Cumhur İttifakı’nın uzlaşma arayışı

Hüseyin ŞİMŞEK

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu ile yaptığı görüşmede dile getirdiği, “50+1’in sakıncalı olduğunu gördük” sözlerinin ardından Cumhur İttifakı’nda ortaya çıkan görüş ayrılığı aşılmaya çalışılıyor.

Erdoğan’ın Karamollaoğlu ile yaptığı görüşmenin ardından AKP kurmaylarından birbiri ardında yüzde 50+1 hakkında olumsuz görüşler geldi. Partinin önemli isimleri ve Saray çevresi, kendi getirdikleri, “seçilmek için yüzde 50+1 oranına” ulaşma zorunluluğunun sakıncalarını anlatmaya başlarken iktidar ortağı MHP değişikliğe yenilgiyi en başından kabullenmek olarak algılanacağı görüşüyle itiraz etti. Bu konuda muhalefet ile aynı düşünen MHP’nin seçim yasalarına ilişkin değişiklik görüşmelerinde de bu düzenlemeye şerh koyduğu dile getirildi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise “Yüzde 50+1, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin mihveridir, ne var ki buradan başlayacak bir tartışma, hatta taviz yeni yönetim sisteminin işleyiş ve ilerleyişini melezleştirip sakatlayacaktır. Seçim barajını aşağı indirme adımımız bile bizim üzerimize kaldı ve oylarımızın aşağı indiği iddia edildi. Şimdi yüzde 50+1’den aşağı iniş de ittifakımızın iktidarı tamamen kaybetmesine yol açabilir” diyerek partisi ile AKP arasında olası bir gerilimde köşe çizgilerini net çekmiş oldu.

BAŞLAMADAN BİTMİŞ OLDU

Hafta içerisinde AKP’li yöneticilerle bir araya gelecek MHP kurmaylarının, Bahçeli’nin çekincesini dile getireceği bildirildi AKP’nin ise MHP’yi ikna etmek için formül arayışında olduğu ifade ediliyor.

Olası formüller konusunda değerlendirmelerde bulunan üst düzey bir MHP yöneticisi ise “Ya yüzde 50+1’i alalım ya da yeni rolümüz muhalefet olsun ve bir dönem sonra daha güçlü bir şekilde iktidar olalım” görüşünde olduklarını dillendirdiği öğrenildi. Bu tavır AKP’lilerin umudunu kırdı.

Yüzde 50+1 kuralının olası seçim yasası düzenlemeleri ile birlikte TBMM’ye sunulması durumunda muhalefetin atacağı adımlar da netleşti. Dün bir araya gelen muhalefet temsilcilerinin, “Oyun oynanırken kural değiştirilmez” vurgusunu yaptıkları dile getirildi.