Başakşehir Şehir Hastanesi'nin bir bölümü bugünkü açılış ile faaliyete geçti. Açılışta konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yüklendi. Hükümet daha önce CHP'li belediyelerin koronavirüsle mücadele kapsamındaki pek çok faaliyetini engellemişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hastane açılışında İBB’yi hedef gösterdi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, video konferansla Başakşehir Şehir Hastanesi'nin ilk etabının açılışı ve ‘yerli solunum cihazı’ teslim törenine katıldı.

Törende Sağlık Bakanı Fahrettin Koca hastane hakkında, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise ‘yerli üretim solunum cihazları’nın ilk teslimatına hakkında kimi bilgiler paylaştı. Sağlık Bakanı, Başakşehir Şehir Hastanesi’nin bütünüyle 15 Mayıs'ta faaliyete geçeceğini söyledi.

Bilgilendirmelerin ardından söz alan Erdoğan’ın hedefinde, koronavirüsle mücadelede pek çok girişimi hükümet tarafından engellenen yerel yönetimlerin başında gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi vardı. Erdoğan, CHP’li İBB’ye “Buranın yolunu yarım yamalak bırakan İstanbul'un bir belediyesi var” sözleriyle yüklendi.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

‘İKİNCİ ETABINI 20’SİNDE AÇACAĞIZ’

“Hizmete giren ilk etabının ülkemize, milletimize, İstanbulumuza hayırlı olmasını diliyorum. Temelini attığımız günden bu yana 'Başaramayacaklar' diyenler çıktı ama hamdolsun Türk müteahhitler ve yabancı ortak ile başardık. İlk etabını bugün açıyoruz. İkinci etabını da Mayıs ayının 20'sinde açacağız. Gelişmiş ülkelerin sağlık sistemlerinin çöktüğü bir dönemde elimizdekinin kıymetini iyi bilmeliyiz.

Türkiye yoğun bakım yatağı sayısındaki üstünlüğü ile bu sürece oldukça avantajlı girmiştir. Kendi kendimize yeterli olmanın, yardım eli uzatacak seviyede bulunmamızın önemini bizzat yaşayarak görüyoruz.

Şu anda yoğun bir şekilde bu hastanemizin (Atatürk Havalimanı) inşası devam ediyor. Aynı şekilde Sancaktepe'de bir başka hastanemizi daha yapıyoruz. Yeşilköy'de aynı zamanda hava ulaşımı, Sancaktepe'de hava ulaşımı olacak şekilde tedbirimizi aldık. Bunula uluslararası camiaya da hizmet verme imkanı yakalayacağız. 10 yıl sonrasına da biz cevap verecek bir yatırımı yapıyoruz. Bir de Derince'de 250 yataklı bir hastaneyi orada da ayn şekilde Sancaktepe gibi inşa ediyoruz. Bir diğeri de Sultan Abdulhamid'in Hadımköy'de inşa ettiği bir tarihi hastaneyi 150 odalı, bunun da şu anda restorasyonu yapılıyor.

‘HERKESİ GSS ŞEMSİYESİNDE TOPLADIK’

Ülkemizde GSS dışında neredeyse kimse yoktur. Herkesi bu şemsiyenin altında topladık. Şehir hastaneleri 'benim rüyamdır' dedik ve elhamdülillah o günden itibaren şehir hastanelerimizi inşa ederek, her geçen gün tüm büyükşehirlerimizde şehir hastanelerimiz inşa edeceğiz. Bu proje kapsamında 10 şehir hastanesini hizmete aldık. Ankara Bilkent de şu an bitmek üzere. Yapımı devam eden 8 şehir hastanelerinin bu yıl sonuna kadar hizmete almayı planlıyoruz.

Bilgisayarlı tomografinin ülkemizdeki mevcudu tüm Avrupa'dan daha fazladır. Bugün en modern ambulans filolarından birine sahibiz. Sağlık çalışanlar sayısını 1 milyon 100 bine yaklaştırarak insan kaynağımızı tahkim ettik.

Cumhur İttifakı ile Sayın Bahçeli ile el ele verdiğimiz dayanışma ile yeni eserler çıkarmaya devam edeceğiz. Yeni ufuklara yeni heyecanları kucaklayarak yol alacağız.

Az önce takdimi yapılan 115 ventilatör dışarıdan ithal edilerek geldi ama şu anda yerli ve milli olmak üzere 100 adet ventilatörü ülkemizde bu kadro üretmiş vaziyette. Mayıs sonuna kadar kadar verdikleri söz şu, ayda 5 bin. Üretmezlerse bilmeleri gerekir ki hesabını sorarız. Dünyaya bir örnek sunacağız. Bu noktada dünya ventilatör noktasında çok sıkıntılar yaşadı hala da yaşıyor. Şu anda Başakşehir Şehir Hastanemizin 115 ventilatörü geldi 100 de bugün teslim edildi. Yani Başakşehir Şehir Hastanemizin böyle bir sıkıntısı yok ve olmayacak.

Buranın yolunu yarım yamalak bırakan İstanbul'un bir belediyesi var. Şu anda bir taraftan yol yapılıyor bir taraftan da metrosunu yapıyoruz ve Başakşehir Şehir Hastanesi'nin yanına metro da gelecek. Hem metro hem de karayolu olarak ulaşımı sağlamış olacağız."

BELEDİYELERİN BAĞIŞ TOPLAMASI ENGELLENMİŞTİ

Saray hükümeti, CHP’nin koronavirüsle mücadelede aktif rol almak için kolları sıvayan belediyelerinin bağış toplamasını engellemişti.

‘Merkezi bir bağış sistemi’ kuran hükümet, yerel yönetimlerin bağış kampanyalarını “Devlet içinde devlet olmaz” argümanıyla eleştirmiş, İBB’nin ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bağış topladığı banka hesaplarına bloke koyulmuştu.

Bununla birlikte, Halk Ekmek'in İstanbul Arnavutköy merkez ve Gaziosmanpaşa meydan büfelerine ekmek indirmesine; Sultangazi, Cebeci ve Çatalca büfelerinde ekmek satılmasına polis müdahale etmiş, tepkiler üzerine engelleme sona ermişti.

Öte yandan Eskişehir ve Antalya Muratpaşa’da belediyelerin Aş Evi hesapları kapatılmış, Adana’da ise belediyenin açtığı Sahra Hastanesi geçtiğimiz günlerde mühürlenmişti.