AKP-MHP bloğunda yaşanan erime son dönem yapılan kamuoyu yoklamalarına yansırken, beş anket firmasının elde ettiği verileri derleyen Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz, Cumhur İttifakı’nın meclis çoğunluğunu kaybedeceğini vurguladı

Cumhur İttifakı tabanda eriyor

Kriz karşısında tabandaki erimenin önüne geçemeyen AKP-MHP bloğunun yaşadığı oy kaybı, peş peşe yapılan kamuoyu yoklamalarına yansıyor. Son dönem yayımlanan beş anket şirketinin verilerini derleyerek Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi için parti ve ittifakların ulaştığı oy oranlarını açıklayan Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz, Cumhur İttifakı’nın meclis çoğunluğunu açık ara farkla kaybedeceğini vurguladı. Özkiraz, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’a oy vermeyeceklerin oranının ise yüzde 46.4 olduğunu belirtti.

5 ANKET FİRMASINI DERLEDİ

Araştırmasında MetroPoll, MAK, Avrasya ile birlikte iki şirketin daha verilerini kullandığını söyleyen Özkiraz, iki şirketin adını, sonuçlarını henüz kamuoyuyla paylaşmadığı için söylemediğini aktardı. Özkiraz, milletvekili seçimlerinde AKP’nin yüzde 34.2, MHP’nin yüzde 8.3 oy alacağını öne sürdü ve iki partinin kararsızlar dağıtıldıktan sonra yüzde 42.5 oranına ulaştığını aktardı. Özkiraz, Millet İttifakı’nın oy oranını yüzde 40 olarak açıklarken, CHP’nin ortalama olarak yüzde 28’lerde, İYİ Parti’nin ise yüzde 12 civarında olduğunu söyledi. Özkiraz’a göre Saadet Partisi de yüzde 0.5 oranında.

Cumhur İttifakı’nın meclis çoğunluğunu açık ara farkla kaybedeceğini söyleyen Özkiraz, Millet İttifakı’nın bu çoğunluğu açık ara ele geçiremediğini, mecliste 65 kişilik bir HDP vekil grubu olacağını belirtti. Özkiraz, mecliste hiçbir ittifakın kanun yapacak çoğunluğu sağlayamayacağını iddia etti ve “Muhtemelen seçimden sonra HDP kilit parti olacak” dedi.

Özkiraz, Cumhurbaşkanlığı seçimi tahminlerini sadece “Erdoğan aday olursa oy verir misiniz?” sorusunun cevaplarına göre oluşturduğunu ve bu soruya yüzde 39.6 oranında evet denildiğini aktardı. Özkiraz, Erdoğan’a oy vermeyeceklerin oranının ise yüzde 46.4 olduğunu, geri kalanların ise kararsız çıktığını belirtti.

Erdoğan’ın ittifakın oranından 2 puan düşük oy aldığını ve bunun geçmiş seçimde de tekrarlandığını söyleyen Özkiraz, “Muhalefet doğru aday çıkarırsa, MHP seçmeni Erdoğan’dan çok o adaya oy verir” dedi. Özkiraz, şöyle konuştu: “HDP seçmeninde zaten çok büyük sorun gözükmüyor. HDP seçmenine çok ters bir aday çıkmadığı, HDP’nin de adayı olmadığı sürece, partisi de seçmeni serbest bırakırsa HDP’liler muhalefet adayına oy verecek. HDP seçmeni için en doğru aday hâlâ İmamoğlu. MHP seçmeni için de en doğru aday Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş. İkisi de hemen hemen aynı oyları alıyorlar.”