Google Play Store
App Store

Cumhur İttifakı’nın iki küçük ortağı Büyük Birlik Partisi ve Vatan Partisi, son iki, günde art arda yaptıkları açık-örtük eleştirilerle dikkat çekiyor. İki partinin de odak noktası ekonomi.

Cumhur İttifakı’nın küçük ortakları BBP ve VP rahatsız

MEDYA SERVİSİ

Ekonomik kriz, kamu kurumlarındaki çürüme ve yolsuzluklar, iktidar içinde tartışmalara ve krizlere neden oluyor.

Cumhur İttifakı’nın küçük ortakları Büyük Birlik Partisi (BBP) ve Vatan Partisi’nden iktidara farklı konularda art arda ‘üstü kapalı’ eleştiriler geldi. BBP Genel Başkanı Mustafa Destici iktidara ekonomi üzerinden göndermeler yaparken Vatan Partisi’ne (VP) yakın Aydınlık gazetesi ise, Erdoğan’ın dün açıkladığı tasarruf tedbirlerinde Saray ve Meclis’in kapsam dışı bırakılmasını eleştirdi.

DESTİCİ’DEN EKONOMİ VE ‘YATIRIM’ GÖNDERMESİ

BBP’nin lideri Mustafa Destici Destici, dün partisinin Sinop 1. Olağan İl Kongresi’nde konuştu.

Ülke kaynaklarının “çar çur” edilmemesi gerektiğini söyleyen Destici, “Bu ülkenin kaynakları doğru bir şekilde kullanıldığında, çarçur edilmediğinde, yolsuzluğa ve adam kayırmacılığına çarçur edilmediğinde herkese yeter. Ama ülkenin kaynakları savurganlık edilirse, yolsuzlukla iç edilirse, burada kazananlar parayı yurt dışına çıkarırsa, hem de helal kazanç değil, gayri meşru kazançlarını yurt dışına çıkarırlarsa millet ekonomik sıkıntı çeker” dedi. Destici, “Memleket parasını dışarı çıkaranlar hem bunu kullanamazlar hem de akıbetleri çok kötü olur. Onun için gelin hep birlikte kazanalım, çalışalım” diye konuştu.

Acil olmayan alt ve üst yapı yatırımlarının, 2023 sonuna bırakılması ve imkanların üretim alanında değerlendirilmesi gerektiğini belirten Destici, şunları kaydetti:

"Kanal, köprü, yol birkaç sene bekleyebilir ama vatandaş bekleyemez. Onun için devlet, hükümet elinde, hazinesinde ne kadar imkan varsa bunu öncelikli olarak, bu dönemde zorluk çeken esnafımız başta olmak üzere, emeklimize, işçimize kısa çalışma ödeneğinde hayatını devam ettirmek zorunda kalan vatandaşımıza vermelidir. Yani sosyal politikalara ağırlık vermelidir."

AYDINLIK’TAN TASARRUF ELEŞTİRİSİ

Aydınlık gazetesi ise, bugün kullandığı “Kamuda tasarruf için 10 adım” manşetinde Saray ve Meclis’e tasarruf konusunda eleştiride bulundu.

Yayımlanan tedbirlerde Cumhurbaşkanlığı ve Meclis’in kapsam dışı bırakıldığına dikkat çekilen haberde, Aydınlık gazetesi yazarı ekonomist Hakan Topkurulu’nun “Vekil maaşları ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi giderleri dışında bırakılmamalı” görüşleri birinci sayfada öne çıkarıldı.

ERDOĞAN’I HEDEFLEYEN TASARRUF ÖNERİLERİ

Gazetenin manşetinde yer alan ve AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da işaret eden 10 maddelik tasarruf tedbirleri ise şöyle:

cumhur-ittifaki-nin-kucuk-ortaklari-bbp-ve-vp-rahatsiz-894085-1.

