Bursa Türkiye’nin çok partili sisteme geçişinden bu yana merkez sağın kalesi olarak bilinir. Bugüne geldiğimizde ise AKP ve Cumhur İttifakı’nın ciddi bir düşüş yaşadığını görebiliyoruz. İYİ Parti ise kentte öne çıkan aktörlerden

Cumhur İttifakı düşüşte

YAŞAR AYDIN

Bursa, Türkiye’nin dördüncü büyük kalabalık ili. Milletvekili sayısının 600’e çıkması ile birlikte Bursa’nın 18 olan vekil sayısı 20’ye çıkmış durumda. Bu durum kuşkusuz Bursa’yı seçimlerin önemli merkezlerinden biri haline getiriyor. 1 Kasım Seçimleri’nde AKP-MHP oylarının toplamı yüzde 67’nin üzerine çıkan Bursa, 16 Nisan Referandumu’nda da “evet” çıkan nadir büyükşehirlerden biri. Ama 24 Haziran seçimlerine bir haftadan az bir süre kala rüzgârın iyiden iyiye AKP-MHP cephesi için karşıdan estiğini gösteriyor.

İYİ Parti merkeze talip
Merkez sağ denince akla ilk gelen şehirlerden biri olan Bursa’da bu gelenek, merkez olma özelliği tartışılsa bile, 2002’den bu yana AKP ile devam etti. 24 Haziran seçimlerinde ise bu alana İYİ Parti talip. İyi Parti, Bursa’da ülkenin çoğu illerinden farklı olarak sadece MHP tabanı ile sınırlı değil. Özellikle ‘sağın akıl hocaları’ diye bilinen isimleri etrafına toplamış durumda. Bursa 1. bölge 1. sıra adayı İsmail Tatlıoğlu 1999 yılında yapılan yerel seçimlerde DYP’den Büyükşehir Belediye başkan adayı oldu. Tatlıoğlu aynı zamanda AKP kurucuları arasında da yer aldı. Yine 1. bölge 2. sıra adayı iş insanı Sami Bilge, MHP kökenli ve AKP’de de siyaset yapan bir isim.

Muharrem İnce, Bursa’da partisi için son 40 yılın en görkemli mitinglerinden birini gerçekleştirdi. Mitingin coşkusu ve kalabalığı 2010’ların AKP’si ve Erdoğan’ı ile kıyaslanıyor. CHP’nin etkisini sokaklarda da ilk kez bu kadar net görmek mümkün. Daha önceki seçimlerde kent merkezlerine sıkışmış görünen CHP, ilk kez kırsalda da yüzünü gösteriyor. CHP, daha önceki seçimlerde 5 olan vekil sayısını 24 Haziran’da artıracak gibi. En az 7 CHP’li vekil Ankara yolunu tutabilir.
Millet İttifakı’nın üçüncü partisi durumundaki Saadet Partisi’nin yöneticileri ile konuştuğumuzda, özellikle 2. bölgeyi işaret ediyorlar. İnegöl ve kırsal ilçeleri de içine alan ikinci bölge aynı zamanda Milli Görüş’ün geleneksel olarak güçlü olduğu bölgelerden biri. Konuştuğumuz meslektaşlarımız ise SP’nin milletvekili çıkarma olasılığını çok güçlü görmüyor. Tek olasılık AKP’ye giden gelenekçi oyların geri gelmesi.

HDP’nin vekil şansı zor
7 Haziran’da 1 milletvekili çıkaran HDP’nin bu seçimlerde işi çok zor. Bursa’nın iki seçim bölgesine bölünmüş olması, HDP için ciddi bir handikap yaratmış. Buna rağmen konuştuğumuz HDP’liler özellikle 1. bölgede şanslarının yüksek olduğunu söylüyor. Gerçekleştirdikleri mitingin 7 Haziran’ı aşan bir kalabalığa ulaşması onlara moral vermiş.

cumhur-ittifaki-dususte-476442-1.

