Cumartesi Anneleri: Müvekkilden vekile devrolan kanlı tarih

ZEYNEP KURAY

Cumartesi Anneleri, 716’ıncı buluşmasında, 12 Aralık 1991 tarihinde gözaltında katledilen Agit Akipa, İbrahim Demir ve infaz edilen avukatları Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi için adalet istedi. Kanlı tarihin müvekkilden vekile devrolduğuna işaret eden kayıp yakınları, 27 değil 100 yıl geçse de adalet aramaya devam edeceklerini vurguladılar.

cumartesi-anneleri-muvekkilden-vekile-devrolan-kanli-tarih-542470-1.

Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetinin açıklanması ve belli olan faillerin yargılanması talebiyle gerçekleştirdiği 716’ıncı hafta eyleminde polis ablukasına rağmen bir araya geldi. Gözaltında katledilen Agit Akipa ve İbrahim Demir’in çocukları ve torunlarının hazır bulunduğu eyleme HDP Milletvekili Hüda Kaya, sinema sanatçısı Nur Sürer ile çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün katıldı. Eylemde, gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafı yanı sıra resimlerinin basılı olduğu tişörtler taşındı. Bu haftaki açıklamayı okuyan gözaltında kaybedilen Fehim Tosun’un kızı Besna Tosun 27 yıl önce Şırnak’ta gözaltında katledilen Agit Akipa ve İbrahim Demir yanı sıra infaz edilen avukatları Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi için adalet istedi.

cumartesi-anneleri-muvekkilden-vekile-devrolan-kanli-tarih-542471-1.

UNUTURMAK İSTEDİKLERİ İÇİN ONLARI MEZARSIZ BIRAKTILAR!

Galatasaray Meydanı’ndaki oturumlarının 17’inci haftadır engellendiğini hatırlatarak sözlerine başlayan Tosun, kaybedilen insanları gelecek kuşakların hatırlamamasının baskıcı iktidarların en büyük arzusu olduğunu vurguladı. “Onların varlığını inkâr etmeleri, onları mezarsız yani mekansız bırakmaları bu yüzdendir” diyen Tosun, “İnsanları yaşaması gerekenler ile ölmesi gerekenler, hatırlanması gerekenler ile unutulması gerekenler olarak ayırırlar ve toplumdan da bunu kabullenmesini isterler. “Kaybettim, bu mesele bitti” diye düşünürler. Bizler tüm engellemelere karşı yurttaşlık bilinciyle 'Hayır bitmedi!' deme sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz. 716 haftadır hukukun üstünlüğünü talep etme ve kayıplarımızı unutmama kararlılığımızı ifade ediyoruz” diye konuştu.

cumartesi-anneleri-muvekkilden-vekile-devrolan-kanli-tarih-542472-1.

KARAKOL KOMUTANI’NDAN ‘SİZİ YAŞATMAYACAĞIZ’ TEHDİDİ

Gözaltında katledilen İbrahim Demir ve Agit Akipa’yı da unutmadıklarının altını çizen Besna, Akipa ve Demir’in hikayesini şöyle aktardı: “36 yaşındaki İbrahim Demir ve 39 yaşındaki Agit Akipa, Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Çukurlu Köyü’nde yaşıyordu. Agit Akipa aynı zamanda köyün muhtarıydı. Köylüler üzerinde ağır bir koruculaştırma baskısı vardı. Köye giriş ve çıkışlar asker kontrolü altındaydı. Köy okulu karakol haline getirilmiş, bazı köylülerin evlerine el konmuş ve askerler yerleştirilmişti. Agit Akipa ve İbrahim Demir, askerlerin okulu, evleri ve köyü boşaltması için Kaymakamlığa ve İçişleri Bakanlığı’na başvurdu. Başvurudan sonra üzerlerindeki baskı daha da arttı ve Karakol Komutanı tarafından 'sizi yaşatmayacağız' diye tehdit edildiler."

cumartesi-anneleri-muvekkilden-vekile-devrolan-kanli-tarih-542473-1.

