Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e borçlanma yetkisini vermemek için 1 yıldır direnen AKP’li ve MHP’li belediye meclisi üyeleri inadını idari mahkemenin kararı kırdı. Seçer, 2021 yılı için tanımlanan 265 milyon liralık borçlanma yetkisini yılın bitmesine 8 gün kala almış oldu.

Cumhur İttifakı’nın inadını yargı kararı kırdı

Abidin YAĞMUR

CHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e borçlanma yetkisini vermemek için 1 yıldır direnen AKP’li ve MHP’li belediye meclisi üyeleri, idari mahkemenin kararı sonrasında inadından vazgeçti. Seçer, borçlanma yetkisini yılın bitmesine 8 gün kala aldı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, İller Bankası’ndan ve özel bankalardan 265 milyon liraya kadar borçlanması kalemi 2021 bütçesine konulmuş, Meclis de bu bütçeyi kabul etmişti. Ancak Meclis’teki AKP ve MHP grubu, bütçede tanımlanan bu borçlanma kaleminin kullanımı konusunda CHP’li Başkan Seçer’e yetki vermemekte ısrar etmişti.

Belediye Meclisi’nin bu kararı Seçer tarafından idari mahkemeye götürüldü. Başkan Vahap Seçer’i haklı bulan Mersin 1. İdare Mahkemesi, belediye meclisinin yetkisini sınırsız ve keyfi kullanamayacağına, kararlarını mutlaka bir gerekçeye dayandırması gerektiğine işaret etti. Mahkeme, borçlanma yetkisinin verilmemesi nedeniyle temel hizmetlerin aksayabileceğine de dikkat çekti ve meclis kararı hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Mahkemenin bu kararı, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin olağanüstü oturumunda ele alındı. AKP ve MHP grupları adına söz alan MHP’li Fahrettin Kılınç, bütçe gerçekleşmesinin beklenmesini gerektiğini, bütçede yer alıyor diye mutlaka borçlanmaya gidilmesine gerek olmadığını ileri sürdü.

Kılınç, “265 milyon liralık borçlanmanın tamamının değil, mahkemenin karar verdiği kasım ayı dikkate alınarak 33 milyon liralık kısmının kullanılması için yetki verilmesini öneriyoruz” dedi.

CHP’li Başkan Vahap Seçer ise “Kanun açık. Ben bunu 30 gün içinde meclise sunmak zorundayım. Eğer mahkemenin verdiği karar, mahkeme kararının uygulanması mecliste reddedilirse reddeden meclis üyelerimiz hukuku katletmiş olur. Ben de mahkeme kararını uygulamamakta ısrar eden meclis üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmak zorunda kalırım. Görevi kötüye kullandılar derim” dedi.

Bunun üzerine MHP’li Mahmut Tat, oturuma 5 dakika ara verilmesini ardından oylamaya geçilmesini önerdi. Aranın ardından Cumhur İttifakı üyelerinin bir kısmı salona girmedi ve oylamaya katılmadı. Yapılan oylama sonucunda mahkeme kararının uygulanmasına dair teklif oy çokluğuyla kabul edildi.

2021 yılında 2 kez borçlanma talebini meclise getiren ancak ikisinde de Cumhur İttifakı engelini aşamayan Vahap Seçer, 2021 yılı için tanımlanan 265 milyon liralık borçlanma yetkisini yılın bitmesine 8 gün kala almış oldu.