Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne halk ikna değil

Haber Merkezi

AREA araştırma şirketinin, haziran ayında yaptığı son ankete göre, katılımcıların yüzde 37.5’i ülkenin yönetim sisteminin “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” olması gerektiğini belirtti. Kararsız olan ve “Sandığa gitmem” diyenlerin oranı ise yüzde 15.9 çıktı.

Anket sonuçlarına göre, kararsızlar dağıtıldığında; ülkenin yönetim sisteminin “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” olması gerektiğini belirtenlerin oranı yüzde 55,4 “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” olmasını belirtenlerin oranı ise yüzde 44,6 çıktı. Katılımcılar, “Türkiye’nin yönetim sistemi ile ilgili bir referandum yapılsa oy verme tercihiniz ne olurdu?” sorusunda, yönetim sisteminin “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” olması gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 46.6,

EKONOMİ POLİTİKASI BAŞARISIZ GÖRÜLDÜ

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” olması gerektiğini belirtenlerin oranı yüzde 37.5 iken, kararsız/sandığa gitmem diyenlerin oranı ise yüzde 15.9 olarak açıklandı. Ankette “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni başarılı buluyor musunuz?” sorularına verilen cevaplarla “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”nin başarısız görüldüğü ortaya kondu. Sistemi başarılı bulanların oranı yüzde 43.1 iken, başarısız bulanların oranı yüzde 49.8, fikir belirtmeyenlerin oranı ise yüzde 7.1. “Hükümetin ekonomi politikasını başarılı buluyor musunuz?” sorusuna verilen cevaplar, başarılı bulanların oranının yüzde 31.2, başarısız bulanların oranının yüzde 64.5, fikir belirtmeyenlerin oranının ise yüzde 4.3 olduğunu ortaya koydu. Sonuçlarda, hükümetin ‘Ekonomi Politikası’nın başarısız bulunduğu görüldü.

Ankete katılanlara Kanal İstanbul hakkındaki fikirleri de soruldu. ’Kanal İstanbul’un yapılmasına taraftar olanların oranı yüzde 37,0, karşı olanların oranı yüzde 42,5, fikir belirtmeyenlerin oranının ise yüzde 20,5 olduğu asker sonuçlarında görüldü. Ankete katılanlara sorulan bir diğer soru ise bugün aynı adaylarla İstanbul Büyükşehir Belediye seçimleri yeniden yapılsa ve İstanbul’da oy kullanma hakkınız olsa tercihiniz ne olur oldu. Anket sonuçlarına göre Ekrem İmamoğlu’na oy vereceğini belirtenlerin oranı yüzde 51,0, Binali Yıldırım’a oy vereceğini belirtenlerin oranı yüzde 34,4 çıktı. Kararsız olanların oranı yüzde 7,4 iken oy kullanmayacağını belirtenlerin oranı yüzde 7,2 çıktı.