***

Liste etkisi

cumhur-ittifaki-dususte-476440-1.

Yüksel Baysal (Yeni Dönem gazetesi)
Ben 1988 yılında bu yana Bursa’da gazetecilik yapıyorum. Tüm seçimleri takip ettim. Sadece kampanyaları değil yapılan her mitingi de yakından izlemeye çalıştım. Şunu açıkça söylemeliyim ki AK Parti 2002 yılından bu yana gerçekleştirdiği en zayıf mitingini bu seçimde yaptı. Yine CHP de o tarihten buyana en görkemli mitingini gerçekleştirdi. Akşener ise bu iki mitingin arasında bir kalabalık topladı.

Bunda kuşkusuz AK Parti’nin ülke genelinde yaşadığı sıkıntıların da payı vardır. Ama ciddi anlamda Bursa’da oluşturulan milletvekili listesinin etkili olduğunu düşünüyorum. Bir aday Suriyeli. Tepki sadece Suriyeli olmasına değil. Muhammet El Şeyhuni olan adını Muhammet Erdoğan olarak değiştirdi. Tayyip Bey’in akrabasıyım diye Araplarla ticaret yaptığı söylentileri dolaştı. 2. bölgeden aday olan Vildan Yılmaz Gürel de ciddi olarak eleştiriliyor. İnegöl’de Gülen Cemaati ile ilişkisi olduğu iddiası gündem olmuş durumda.

Bunun dışında Faruk Çelik ve görevden alınan AK Parti Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin devre dışı kalması örgütte huzursuzluk kaynağı olmaya devam ediyor. Bu isimler devre dışı kalınca öne çıkan Hakan Çavuşoğlu’nun ciddi bir karşılığı olmadığı da görülüyor.

İttifakların oyları da milletvekili sayısı da birbirlerine yakın olacak. 1. bölgede 5-5 2. bölgede ise 6-4 Cumhur İttifakı lehinde olacağını düşünüyorum. Millet İttifakı bünyesinde İYİ Parti’nin 3 milletvekili çıkarmasını güçlü ihtimal olarak görüyorum.

cumhur-ittifaki-dususte-476441-1.

***

Dip dalgayı gördüm

Orhan Sarıbal (CHP Bursa Milletvekili)
24 Haziran seçimlerinde en çok konuşulan kavramlardan biri de ‘dip dalga’. İktidara karşı ne 7 Haziran’da ne1 Kasım’da ne de 16 Haziran’da görmediğim bir tepki var. Sokaklarda yolumuzu kesip bunu ifade ediyorlar. Bu tepkinin ne kadarı sandığa yansır kestirmek güç. Esnaf ve üretici toplantılarına katıldım, köyleri ziyaret ediyorum. İstisnasız her kesim de büyük tepki var. Ama şu ana kadar yerine gelecek isme ve partiye tam bir güven ortaya çıkmış durumda değil.
Biz bu güveni vermek zorundayız. Muharrem İnce’nin çıkışı bu anamda önemli. Dar polemiklerden kurtulup yapacaklarımızı anlatmaya başladığımızda İnce’nin etkisini hemen görebiliyoruz.

Bursa’da son iki seçim CHP’nin Türkiye ortalamasının üzerine çıkıyoruz. Bunu bir kez daha tekrarlarsak hatta bir iki puan üzerine çıkarsak kendimizi başarılı kabul edeceğim. CHP, Bursa’da yüzde 30’ları zorlamalı diye düşünüyorum.

***

CHP Kocaeli’nde hamle peşinde

Körfez, seçime hazır görünüyor. Kent merkezinde Millet İttifakı kendini hissettirirken, ilçelerde AKP’nin ağırlığı sürüyor. 13 vekilin 6 Cumhur, 6 Millet İttifakı şeklinde dağılması beklenirken HDP’nin 1 vekil çıkarma şansı yüksek

cumhur-ittifaki-dususte-476443-1.

