Cumhur’un yönü aşağıya doğru

POLİTİKA SERVİSİ

Siyaset gündemi kızıştıkça merak konusu olan saha araştırmaları ve anketler iktidar blokundaki erimeyi gözler önüne seriyor. Cumhur İttifakı’nın en ‘iyimser’ tabloda da gidici olduğu görülürken toplumda ‘Erdoğan kaybetmez’ algısının da yıkıldığı gözüküyor. Anketlerde ekonomik kriz ülkenin başlıca sorunu olarak ortaya çıkarken, yönetememe basiretsizliğine tutulmuş AKP’yi bu krizin vurduğu kaçınılmaz bir gerçek.

Bulgu Araştırma’nın kurucusu sosyolog Semih Turan, ülkede son günlerde yaşanan siyasi hareketlilik karşısında seçmenin ne düşündüğünün öğrenilmesi için yapılan araştırmaların çeşitlenmesini ve artmasının doğal olduğuna dikkat çekti. ANAR Araştırma'nın eski genel müdürü İbrahim Uslu ise “İnsanların ekonomik problemleri devam ettiği sürece, iktidarın oy trendi aşağı doğru olacak” diye konuştu.


İKTİDARDA İÇ HESAPLAŞMA

“Şu anda ülke siyasetinin ve gündeminde yaşananların hızına yetişebilmek olanaksız” diyen Turan, “İktidar blokunda adı da konulan ciddi bir iç hesaplaşma olduğunu gözlemliyoruz. Berat Albayrak ile başlayan ve suç örgütü üyesi Sedat Peker’in itirafları ve ifşası ile alevlenen bu süre; Soylu, Binali Yıldırım ve onlarca üst düzey AKP’li siyasetçinin dahil olduğu ve sonu kestirilemeyen ciddi bir iç hesaplaşmadan söz ediliyor” dedi.

HDP’nin anahtar bir rol oynayacağına dikkat çeken Turan, “Yapılan araştırmalarda ana kitleyi temsil eden Cumhur İttifakı ile Deva ve Gelecek Partisi de dâhil olduğunda Millet İttifakı’nın oy oranları tabiri caiz ise artık kafa kafaya gelmiş görünüyor. Anahtar rolünü oynayacak olan HDP seçmenidir. Her iki ittifakın bugünkü oy oranları yüzde 40-45 bandında seyretmektedir. HDP’nin de mevcut yüzde 11-13 bandını koruduğu gözlenmektedir” ifadelerini kullandı.

MECLİS’TE KAYBEDECEKLER

Erdoğan dışında başka bir aday belli olmadığı için öngörüde bulunmak için erken olduğunu belirten Turan şu ifadeleri kullandı: “Bu pazar seçim yapılacak olsa şu andaki oy oranlarına göre Cumhur İttifakı Meclis çoğunluğunu kaybedecek. Erdoğan tekrar Cumhurbaşkanı seçilse bile muhalefet mecliste çoğunluk, iktidar ise azınlık olacak. Bu gerçekleştiği takdirde bir uzlaşma olmadığı zaman sistemin tamamen kitlenmesi söz konusu olacak. Ancak üzerine analizler yaptığımız oy oranları bugünün fotoğrafı.”

Son anketleri değerlendiren Uslu ise "Cumhur İttifakı lehine çıkan anketler bile oy oranının yatay ilerlediğini söylüyor. 1 Kasım'dan bu yana ittifak blokunun yönünün aşağı doğru olduğunu görüyoruz” dedi.

İktidardaki erimeyi yıllara göre değerlendiren Uslu, “1 Kasım 2015 Genel Seçimleri'nde yüzde 50 alan AKP, bir sonraki genel seçimlerde 2018'de yüzde 42,5 civarında oy aldı. 3 yılda 7,5 puanlık oy kaybına uğradı. Yaklaşık 9 ay sonra yapılan yerel seçimlerde Cumhur ittifakı yeniden oy kaybetti. 2018 genel seçimlerinde Cumhur, toplamda yüzde 53,7 almıştı, yerel seçimlerde bu oran 50,8'e düştü. Yaklaşık 9 ayda 3 puan daha kaybetti. Ekonomik problemler devam ettiği sürece, iktidarın oy trendi aşağı doğru olacak” diye konuştu.

KARARSIZ SEÇMEN YOK

“Türkiye’de kararsız seçmen yok” diyen Uslu şu ifadeleri kullandı: “Yüzde 20’lerin altında bir kararsız oranı bulduğunuzda ‘aslında kararsız seçmen yok’ demek oluyor. Yüzde 15 zaten sandığa gitmiyor. Yüzde 18 gibi kararsız bir seçmen bulduğunuzda bu oranın gerçekte yüzde 3 olduğunu görüyoruz. Yüzde 3'ünde bir kısmı kanaatini, siyasi atmosferi güvenilir bulmadığı için açıklamak istemiyor. Bu kesimin diğer sorulara verdiği cevaplara baktığınızda siyasetle ilgili olduğunu görüyoruz. Yani o kesimin de gerçekte bir kanaati var. Bu yüzde 3'ü de aritmatik olarak dağıtmak gerekiyor.”