Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump, 13 Kasım’da Washington’ta görüşme kararı aldı. Türkiye’nin Suriye’de savaş suçu işlediğini savunan ABD’li senatörler, ziyaretin iptal edilmesi ve Türkiye’ye sert yaptırımlar uygulanmasını istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'ye gidecek: Senatörler yaptırımda ısrarcı

ABD Başkanı Donald Trump ile AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde 13 Kasım’da Washington’da buluşma kararı alındı. Duruma tepki gösteren ABD’li senatörler davetin geri çekilmesini ve Türkiye’ye yaptırım uygulanması çağrısında bulundu. Trump’ın mektubunu hatırlatan CHP ve İyi Parti ise Erdoğan’ın ABD’ye gitmemesi gerektiğini savunmuştu.


Cumhuriyetçi senatörler Lindsey Graham ve Marsha Blackburn ile Demokrat senatörler Chris Van Hollen, Richard Blumental ve Jeanne Shaheen, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya bir mektup yazarak, Türkiye’nin Suriye’de ateşkes anlaşmasını ihlal ettiğine yönelik haberlerin doğru olması durumunda Türkiye’ye sert yaptırımlar uygulanmasını talep etti.

Davet geri çekilsin talebi

Demokrat partili senatör Richard Blumenthal Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Erdoğan’ı savaş suçu işlemekle suçlayarak Erdoğan’ı Washington’a davet eden Başkan Trump’ı eleştirdi. Blumenthal, “ABD, savaş suçları işlemiş birini Beyaz Saray’a davet ederek ödüllendirmemelidir” ifadelerini kullandı.

***


‘Kimyasal silah yok’

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) Başkanı Fernando Arias, Suriye’nin kuzeydoğusunda beyaz fosfor bombası kullanıldığı yönündeki iddialara ilişkin açıklamalarda bulundu. Beyaz fosforun kimyasal silah olmadığını belirten Arias, ‘’Suriye’de kimyasal silah olarak kullanılmadığını’’ söyledi.

***

‘Verilen sözler tutulmadı’

Macaristan ziyareti öncesi açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, mutabakata ilişkin ABD ve Rusya’nın verdiği sözleri tutmadığını ifade etti.
“Teröristler hâlâ Suriye Milli Ordusu’na saldırıyor” diyen Erdoğan, Türkiye’nin desteklediği Suriye Milli Ordusu’ndan 11 kişinin öldüğünü açıkladı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, ABD ziyaretine ilişkin destek açıklamaları ile CHP ve İYİ Parti’nin ziyaretin gerçekleşmemesine yönelik çağrılarını da değerlendirdiren Erdoğan, “Sayın Bahçeli’nin duruşunu, attığımız adımlara verdiği desteği burada da şükranla yad etmek durumundayım” dedi.

“Amerika seyahatimin iptal edilmesi konusuna yönelik, ‘gidilmesi mi gidilmemesi mi faydalı’, bu konuları çok geniş kapsamlı bir değerlendirme yapma fırsatını ekibimle beraber bulduk” diyen Erdoğan, “Nitekim de en son dün akşamki telefon görüşmesini bekledim. Dün akşamki telefon görüşmesinden sonra da gitme kararını verdik” açıklamasında bulundu. Muhalefet liderleri, Erdoğan’ı Trump’ın mektubuna gereken tepkiyi göstermemekle eleştiriyor.

cukurda-defineci-avi-540867-1.