Cumartesi Anneleri’ne polis engeli

ZEYNEP KURAY / zeynokuray@gmail.com

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetinin açıklanması ve belli olan faillerin cezalandırması talebiyle 23 yıldır mücadele eden Cumartesi Anneleri’ne polis saldırdı.

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) bulunduğu Çukurluçeşme sokağını ablukaya alan polisler, aralarında HDP milletvekillerinin yer aldığı yurttaşları çembere alıp darp etti. Saldırıyı görüntülemeye çalışan gazetecilere de engel olan polislerin, basın mensupların ile kitle arasına set kurması tepkilere neden oldu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından 700. haftadan beri oturma eylemleri yasaklanan Cumartesi Anneleri, 704. Hafta eyleminde polisin saldırısına sahne oldu.

İHD binasının bulunduğu Çukurluçeşme sokağını iki yönden ablukaya alan polisler, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP milletvekillerinin ve CHP İl yöneticilerinin aralarında bulunduğu kitlenin toplanmasına izin vermedi. Uygulamayı protesto eden kayıp kayınlarının Galatasaray Meydanı’na doğru yürüyüşe geçmesiyle saldırıya uğraması bir oldu. Kayıp yakınlarının etrafını saran polisler, yurttaşları darp ederek İHD binasının içine zorla sokmak istedi. Saldırı, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganlarıyla protesto edilirken gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun'un kızı Besna Tosun polislere , "Anayasal hakkımız olan açıklama yapmamız engelleniyor. Verin mezarlarımızı, adaleti sağlayın biz de vazgeçelim buraya gelmekten" diyerek tepki gösterdi.

POLİS SALDIRISI ALTINDA HÜSEYİN MORSÜMBÜL’ÜN AKIBETİ SORULDU

cumartesi-anneleri-ne-polis-engeli-512789-1.

Tüm saldırı ve tehditlerine rağmen pes etmeyen kayıp yakınları, 12 Eylül faşist cuntası ardından gözaltında kaybedilen Hüseyin Morsümbül’ün akıbetini sordu. Gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren’in okuduğu açıklamada, 8 Eylül 1980 akşamı Morsümbül ailesinin Bingöl’deki evi asker ve polisler tarafından basıldığını; Bingöl Lisesi’nde öğrenci olan çocukları Hüseyin’in gözaltına alınarak Bingöl Askeri Tugay Komutanlığı’na götürüldüğünü aktarıldı. Akıbeti soran ailesine Hüseyin’in yüksek güvenlik önlemleri ile korunan taburdan kaçtığı söylendiğini belirten Eren, Anne Fatma ve baba Hanife Morsümbül askeri savcılığa giderek ifade verdiğini, sorumlular hakkında şikâyetçi olduğunu ancak Hüseyin’in kaybedilmesiyle ilgili hiçbir işlem yapılmadığını vurguladı.

cumartesi-anneleri-ne-polis-engeli-512791-1.

Yıllar sonra 2011’de İHD avukatlarının yaptığı suç duyurusu ile Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığının yeni bir soruşturma başlattığını dile getiren Eren, yaşanan hukuki süreci şöyle anlattı:

“Soruşturma kapsamında savcıya ifade veren dönemin Bingöl İl Merkez Jandarma Bölük Komutanı Durmuş Kıvrak o dönem masasına isimsiz bir ihbar mektubu bırakıldığını söyledi. Mektupta Hüseyin Morsümbül’ün gözaltında dövülerek öldürüldüğün, sonrasında alay komutanı ve astsubaylar tarafından arabaya konularak götürüldüğünün yazılı olduğunu açıkladı.Ancak Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı derinleştirmek yerine, ‘ek kovuşturmaya yer olmadığına dair karar’ verdi. Bu karar için Bingöl Sulh Ceza Hakimliğine yaptığımız itiraz ise henüz sonuçlanmadı. Yıllardır söylüyoruz, söylemeye devam edeceğiz: Hüseyin Morsümbül'ün kaybedilmesinden başta dönemin Bingöl İl Merkez Jandarma Bölük Komutanı Durmuş Kıvrak ve Bingöl İl Alay Komutanı Beşir Akın sorumludur. Hüseyin Morsümbül'ün kaybedilmesinden 12 Eylül Darbesi’nin tüm aktörleri sorumludur. Hüseyin Morsümbül’ün akıbetinin açıklanmasını istiyoruz!”

BASINA DA ENGEL

cumartesi-anneleri-ne-polis-engeli-512790-1.

Açıklamanın ardından kayıp yakınlarına tekrar saldıran polisler, Halkevleri eski Genel Başkan Yardımcısı Samut Karabulut’u gözaltına almaya çalıştı. Ablukanın olduğu noktaya gelen CHP Milletvekili Sezgin Tanrukulu, HDP Eş Genel Genel Başkanı Pervin Buldan ile birlikte saldırı emri veren Beyoğlu Emniyet Müdürü İsmail Kılıç’a tepki gösterdi.