Zam yağmurunun tüm şiddetiyle devam etmesi Cumhur İttifakı’nda da kriz yarattı. AKP ve MHP’li bazı milletvekillerinin zamlara yönelik tepkili olduğu, ekonomi yönetiminden şikâyetçi oldukları ifade edildi.

Cumhur İttifakı’nda zam krizi

MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy’un "Açıklanan rakamların üzerinde enflasyon oranları var. Zamlar bu milletin belini büküyor. Bunlar gerçek. Bunları görmemezlikten gelemeyiz. Bunları konuşmamız gerekiyor. Bunları yok sayamayız. Bir şey yok saydığınızda problem ortadan kalkmıyor ve bu tepkiyi getiriyor" açıklamasının ardından disiplin kuruluna sevk edilmesi Cumhur İttifakı içerisinde krize neden oldu.

DW Türkçe’nin haberine göre; İsminin açıklanmasını istemeyen bir AKP’li vekil, "Fiyatların artışını biz de görüyoruz, vatandaş da görüyor. Zaten esnaf ziyaretlerimizde sürekli bunu bize söylüyorlar" diye konuştu. Söz konusu AKP’li vekil, yurttaşların alım gücünün düşüklüğünden şikayetçi olduğunu da kaydetti. Başka bir AKP’li milletvekili ise, "Vatandaşlarla bir araya geldiğimizde özellikle elektrik ve doğalgaz zamlarından şikâyetçi olduklarını görüyoruz" dedi. Aynı vekil, yurttaşların en büyük talebinin zamların geri alınması olduğunu ifade etti.

MHP’DE İLK KRİZ DEĞİL

Kulislere yansıyan bilgilere göre; MHP’deki rahatsızlıklar sadece artan fiyatlarla ilgili değil. MHP’de Baki Ersoy’un yanı sıra yakın zamanda bir başka milletvekilinin daha, bu kez adalet sistemini eleştiren açıklamaları nedeniyle genel merkez tarafından tepkiyle karşılandığı ortaya çıktı. MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, TBMM kürsüsünde yaptığı konuşmada "Anadolu’nun dört bir yanında yöneticilik, idarecilik yapmış, unvanlı kararnamelerle görev almış tecrübeli savcılarımız, ki fiilen de zaten ‘kızağa çekilmek’ olarak görülüyor, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının hantal yapısı içerisinde kendilerinden hiçbir şekilde istifade edilmeksizin bekletiliyorlar" ifadesini kullanmıştı. Bu konuşmanın ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Bulut’tan komisyon üyeliğinden istifa etmesini istedi. Bulut da bunun üzerine istifasını sundu. Bulut’un yerine yeni üye olarak bildirilen MHP İstanbul Milletvekili Hayati Arkaz da komisyonun 29 Mart’taki ilk toplantısına katıldı.

SÜRPRİZ TOPLANTI İDDİASI

Ersoy’un disipline sevk edilmesinin ardından, MHP’li bir grup milletvekilinin Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş’ın Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki odasında toplantı yaptığı öne sürüldü. İddiaya göre 2018 yılında MHP’den ihraç edilen, ardından Demokrat Parti’ye katılan Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt da toplantıya katıldı.

RAHATSIZLIK BÜYÜK

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan da MHP içinde ciddi rahatsızlık olduğunu iddia etti. Siyasete MHP’de başlayan Okuyan, TBMM’de hem AKP’li hem de MHP’li vekillerle sık sık sohbet ettiğini aktararak, "Ekonomik kriz daha da derinleşirse özellikle istihdam krizine dönerse, muhtemelen ittifaktan ayrılmayı parti içinde daha çok dillendirecekler" iddiasını dillendirdi. Politika Servisi