ı dönemin yasalarını bile çiğneyerek idam edenler ve onun bedenini kaybedenler insanlığa karşı suç işlediler.”