İŞKENCE GÖRMÜŞ CANSIZ BEDENLERİ MAĞARADA BULUNDU

"12 Aralık 1991 tarihinde İbrahim Demir ve Agit Akipa İdil’den köye dönmek için diğer köylülerle birlikte traktöre bindiler. Traktör yolda askerler tarafından durduruldu. İbrahim Demir ve Agit Akipa Dargeçit Anıtlı Tabur Komutanlığı’na bağlı Ağaçlı mezrasında bulunan Piyade Bölük Komutanı ve askerleri tarafından gözaltına alındılar. Jandarma karakoluna giden ailelere, Karakol Komutanı “Onları hiç görmedik” dedi. Bir asker gizlice aileleri “mağaralara gidin” diye yönlendirdi. Bölgeyi köylülerle birlikte karış karış arayan aileler, 13 Aralık 1991 günü girişi taşla örülerek kapatılmış bir mağarada, kayıpların işkence görmüş, gözleri ve elleri bağlanmış haldeki cansız bedenlerine ulaştı."

cumartesi-anneleri-muvekkilden-vekile-devrolan-kanli-tarih-542474-1.

SORUŞTURMADAN SONUÇ ALINAMADI

"Olay hakkında başlatılan soruşturmada İdil Cumhuriyet Başsavcılığı Ağaçlı mezrasında bulunan Piyade Bölük Komutanı Üsteğmen ve ilgili er ve erbaşların “adam öldürme” suçundan şüpheli olduğuna kanaat getirdi ve 18 Aralık 1991 tarihinde soruşturma açma izni almak için dosyayı Dargeçit Kaymakamlığı İlçe İdare Kurulu’na gönderdi. Dargeçit Kaymakamlığı İlçe İdare Kurulu 20 Mayıs 1992 tarihinde “men’i muhakeme” kararı verdi. 2011 yılında aileler avukatları Tahir Elçi aracılığıyla İdil Cumhuriyet Başsavcılığı’na tekrar başvuruda bulundu. Savcılık dosyaya ulaşmak için ilgili kurumlara başvurdu. Ancak bütün kurumlar arşivlerinde herhangi bir dosya, bilgi veya belgeye rastlamadıklarını bildirdi. Bunun üzerine İdil Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Agit Akipa ve İbrahim Demir’in zorla kaybedilmesi ve dosyayı kaybeden Dargeçit Kaymakamlığı görevlileri hakkında “görevi kötüye kullanmak”tan yeni bir soruşturma başlatıldı. (2011/646) Ancak yürütülen soruşturmalardan bugüne kadar bir sonuç alınmadı.”

cumartesi-anneleri-muvekkilden-vekile-devrolan-kanli-tarih-542475-1.

Dosyanın avukatı Tahir Elçi de müvekkilleri gibi 28 Kasım 2015 tarihinde infaz edildiğine dikkat çeken Tosun, bu kanlı tarihin müvekkilden vekile devrolduğunu kaydetti. Tosun son olarak yargı makamlarını İbrahim Demir, Agit Akipa ve Tahir Elçi dosyalarında etkin bir soruşturma ve yargılama faaliyeti icrası için göreve çağırdı ve kayıplarımızla buluşma mekanını olan Galatasaray kararlığından vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi.

cumartesi-anneleri-muvekkilden-vekile-devrolan-kanli-tarih-542476-1.

DEMİR: 27 DEĞİL 100 SENE DE GEÇSE VAZGEÇMEYECEĞİZ !

Açıklamanın ardından söz alan İbrahim Demir'in kızı Deniz Demir babası , amcası avukatları Tahir Elçi için adalet istedi. Galatasaray Meydanı yasağına tepki gösteren Demir, "Nereye yasak koyarsa koysunlar biz asla bu davadan vazgeçmeyeceğiz. 27 senedir nasıl ki hala peşindeysek, 100 sene de geçse bu davanın peşini bırakmayacağız" dedi.

cumartesi-anneleri-muvekkilden-vekile-devrolan-kanli-tarih-542477-1.

AKİPA : ADALET OLMAYAN TÜRKİYE’DE ADALET DEMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Agit Akipa'nın oğlu Fehmi Akipa ise adaletin olmadığı bir ülkede adalet aramanın zorluklarına dikkat çekerek , faillerin kim olduğunu bilindiğini hatırlattı. Avukatları Tahir Elçi’yi anan Akipa, katillerin hakim huzuruna çıkarılmasını istedi. Akipa, "O kadar acı bir durum ki, müvekkilden avukatına bir dosyayla karşı karşıyayız. Babam için, İbrahim amcamız için, Sayın Tahir Elçi için adaletin olmadığı Türkiye'de 'adalet' demeye devam edeceğiz” diye konuştu.

cumartesi-anneleri-muvekkilden-vekile-devrolan-kanli-tarih-542478-1.cumartesi-anneleri-muvekkilden-vekile-devrolan-kanli-tarih-542479-1.cumartesi-anneleri-muvekkilden-vekile-devrolan-kanli-tarih-542480-1.cumartesi-anneleri-muvekkilden-vekile-devrolan-kanli-tarih-542481-1.