Cumhur İttifakı’yla seçimden başarılı çıkamayacaklarına dair emarelerin güçlenmesi Erdoğan’ı yeni arayışlara itecek gibi görünüyor. Bahçeli’nin erken seçim tartışmalarından rahatsız olması ise ‘AKP’ye eskisi gibi güvenmiyor’ yorumlarına neden oldu

Cumhur’da tatlı-sert itişmeler

YAŞAR AYDIN

Devlet Bahçeli hafta başı daha Meclis’e dahi gelmeyen yargı paketine dair serzenişlerini “önerimizi geri çekiyoruz” açıklamasıyla AKP’ye iletti. Pakete dair kulis bilgileri dışında AKP kanadından resmi ya da gayriresmi açıklama gelmemişken Bahçeli’nin bu hamlesi şaşkınlık yarattı. Kuşkusuz iki parti arasında konuya dair temas vardı ve Bahçeli ne geleceğini biliyordu. Ama bundan önce yaşanan fikir ayrılıklarında AKP’nin resmi görüşünü hatta Erdoğan’ın açıklamasını bekleyen Bahçeli bu kez farklı bir yöntem tercih etti.

BAHÇELİ OLMAYINCA

AKP ve MHP arasında 7 Haziran seçimlerinden bu yana devam eden işbirliği kısa süren gerilimler dışında bugüne kadar ilerledi. Yaşanan af tartışmasının ortaklığı sonlandıracak şiddete ulaşmasını kimse beklemiyor. Bununla birlikte iki partinin grupları arasında yaşanan ‘muhabbette’ sıkıntılar yaşandığını söyleyebiliriz. Bahçeli’nin devrede olmadığı hiçbir konuda AKP ile temas kuramadıklarından yakınan bir MHP’li vekilin “sadece işleri düşünce fikrimizi alıyorlar” serzenişi ilişkide kimi sorunlar olduğunu gösteriyor. Anlaşılan o ki Bahçeli’nin sağlık sorunları yaşadığı dönemde bu ilişki bir miktar daha zarar gördü.

GÜNDEM FARKLILAŞINCA

MHP ve AKP arasındaki bağ gücünü başta Kürt sorunu olmak üzere izlenen güvenlikçi politikalardan alıyor. Sürekli içeride ve dışarıda yaşanan gerilimden beslenen ilişki gündem rutine bindiğinde ya da gerçek sorunlar tartışılmaya başlandığında sorunlarla karşılaşıyor. Bu farklılık sadece af gündeminde de yaşanmıyor. Meclis’e gelen EYT önerisinin reddedilmesini sağlayan MHP oylamada çekimser kalarak AKP’nin tavrıyla kendini ayrıştırmaya çalıştı. Bütçe görüşmeleri, asgari ücret tartışmalarından da MHP’nin benzer bir tavır alacağı şimdiden belli oldu. Ama bu farklılıkların hiçbiri yakın vadede iktidar ortaklığını sekteye uğratmayacak, aralarındaki bağı koparmaya yetmeyecektir.

ERKEN SEÇİM TARTIŞMASI RAHATSIZLIK YARATTI

Geçen hafta yüksek sesle dillendirilen ve iktidar partisi kaynaklarına da dayandırılan erken seçim tartışması en çok MHP’yi ve Devlet Bahçeli’yi rahatsız etmiş görünüyor. Bahçeli’nin “seçimler zamanında yapılmalı” açıklamasından sonra AKP’lilerle başlatılan trafik bu endişenin en net göstergesi. Son 20 yılda yaşanan tüm erken seçim ve referandumlarda parmağı olan Bahçeli’nin bu tutumu “AKP’ye eskisi gibi güvenmiyor” yorumlarına neden oldu. Ankara’da MHP ve Bahçeli cephesinden peşi sıra gelen bu hamlelerin taban için ‘uyarı zili’ anlamına geldiğine dair ortak kanaat var.

BAHÇELİ ‘AYAR’ ARAYIŞINDA

Cumhur İttifakı’yla seçimden başarılı çıkamayacaklarına dair emarelerin güçlenmesi Erdoğan’ı yeni arayışlara itecektir. Erdoğan’ın masasına gelen son kamuoyu yoklamaları sınır ötesi operasyonlarına rağmen erimenin durmadığını gösteriyor. Ekonomide girilen karanlık tünelin ucunda ışık görünmüyor. AKP’li şirketler, il başkanları bile ekonomik krizden şikâyet ediyor. AKP çözüm üretmekte zorlanıyor. Siyasal hamle gerekiyor. Bahçeli siyaseten yeni tüm arayışlara kapısını kapatmış durumda. Her hamleye bir ‘ayar’la yanıt verdi. Kendisini dışarıda bırakan ‘yargı reformu’nu da böyle okuduğu çok açık. Sağlığı biraz daha düzelince karşı hamle gelecektir.