Andımız tartışması Saray ittifakında tansiyonu yükseltti. Tepkisini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gösteremeyen MHP Genel Başkanı Bahçeli, Danıştay’a yüklenirken BBP’den “Kararı gözden geçirin” çağrısı geldi. Bahçeli’ye seslenen CHP lideri Kılıçdaroğlu ise “Danıştay’ı suçluyorsun. Muhatap alacaksan Erdoğan’ı al” dedi.

Cumhur İttifakı’nda Andımız krizi büyüyor

POLİTİKA SERVİSİ

Danıştay’ın okullarda ‘Andımız’ın okutulmaması yönünde verdiği nihai karar, siyasette tansiyonu yükseltti. CHP ve İYİ Parti’nin tepki gösterdiği karar, Saray ittifakında da kriz yarattı. 2013’te öğrenci andının kaldırılmasını sağlayan AKP’yle birlikte bugün Cumhur İttifakı’nda yer alan MHP, Danıştay’ı hedef aldı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Danıştay’ın kararı için ‘pimi çekilmiş bomba’ benzetmesi yaparken, “Danıştay bu yanlıştan dönmeli” dedi.

Bahçeli’nin tutumu ‘Cumhur İttifakı’nda çatlak’ yorumlarını da beraberinde getirdi. AKP’nin ‘çözüm süreci’ döneminde kaldırdığı öğrenci andı üzerine iki parti arasında bu süreçte tartışmalar yaşanmıştı. İttifak kurulduktan sonra ise MHP Lideri Devlet Bahçeli eleştirileri oklarını Danıştay’a yöneltti. İktidar ortaklarından BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulundan, Öğrenci Andı kararını gözden geçirerek düzeltmesini veya yenilemesini beklediklerini belirtti. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise “Andımız’ı kaldıran Cumhur İttifakı’dır” dedi.


Bahçeli AKP’den Danıştay’a yöneldi

• 2013’te dönemin Başbakanı Erdoğan, “Her sabah Türküm demekle Türk olunmaz” demişti. Erdoğan, “Andımız uygulaması 1933’te başladı. Metin yazarı tartışmalı bir isim olan doktor Reşit Galip’ti. Galip Türkçe ezan zulmünün de yazarlarındandı” ifadelerini kullandı.

• Öğrenci andının AKP hükümeti tarafından kaldırıldığını anlatan Bahçeli, o dönem Başbakan Erdoğan’dan hesap soracağını söyledi. Bahçeli, Erdoğan’a, “Bir gün iktidardan ayrıldığın dönemde, MHP’ye iktidar nasip olursa, nerede ikamet edersen et onun 25-30 metre evinin önünde Andımız’ı okutmazsam namerdim” diye seslendi.

• Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2018’de öğrenci andını kaldıran yönetmelik maddesini iptal eden Danıştay’ın ‘iyi niyetli’ olmadığını şu sözlerle savundu: “Bu metin bu ülkede, ezanı Türkçe okumak, okutmak isteyenlerin eseridir. Bizim andımız İstiklal Marşımızdır ve İstiklal Marşı’mızla beraber yolumuza devam ediyoruz.”

• Aynı yıl MHP lideri Bahçeli, öğrenci andının çözüm sürecine kurban edildiğini savundu. Bahçeli şu ifadeleri kullandı: “Andımız milli kimliğimizin alameti farikalarından birisidir. Sevmeyen varsa sussun, okumayacak varsa kendi işine baksın.”

• Son olarak Danıştay’ın nihai kararına AKP çevresi sessiz kalırken MHP lideri yine Danıştay’a yüklendi. Yeni Anayasa için ‘1921 ruhu’ göndermesi yapan AKP’nin ‘Andımız’ konusunda MHP ile yaşayacağı çatlağın iki partinin de birbirine muhtaç olduğu bu dönemde ne kadar derinleşebileceği merak konusu.

***

NE OLMUŞTU?

Danıştay, 8 Ekim 2013’te öğrenci andının okullardaki bayrak törenlerinde okutulmamasını kararlaştırdı. Karar tepki gösteren Türk Eğitim-Sen aynı gün dava açtı. Danıştay 8’inci dairesi, 19 Ekim 2018’deki kararıyla değişikliği iptal etti. MEB, kararı temyiz ederken dosya, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nda görüşüldü. Kurul, bakanlığın itirazını oyçokluğuyla kabul ederek Danıştay 8’inci Dairesi’nin yönetmeliği iptal eden kararını kaldırdı. Karar sonrası, öğrenci andının okullarda yeniden okutulmasının önü de kapanmış oldu.