1) MAKAM ARACI SALTANATI: Şu anda kamuda kamu malı ve kiralık 80 binin üzerinde makam aracı var. Dünyanın en büyük ekonomilerinden Almanya’daki makam aracı sayısı bu rakamın dörtte biri seviyesinde. Özellikle bakanlık makamlarının kullandığı çok sayıda kiralık lüks araç mevcut. Sivil plaka kullanıldığı için rahatça özel işlerde, eş ve çocukların ihtiyaçlarında da kullanılıyor. Bakan ve yardımcıları dışında makam aracı kullanımına son verilmeli.

2) 1 NOLU CUMHURBAŞKANI KARARNAMESİ KALDIRILMALI: 1 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığı harcamaları Kamu İhale Yasasından, Sayıştay denetiminden, Kamu Konutları Kanunu ve Harcırah kanunundan muaf tutuldu. Kararnamenin kapsama alanının önü de açık. Bu kararname geri çekilmeli ve harcamalara sınır getirilmeli, denetlenmeli.

3) KAMU İHALE YASASINDA İSTİSNALAR KALDIRILMALI: Kamu ihale yasası en çok değiştirilen yasa. Ak Parti döneminde bu yasaya çok sayıda istisna getirildi. Bu yolla devletin 1 liralık işlerinin yandaşlara 3-5 liraya yaptırılmasının önü açıldı. Rekabet koşulları ortadan kaldırıldığı için yaptırılacak işlerin kamuya maliyeti artırıldı. Bu yasadaki istisnaları hemen kaldırarak harcamalarda tasarruf mümkün.

4) GARANTİLİ YAP-İŞLET-DEVRET İŞLERİ: Şu anda çok sayıda garantili yap-işlet-devret işletmesi var. Ayrıca yapımı devam eden de çok sayıda proje bulunuyor. Bunlar arasında gerçekçi olmadığı için devlete yük olan, gerekli performansı yakalayamadığı için devletten ödeme yapılanların sayısı yüksek. Çoğu da döviz kuruna bağlanan bu işletmelerin durumu yeniden gözden geçirilmeli. Devlet geçmeyen aracın, inmeyen uçağın, olmayan hastanın parasını ödememeli.

5) TEMSİL ÖDENEKLERİ: Cumhurbaşkanlığı dahil kamu kuruluşlarında ve bakanlıklarda temsil ödeneklerinde büyük israf yaşanıyor. Bu ödenekler derhal yüzde 50 ile sınırlandırılmalı.

6) KAMUDA LİYAKAT ESAS ALINMALI: Partizanca işe alımlar önlenmeli. Görevlendirmeler liyakat esas alınarak yapılmalı. Eldeki personel verimli kullanılmalı.

7) BELEDİYELERDE TASARRUF: Belediyelerde sosyal projeler adı altında israf hat safhada. Bu yolla belediyeyi alan partinin seçim harcamaları da karşılanıyor. Bunların dışında lüzumsuz çok sayıda proje de yürütülüyor. Belediye harcamalarında tasarrufa gidilirken, ihaleler ve harcamalar mutlaka denetlenmeli.

8) KİRALIK KAMU BİNALARI: Şu anda başta Ankara olmak üzere Türkiye’nin her yerinde kiralık kamu binaları var. Çoğu yandaş işadamlarından kiralanan binalara çok yüksek miktarda kira ödeniyor. Üstelik kiralık kamu binası sayısı da hızla artıyor. Bu uygulamaya derhal son verilmeli. Kiralık binalardan kamu binalarına geçilmeli.

9) LÜKS MAKAM ODALARI: Kamuda değişik kalemler kullanılarak lüks makam odaları yapımı devam ediyor. Makam odasına duş, namaz odası, dinlenme odası yaptıranlar da var. Bu tür harcamalara hemen son verilmeli ve yapanlar cezalandırılmalı.

10) VİP UÇAKLAR: Bu arada Cumhurbaşkanlığı ve hükümet üyelerinin kullandığı VİP uçaklar da ciddi bir masraf. Cumhurbaşkanı uçağı dışındaki tüm uçaklar satılmalı ve uçak kiralamaya son verilmeli. Daha önce Abdullatif Şener, Erdoğan’ın 7 uçağı olduğunu açıklamıştı.