Cumartesi Anneleri’nin eyleminde gözaltına alınan 46 kişi hakkında açılan davanın üçüncü duruşması bugün görülecek. Duruşma öncesi adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada, "Mahkum edildikleri adaletsizliğe, hukuksuzluğa isyan etmesinler, bunu göze alamasınlar diye biz yargılanıyoruz. Adalet bizim için haysiyet ve insanlık meselesidir, susmayacağız" denildi.

Cumartesi Anneleri yargılanıyor: "Kontgerilla şefleri, işkenceciler değil biz yargılanıyoruz"

HABER MERKEZİ

Cumartesi Anneleri’nin 700. hafta eyleminde gözaltına alınan 46 kişi hakkında açılan davanın 3. duruşması bugün İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Duruşma öncesi adliye önünde basın açıklaması yapan Cumartesi Anneleri, “Kontgerilla şefleri, işkenceciler değil biz yargılanıyoruz” dedi.

Açıklamaya Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, TİP İstanbul Milletvekili Erkan Baş, HDP Miletvekilleri Hüda Kaya, Musa Piroğlu, HDP İstanbul İl Eş Başkanı Elif Bulut, çeşitli demokratik kitle örgütleri, çok sayıda baro temsilcisi, siyasi parti temsilcisi, insan hakları savunucusu katıldı.

BURADA DEVLET BAĞLANTILI SUÇLAR MI YARGILANACAK?

Basın açıklamasını gözaltında kaybedilen ve bedeni kimsesizler mezarlığında bulunan Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak okudu. Ocak, "Adalet bizim için haysiyet ve insanlık meselesidir, susmayacağız" diyerek sözlerine şöyle devam etti:

"Bugün burada, üzerinde “Adalet” yazan bu binada bir yargılama yapılacak. Kim yargılanacak peki? Gözaltında kaybetmeyi bir devlet politikası haline getiren; siyasetçi, kamu görevlisi kılığına girmiş 'insanlığa karşı suç' failleri mi nihayet yargılanmaya başlandı? Hayır. Gözden düşmüş devlet bağlantılı suç örgütü liderinin çektiği videolarla, sosyal medya paylaşımlarıyla aylardır pek çok suç failini ifşa etmesinin ardından, bu failler mi yargılanmaya başlandı? Hayır değil. Televizyon ekranlarına çıkıp yaptığı işkenceleri savunan; onlarca, yüzlerce gözaltında kaybetmede, yargısız infazda bir şekilde parmağı bulunan kontrgerilla şefleri mi yargılanacak bugün burada? Elbette hayır. TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun Cemil Kırbayır’ı gözaltında kaybettikleri için tek tek isimlerini sayarak suç duyurusunda bulunduğu işkenceciler mi yargılanacak? Hayır, onlar da değil.

AİHM’de oy birliği ile mahkumiyet kararı verilen kayıp dosyalarının failleri mi yargılanacak? Hayır, onlar hiç değil. Cumartesi Anneleri’nin 699 hafta boyunca sürdürdükleri barışçıl toplanmalarını şiddet yoluyla dağıtanlar, anayasal haklarını kullanan insanlara işkence edenler, kentin bir meydanını halka kapatanlar mı yargılanacak? Hayır, hayır onlar da değil."

"SEVDİKLERİNİ ARAMAKTAN VAZGECMEYEN AİLELER YARGILANIYOR"

"Peki kim yargılanıyor bugün?" diyen Ocak, "Bugün, bir dava da yüz dava da açsanız, biz kendi davamızdan dönmeyeceğiz diyen kayıp yakınları ve hak savunucuları yargılanıyor. Bugün biz yargılanıyoruz. Biz, gözaltında kaybedilen sevdiklerimizi aramaktan vazgeçmeyen aileler yargılanıyoruz. Bize yaşatılan zulme, adaletsizliğe itiraz eden destekçilerimiz yargılanıyor. Neden biz yargılanıyoruz? Hak ve özgürlükleri askıya alınmış milyonlarca insan bizim gibi hakları için mücadele etmesin diye. Mahkum edildikleri adaletsizliğe, hukuksuzluğa isyan etmesinler, bunu göze alamasınlar diye biz yargılanıyoruz" ifadelerini kullandı.