27 Mayıs 1995’ten bu yana İstanbul’da Galatasaray Meydanı’nda kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için eylem düzenleyen Cumartesi Anneleri’nin eylemleri 900. haftasına girdi. Eylemlerinin 900. haftasında Galatasaray Meydanı’na çıkmak isteyenlere polis müdahale etti. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar daha sonra serbest bırakıldı.

Cumartesi Anneleri'ne polis müdahalesi: Gözaltına alınanlar serbest bırakıldı
Fotoğraf: Filiz Gazi

Cumartesi Anneleri, yıllardır devam eden adalet arayışlarının 900. haftasında Galatasaray Meydanı'nda buluştu. Eylem öncesi Galatasaray Meydanı'na çıkan ara sokaklar zırhlı araç, gözaltı araçları ve barikatlarla kapatıldı.

Eyleme İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve Öztürk Türkdoğan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekilleri Züleyha Gülüm, Zeynel Özen, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ile çok sayıda kişi katıldı.

cumartesi-anneleri-ne-polis-mudahalesi-gozaltilar-var-1033277-1.

GÖZALTINA ALINANLAR SERBEST BIRAKILDI

Galatasaray Lisesi önüne giden Cumartesi Anneleri, polis barikatıyla karşılaştı. Cumartesi Anneleri’nin yürüyüşüne gerçekleştirilen polis müdahalesinde çok sayıda gözaltı olduğu öğrenildi.

Gözaltına alınanlar arasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanları Eren Keskin ve Öztürk Türkdoğan, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Maside Ocak, Jiyan Tosun, Besna Tosun, İrfan Bilgin, Hasan Karakoç, İkbal Eren, Ali Ocak, Mikail Kırbayır, Zeynep Çelik, Arat Dink, Avukat Jiyan Kaya, Avukat Davut Arslan yer aldı.

Gözaltına alınanlar daha sonra serbest bırakıldı.

GAZETECİ ZEYNEP KURAY'A POLİS MÜDAHALESİ

Cumartesi Anneleri'ne Galatasaray Lisesi önünde müdahale eden polis, gazeteci Zeynep Kuray'ı abluka dışına çıkarmaya çalıştı. TİP Milletvekili Ahmet Şık polisin müdahalesine engel olmaya çalıştı. O anlar cep telefonu kamerasına böyle yansıdı.

CUMARTESİ ANNELERİ: GALATASARAY BİZİMDİR

Polis müdahalesinin ardından Cumartesi Anneleri'nin basın açıklamasını HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm okudu. "Faili belli cinayetlerde hayatını kaybedenlerin ailelerin buraya bir karanfil bırakmasına bile izin verilmedi" ifadelerini kullanan Gülüm, yasaklama kararlarını hukuka aykırı olduğunu belirtti.

Gülüm'ün Cumartesi Anneleri adına yaptığı basın açıklaması şöyle:

"Biz dünyanın en barışçıl, en haklı mücadelesini yürüten anneleriz, evlatlarız, kardeşleriz, torunlarız, hak savunucularıyız... Galatasaray'da yaşlanan, Galatasaray'da büyüyen, Galatasaray'da doğanlarız. Devletin varlığını inkar ettiği sevdiklerimizi fotoğraflarıyla Galatasaray' da yaşatanlarız Galatasaray'ı mekansız bırakılan sevdiklerimize mezar yeri yapanlarız. İşte bu yüzden Galatasaray bizimdir!

'DEVLETİN GÖZALTINDA KAYBETTİĞİ SEVDİKLERİMİZ ARIYORUZ'

Devletin gözaltında kaybettiği sevdiklerimizi arıyoruz, Galatasaray bizim arayışımızın mekanıdır. Gözaltında kaybedilen sevdiklerimizin başına geleden herkes bilsin ve bir daha asla yaşanmasın istiyoruz; Galatasaray bizim hakikat mekanımızdır Kaybedilen sevdiklerimiz ve onlara yaşatılanlar unutulmasın, tarihe not düşülsün istiyoruz; Galatasaray bizim hafıza mekanımızdır. İşte bu yüzden Galatasaray bizimdir!

'EVLATLARIMIZI KAYBEDENLER BAĞIMSIZ BİR YARGI ÖNÜNDE HESAP VERSİN'

Sevdiklerimizi bizden alan zihniyetin devamcısı kendi yasalarını bile yok sayarak Galatasaray'ı da bizden almak istiyor. "Sevdiklerimiz nerede?" çığlığımıza hukukla, adaletle cevap vermek yerine dört yıldır karşımıza copla, kalkanlar dikiliyor. Ama yanılıyorlar, evladını arayan bir anneyi, serdi arayan bir eşi, anne babasını arayan bir evladı, ablasını-ağabeyini arayan bir kardeşi, delesini-ninesini arayan birini kimse korkutamaz. Çünkü onların maruz kaldıklarından daha korkunç bir uygulama henüz icat edilmedi. 900. haftamız nedeniyle bir kez daha hatırlatıyoruz: Ne yaparsanız yapın, "Evlatlarımız nerede" diye haykırmaktan asla ama asla vazgeçmeyeceğiz. Ne yaparsanız yapın, "Evlatlarımızı kaybedenler cezasızlık zırhıyla korunanlar, bağımsız bir yargı önünde hesap versin!" Ne yaparsanız yapın Galatasaray'dan vazgeçmeyeceğiz. Ne yaparsanız yapın, insanlığın vicdanında Galatasaray bizimdir."

Galatasaray Meydanı'nda Cumartesi Anneleri adına yapılan basın açıklamasının ardından polis bariyerleriyle çevrelenen meydana karanfil bırakıldı.

NE OLMUŞTU?

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle her hafta Cumartesi günü İstanbul Taksim'de bulunan Galatasaray Meydanı'nda toplanan Cumartesi Anneleri'ne 25 Ağustos 2018’de polisler tarafından biber gazı ve plastik mermiyle müdahale edilmişti. 700’üncü haftasına denk gelen bu müdahalenin ardından meydan polis bariyerleriyle çevrilerek, eylemler yasaklanmıştı.