Cumhurbaşkanlığı bütçesinden yapılan 621 milyon TL’lik yardımın gittiği belediyelerin isimleri açıklanmadı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, sorulara karşılık buna izin veren mevzuatı hatırlatmakla yetindi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan belediyelere yardım: ‘Hangi belediyeler?’ sorusu yanıtsız

Cumhurbaşkanlığı’nın toplam 621 milyon lira yardım yaptığı belediyelerin isimleri açıklanmadı. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın 2019 yılı Faaliyet Raporu’nda belediyelere 621 milyon 100 bin lira yardım yapıldığının açıklanmasının ardından milletvekilleri, TBMM Başkanlığı’na soru önergeleri vererek belediyelerin listesinin açıklanmasını istedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, başkanlığa tahsis edilen 883.4 milyon liralık bütçe ödeneğinin 621.1 milyon lirasının “belediyeler yardım” adı altında harcandığının ortaya çıktığını belirtti. Raporda yardım ödeneğini alan belediyelerin isimlerine yer verilmediğini ifade eden Çakırözer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a “Kaç belediyenin yararlandığını, kaç belediyenin yardım için başvurduğunu, yardım alanların isimleri ve aldıkları tutarları” sordu.

HANGİ PROJELERE KULLANILDI?

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni de belediyelerin isimleri ve yardım miktarlarının yanı sıra, belediyelerin bu yardımları harcadığı projelerin açıklanmasını istedi. Çepni, “Belediyelere bu paranın verilmesinin gerekçesi nedir?” sorusunu da yöneltti.

MEVZUATI HATIRLATTI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ise milletvekillerinin beklediği yanıtları vermedi. Sadece “Cumhurbaşkanı’nın yetkisi olduğunun yazıldığı” yasa ve buna dayanarak çıkartılan genelgeyi hatırlatmakla yetindi. Oktay yanıtında, şunları kaydetti: “5779 sayılı İl Özel idarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanunun 6’ ncı maddesinin ikinci fıkrasında “Belediyelerin ihtiyaç duyduğu yatırımın nitelikli projelerin gerçekleştirilmesi amacıyla Strateji ve Bütçe Başkanlığı bütçesine konulan belediyelere yardım ödeneğini, belediyelerin talebi üzerine kullandırmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir” hükmü yer almaktadır.”