Erdoğan, Sivas Katliamı faili Ahmet Turan Kılıç’ın cezasını affetti. Karara tepki gösteren Av. Sarıhan, “İnsanlığa karşı suç işlemiş kişilerin affedilmemesi gerekir” dedi. Katliamda babasını kaybeden Zeynep Altıok Akatlı ise özel olarak korunan mahkûmlardan birinin daha serbest kaldığını söyledi

Cumhurbaşkanı Sivas Katliamı’nın failini affetti: Kılıç’ın affı insanlık suçu

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Sivas Katliamı faillerinden olan hükümlü Ahmet Turan Kılıç’ı affetti. 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nde yakılarak katledilen 33 aydın ve ilericinin faillerinden olan ve ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm edilen Kılıç’ın kalan cezasının affedilmesini içeren karar dün Resmi Gazete’de yayımlandı. 20 yıla yakın süredir cezaevinde olan Kılıç, kararın ardından tahliye edildi.

DAVA BİR ARPA BOYU İLERLEMEDİ

Katliamda yaşamını yitiren şair Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok Akatlı kararı BirGün’e değerlendirdi.

Bir kişiye özel af çıkarılmasının sebebinin ne olduğunu soran Altıok, “Bu kişiyi diğer hasta ve yaşlı mahkûmlardan ayıran özelliği nedir? Zamanaşımı kararından bu yana sürekli Sivas Katliamı hükümlülerini mağdur olarak tanımlayan bir anlayışla mücadele ediyoruz. Zamanaşımı davası üst mahkemede ve ne olacağı bilinmeyen bir sürece hapsolmuş bir şekilde bekliyor. Devam eden davada bir arpa boyu yol gidilemiyor” dedi.

BİRİ DAHA SERBEST KALIYOR

Adaletin sağlıklı işlemesi için işarette bile bulunmayan bir anlayışla mücadele etiklerini dile getiren Altıok, şunları söyledi:

“Nice hasta ve çok ağır hasta tutuklu ile hükümlünün ölüme terk edildiği örnekler söz konusuyken bu insanlara gösterilmeyen merhametin bu kişiye özel bir af sağlanmasının gerekçesinin ne olduğunu bilmiyoruz. İçeride Sivas Katliamı davasından hükümlü kaç kişinin kaldığını bilmiyoruz. Bununla ilgili milletvekili olduğum dönemde verdiğim soru önergesi kişisel soru sorduğum gerekçesiyle reddedilmiş ve yanıtsız bırakılmıştı. Şimdi onlardan biri daha serbest kalıyor. Davanın bütün süreci böyle işletildi. Bunlar dönemin Adalet Bakanı’nın özel ziyaret ettiği ve koşullarını iyileştirdiği mahkûmlardı. Öğünde bugüne zihniyetin değişmediğini de görmüş oluyoruz. Daima özel statüde korunan ve ödüllendirilen mahkûmlarla karşı karşıyayız. Katilleri savunan avukatların neredeyse tamamının üst düzey bürokrasi kademelerinde, milletvekilliği ve bakanlık mertebesinde ödüllendirildiğini görüyoruz.”

“Ahmet Turan Kılıç’la ilgili özellikle Yeni Akit gazetesinin başını çektiği bir kampanya yürütüyor ve bu kinin affedilmesini talep ediyorlar” diyen Sivas Katliamı davası avukatlarından Şenal Sarıhan ise “Bu talepte bulunurken ileri sürdükleri 3 şey vardı; yaşlı, hasta ve zaten ‘suçsuz’ olduğu iddiasıydı. Bugün Türkiye’de Kılıç’a kadar yüzlerce hükümlü ölümcül hasta olduklarını defalarca beyan ediyorlar, adli tıp raporları var. İnsan hakları kuruluşları düzenli bir biçimde hasta tutuklu ve hükümlülerle ilgili açıklama yapıyor” diye konuştu.

DAİMA KAYRILDILAR

Sivas Katliamı sanıklarına idarenin gösterdiği tutumun yansıması olarak karşılarına çıktığının altını çizen Sarıhan, “Daima kayırılan bir grup oldular. Ahmet Turan Kılıç’la ilgili bu kampanya yürütülürken aslında suçsuz olduğunu iddia ettiler. İnsanların duygularına yüklendiler. Gerçekdışı tanık anlatımlarıyla ceza aldığını söylediler. Ben bu dosyaya 93’ten beri vakıf biriyim ve Ahmet uran Kılıç ile diğerlerinin nasıl ceza aldıklarını biliyorum. Ahmet Turan Kılıç’la ilgili biri emniyet müdürü olmak üzere 7 kişinin sanık aleyhine anlatımları var. Eylemci olduğu, yakma eylemine katıldığı yönünde anlatımlar var. Burada gerçeği yanıltıp Sivas Katliamı davası üzerine gölge düşürerek yapılan tahliye talebi hiçbir şekilde kabul edilemeyecek bir taleptir” ifadelerini kullandı.

Henüz 15 gün önce adli tıp raporunda ölümcül bir hastalıktan bahsedilmediğine dikkat çeken Sarıhan şöyle konuştu: “Şimdi basında 2020 tarihli bir adli tıp raporundan bahsediliyor. Bu raporda ne var bilmiyoruz. Niye sırada acil durumda olan dünya kadar insan varken diğerleriyle ilgili bir af gündeme gelmedi? Bu genel gidişin devamı. Sivas Katliamı suçu, insanlığa karşı bir suçtur. Tarihin önünde insanların düşünceleri ve inançları sebebiyle tanımadıkları insanları yakmaları, siyasi bir tutumdur. Bu insanları yakmış olan kişiler insanlığa karşı bir suç işlemişlerdir. Bunların affedilmemesi inancındayım.”

‘HAYIRLI OLSUN’ DEMİŞTİ

2012’de Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Sivas Katliamı davasının zaman aşımına uğraması ile bazı sanıklar hakkında dava düşürülmüştü. Mahkemenin zaman aşımı kararına o dönemin Başbakanı olan Erdoğan, ‘hayırlı olsun’ demişti.