Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "TSK'nin kimyasal silah kullandığı" iddialarına ilişkin, "Kimyasal silah yalanı, terörü aklamaya ve estetize etmeye çalışanların beyhude çabasıdır" açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanlığı'ndan 'kimyasal silah' iddiasına yanıt

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) kimyasal silah kullandığı" iddialarına tepki gösterdi.

Kalın, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet ve İstihbaratımız, terör örgütünün oksijenini kestikçe yeni iftira kampanyalarına başvuruyorlar" dedi.

"Kimyasal silah yalanı, terörü aklamaya ve estetize etmeye çalışanların beyhude çabasıdır" diyen Kalın, "Terörle mücadelemiz azim ve kararlılıkla devam edecek" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

HDP Merkez Yürütme Kurulu, 18 Ekim Salı günü yaptığı yazılı açıklamada, "Türkiye’nin, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi topraklarında 2021’den beri sürdürdüğü operasyonlarda, uluslararası hukuk tarafından savaş suçu olarak nitelendirilen kimyasal kullanıldığına dair ciddi bulgular ve iddialar söz konusudur. Medyaya en son düşen görüntüler de bu iddiaları güçlendirmektedir" ifadeleri kullanılmıştı.

"2021’den bu yana dönem dönem kimyasal kullanımı haberleri gündeme gelmektedir. Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı hareket ettiği iddiaları ifade edilmektedir" ifadelerine yer verilen açıklamada, "Kimyasalı kullanan, tedarik eden ve nakledenler hakkında derhal soruşturma açılmalıdır" denilmişti.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da dün Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Kimyasal silah kullanıldığı iddialarına ilişkin görüntüleri izledim. Kimyasal silah insanlığa karşı bir suçtur.Yarın itibariyle iddialara dayanak olan görüntülerin doğruluğu üzerine soru önergemi Meclis gündemine sunacağım. Bu iddialar karşısında açıklama yapılmamış olması ilginç" demişti.

Tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Sosyal medyada PKK’lilere karşı kimyasal silah kullanıldığına dair görüntüler olduğunu avukatlarım aktardılar. Durumun tespiti için bağımsız, uluslararası bir heyetin bölgeye giderek inceleme yapması gerekir. Bunun koşulları sağlanmalıdır" ifadelerini kullanmıştı.

Demirtaş, şunları söylemişti: "Bu görüntülere TBMM ve muhalefet sessiz kalamaz. Bunu sessizlikle geçiştirmek suçu onaylamaktır. Gerekçesi ne olursa olsun kimyasal silah kullanmak dünyanın her yerinde ağır bir suçtur. Böyle bir suçun açık sorumlusu, savaş politikasında sınır tanımayan AKP-MHP iktidarı olur."