Sokaklardaki siyasete ilgi, her şeyden önce Körfez’de 24 Haziran seçimlerine ilginin yüksek olacağını gösteriyor. AKP ve MHP’nin güçlü olduğu Kocaeli’nde iki partinin oyu yüzde 70’lere yaklaşıyor. Bu mutlak iktidar sokaklarda kendini hissettiremiyor. Stantlarda görevli AKP’lilerle de konuştuğumuzda en yüksek tahmin yüzde 55 çıkıyor. AKP’liler özellikle MHP’nin erimesinden şikâyetçi. Hiç destek alamadıklarını sürekli tekrarlıyorlar.

CHP bu sefer 4 istiyor
Sahada diğer seçimlere göre daha aktif görünen bir parti de CHP. Kocaeli merkezde güçlü olan CHP, son iki seçimdir Ankara’ya 3 vekil yollayabilmiş. CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tahran, “Bu sefer en az 4 vekille Kocaeli’ni temsil edeceği” diyor. Tahran, aynı zamanda Millet İttifakı’nın varlığı ile Kocaeli’nde başa baş bir noktaya gelindiğini belirterek “AKP-MHP blokunu Kocaeli’nde geri bırakmamız kimse için sürpriz olmasın” dedi.

cumhur-ittifaki-dususte-476444-1.

Akşener, memleketinde iddialı
Kocaeli aynı zamanda İYİ Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Meral Akşener’in de memleketi. Akşener’in de varlığı ile MHP Kocaeli’nde neredeyse eridi. Yönetici ve adaylar dışında bir varlılarını görmek çok mümkün değil. Ama İYİ Parti sadece MHP tabanı ile de yetinmedi. Özellikle geçmişte merkez sağda siyaset yapan isimlerin katılması ile parti ilde iddialı bir noktaya geldi. İYİ Parti en az bir, bazı meslektaşlarımızın tahminlerine göre iki vekil çıkarma potansiyeline şimdiden ulaşmış durumda.

AKP’den SP ve HDP oy olacak
Kocaeli’nde AKP’nin muhafazakâr tabanına iki talip var. Bunlardan biri Milli Görüş geleneği ile Saadet Partisi. Başta Derince, Körfez ilçeleri olmak üzere Saadet Partisi seçimlere ciddi yüklenmiş durumda. AKP’den diğer oy alacak parti de HDP. Eski Kocaeli Mazlum Der Şubesi Başkanı ve Hak ve Adalet Platformu Sözcüsü Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun adaylığı ile HDP, 1 Kasım’da AKP’ye kaptırdığı oyları geri Alacak gibi duruyor.

***

“Kocaeli AKP’yi şaşırtacak”

Ömer Faruk Gergerlioğlu:
Kocaeli AKP’nin yüksek oy aldığı bir il. 7 Haziran’dan 1 Kasım’a kadar oylarını 10 puan artırmışlar. Ama bu seçimde bir düşüş yaşayacaklar. Hem de önemli bir düşüş. Halk, AKP’nin ülkeyi getirdiği noktadan memnun değil. AKP’nin 1 Kasım’da aldığı oydan yüzde 15-20 civarında daha az oy almasını bekliyoruz.
cumhur-ittifaki-dususte-476445-1.
HDP’ye bu seçimlerde tekrar bir yöneliş var. 1 Kasım’dan daha iyi durumdayız. İlginin arttığını söyleyebiliriz. En az bir milletvekili çıkaracağımızı düşünüyorum. HDP’li olup da başka partiye yöneleni görmedik, fakat başka partiden olup HDP’ye oy vereceğini söyleyenlerin sayısı çok fazla. 17 yıl Kocaeli’nde hekimlik yaptım ve buradaki hayatı biliyorum. Kocaeli AKP’yi çok şaşırtacak. İYİ Parti’nin bir milletvekili çıkartacağını, MHP’nin çıkartamayacağını, CHP’nin milletvekili sayısının değişmeyeceğini AKP’nin ise 6 milletvekili çıkartacağını düşünüyorum.