Cumhurbaşkanlığı’na TÜRKSAT’tan personel: Yıllık maliyet 867 bin TL

Haber Merkezi

TÜRKSAT personelinin, aralarında Cumhurbaşkanlığı ve TBMM’nin de bulunduğu başka kurumlarda görevlendirildiği, bu görevlendirmelerin idareye maliyetinin 2,7 milyon TL’yi bulduğu ortaya çıktı. Sayıştay’ın incelemelerine göre, Cumhurbaşkanlığı’nda görevlendirilen dört personel için TÜRKSAT’ın kasasından 867 bin TL çıktı. TBMM’ye gönderilen TÜRKSAT personeli için ise 154 bin TL harcandı.

Kadrosu TÜRKSAT’ta bulunan 12 personelin, talep doğrultusunda çeşitli kurumlarda geçici olarak görevlendirildiği belgelendi. Bu kapsamda dört personelin Cumhurbaşkanlığı’nda, bir personelin TBMM’de ve yedi personelin ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesinde geçici olarak görevlendirildiği bildirildi.

TÜRKSAT’tan başka kurumlara gönderilen beş personelin geçici görevlendirme süresi 2018 yılı içerisinde dolarken Cumhurbaşkanlığı ve TBMM’deki beş personelin görevlendirme sürelerinde bir sınırlama olmadığı tespit edildi. Geçici görevlendirme süresinin altı ay ile sınırlandırıldığını ancak kurum onayı ile bu sürenin bir yıla kadar uzatılabileceğini anımsatan Sayıştay denetçileri, “Görevlendirileceklerin ilgili mevzuat uyarınca kadro veya pozisyona asaleten atanmada aranan, asaleten atanmada sınav şartı aranılan kadro veya görevler için bu sınavlara girebilme hakkının elde edilmiş olması dahil tüm şartları bir arada taşımaları gerekmektedir” uyarısında bulundu.

Geçici görevlendirme yolu ile başka kurumlara gönderilen TÜRKSAT personelinin şirkete bir yıllık maliyetinin 2,7 milyon TL olduğu belirlendi. Sayıştay, TÜRKSAT’ın ticari faaliyette bulunmak amacı ile özel hukuk hükümlerine tabi olarak kurulduğunu vurgulayarak, bu görevlendirmelerin şirketin kuruluş amacıyla çeliştiğinin altını çizdi.

TÜRKSAT’ın, diğer kurumlara olduğu gibi Cumhurbaşkanlığı ve TBMM’ye de süre sınırlaması getirmesi gerektiğini ifade eden denetçiler, aksi durumda şirketin karlılığının olumsuz etkileneceğini belirtti.