Cumhur İttifakı TOKİ'ye borçlu çıktı: Göksu’nun belediyesi 1 milyon TL ödemedi
TOKİ yedisi AKP, biri MHP, biri bağımsız aday, biri ise kayyum tarafından yönetilen belediyelerden alacaklarını tahsil edemiyor. İdarenin, 10 belediyeden toplam 113 milyon 336 bin TL alacağı bulunuyor.
MUSTAFA BİLDİRCİN
TOKİ yedisi AKP, biri MHP, biri bağımsız aday, biri ise kayyum tarafından yönetilen belediyelerden alacaklarını tahsil edemiyor. İdarenin, 10 belediyeden toplam 113 milyon 336 bin TL alacağı bulunuyor.
2020 Yılı Sayıştay Raporu'na göre, AKP idaresindeki Amasya Ziyaret Belediyesi, TOKİ’den aldığı dört işyeri karşılığında 198 bin TL’lik borca girdi. Borcu 60 ay yapılandıran belediyenin 26 adet vadesi geçmiş taksit borcu bulunduğu bildirildi.
AKP’li Uşak Belediyesi ise 96 adet işyeri aldığı TOKİ’ye 33 milyon 500 bin TL ödeme sözü verdi. İdarenin, üç taksitinin vadesinin geçtiği bildirildi. MHP yönetimindeki Mersin Erdemli Belediyesi ise 156 aya böldüğü 6,3 milyon TL’lik TOKİ borcunun 22 adedini vadesi geçmesine karşın ödemedi.
Kayyum yönetimindeki Kars Belediyesi de TOKİ’ye olan borcunu ödemedi. İdare ile 538 bin 907 TL’lik Kentsel Yenileme Takas Protokolü imzalayan belediye, 10 yıla yaydığı borcun beş taksitini süresinde karşılayamadı. TOKİ’den bir adet tesis satın alan Konya Beyşehir Belediyesi’nin ise sekiz adet vadesi geçmiş borcu olduğu belirlendi.
AKP’li Trabzon Ortahisar Belediyesi’nin tam 35 adet vadesi geçmiş taksit borcu bulunduğu belirtilirken TOKİ’ye borcunu ödeyemeyen diğer bazı belediyeler şöyle:
► AKP’li Ağrı Belediyesi’nin vadesi geçmiş 24 aylık borcu bulunuyor.
► AKP’li İstanbul Fatih Belediyesi’nin 2018 yılından üç, 2019 yılından iki 2020 yılından ise bir adet vadesi geçmiş borcu bulunuyor.
► AKP’li Esenler Belediyesi’nin TOKİ’ye ödeyemediği 1,1 milyon TL borcu bulunuyor.
MİLYONLARCA LİRA BOŞA GİTTİ
Denetim raporu, TOKİ’deki plansızlığın milyonlarca lirayı çöpe attığını da ortaya koydu. Hatalı düzenlenen zemin etüdü raporu nedeniyle Van’daki sınır karakolunun yapımdan altı yıl sonra boşaltılmak zorunda kalındığı öğrenildi. 2013 yılında işi yarım bırakan yüklenici firmanın, “Deprem riski yok” dediği alana 2015 yılında bir başka firma tarafından karakol yapıldığı, alanın heyelan ve deprem tehlikelerine açık olduğunun ise 2019 yılında fark edildiği anlaşıldı.
HESAP SORULMADI
TOKİ’nin, İstanbul’daki Milli Arşiv Sitesi Projesi’ndeki drenaj sisteminin sağlıklı yapılamadığı ve işi üstlenen firmadan ücretin tahsil edilemediği de tespit edildi. Drenaj sisteminin 13,7 milyon TL harcanarak yeniden yaptırıldığı, işi hatalı yapan ilk firmaya yönelik ise herhangi bir yaptırımda bulunulmadığı anlaşıldı.