Attila Aşut

yazievi@yahoo.com

Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Genel Sekreteri Ayla Aksoyoğlu, Zafer Çarşısı Güzel Sanatlar Galerisi’nin işlevsizlikten kurtarılmaya çalışıldığını söylüyor.

Cumhuriyet coşkusu tuvallerde
Sergide yer alan Nevzat Özlütürk'ün bir tablosu. (Fotoğraf: BirGün)

Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği’nin (BRHD) “Cumhuriyetin Zaferi” konulu resim sergisi, 24 Ekim akşamı Ankara Zafer Çarşısı Sanat Galerisi’nde açıldı. İki yıldır Cumhuriyet Bayramı öncesinde düzenlenen geniş katılımlı karma sergide bu yıl dernek üyesi 171 sanatçının birer tablosu yer aldı. Serginin açılışında konuşan Dernek Başkanı Güzin Arısoy, bu büyük sergiyi Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı öncesinde düzenlemiş olmanın sevincini yaşadıklarını belirterek, katılımcı sanatçılara ve sanatseverlere teşekkür etti. Açılışa çok kalabalık bir topluluk katıldı. Serginin açılışında hazır bulunan tanınmış ressamlar da yapıtları konusunda sanatseverlerle samimi sohbetlerde bulundular.

CUMHURİYETE ADANDI

BirGün’e konuşan BRHD Genel Sekreteri ressam Ayla Aksoyoğlu, “Zafer Sergisi” ve dernek çalışmaları konusunda şunları söyledi: “Sergimizi Atatürkçü Düşünce Derneği ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla 29 Ekim Cumhuriyet Haftası içinde gerçekleştiriyoruz. Zafer Sergimizi Cumhuriyet Bayramı’na ve Cumhuriyetin kazanımlarına adadık.

1970 yılında Ankara’da kurulan Derneğimiz, ülkemizin en önemli plastik sanatlar kurumlarından biridir. 52 yıldır yurtiçinde ve yurtdışında sergiler açıyor, etkinlikler düzenliyoruz. Bir zamanlar başkentin sanat belleği ve merkezi olan Zafer Çarşısı Güzel Sanatlar Galerisi’ni yıllardır içinde bulunduğu işlevsiz ve unutulmuş durumundan kurtarmak amacıyla bu görkemli sergiyi düzenledik. Aralık 2022’de de derneğimizin kuruluş yıldönümü dolayısıyla ‘52. Yıl Büyük Sergisi’ni açacağız. Bu sergilerin yanı sıra, kentin bellek mekânlarını yaşatma, yeni alanlar yaratma ve sanatı halkla buluşturma gibi önemli toplumsal sorumluluklar üstlenmiş bulunuyoruz. BRHD, yeni üyeleriyle sürekli büyüyen ve güçlenen bir kurumdur. Tüm Ankaralı sanatseverleri bu çabalarımıza destek vermeye çağırıyoruz.”

Ressam Ayla Aksoyoğlu, 'Ölüm Kültü' adlı tablosu önünde. (Fotoğraf: Mahmut Turgut)Ressam Ayla Aksoyoğlu, 'Ölüm Kültü' adlı tablosu önünde. (Fotoğraf: Mahmut Turgut)

DIŞAVURUMCU BİR RESSAM

Uzun yıllar Trabzon Beşikdüzü Öğretmen Okulu’nda öğretmenlik yapan Ayla Aksoyoğlu, BRHD’nin de Genel Sekreterliği görevini yürütüyor. Ressam ve öğretmen olarak eğitim alanında uzun yıllar hizmet veren sanatçı, bugüne değin yirmi kadar kişisel ve karma resim sergisine katıldı. Sanatını Türkiye’de ve dünyada gezdiği müzelerde çizdiği eskizler ve figürlerle beslediğini söylüyor. Yapıtlarını tarih/arkeoloji/kadın üzerine kurgulayıp dışavurumcu bir anlayışla üretiyor. Aksoyoğlu’nun bu sergide yer alan “Ölüm Kültü” adlı tablosunun esin kaynağı da eski Anadolu uygarlıkları. Sanatçı, “figüratif öğelere kendi betimlememi ekleyerek ortaya çıkardığım bir çalışma” diyor bu yaptı için. Zafer Çarşısı’ndaki karma resim sergisi, 31 Ekim’e değin gezilebilecek. Sergi süresince aynı mekânda söyleşiler ve dinletiler de gerçekleştirilecek.