Ankara Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet döneminin ilk barajı olarak bilinen Çubuk 1 Barajı’nın yeniden hayata geçirilmesi için harekete geçti. Barajda devam eden çalışmaları inceleyen ABB Başkanı Mansur Yavaş, barajın 29 Ekim’de açılacağını bildirdi.

"Cumhuriyet döneminin ilk barajı" yeniden açılacak

BirGün / Ankara

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkent’in tarihi simgelerini yeniden ayağa kaldırıp gün yüzüne çıkarmak için harekete geçti. Cumhuriyet döneminin ilk barajı olan ve uzun yıllardır kullanıma kapalı halde bulunan Çubuk 1 Barajı’nın açılış için gün sayıldığı öğrenildi. ABB Başkanı Mansur Yavaş, devam eden çalışmaları takip etmek için Çubuk 1 Barajı’nda incelemelerde bulundu. Çubuk 1 Barajı’nın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Başkentlilerle yeniden buluşturulacağı bildirildi.

Cumhuriyet döneminin ilk barajı olarak bilinen Çubuk 1 Barajı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda açacak. Açılış, pandemi nedeniyle ABB TV ve sosyal medya hesaplarından yapılacak olan canlı yayınla takip edilebilecek.

KADERİNE TERK EDİLMEYECEK

Barajda devam eden çalışmalar hakkında sosyal medya hesaplarından da bilgi paylaşan Başkan Yavaş, “Çubuk 1 Barajını ayağa kaldırıp Atatürk'ün mirasına sahip çıkacağız demiştik. Sözümüzü tutuyoruz, heyecanlıyız. 29 Ekim'de açılışımızı ABB TV'de canlı yayında sizlerle buluşturacağız. Ankara'mızın hiçbir değeri artık kaderine terk edilmeyecek” ifadelerini kullandı.

cumhuriyet-doneminin-ilk-baraji-yeniden-acilacak-794908-1.

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, Fen İşleri Daire Başkanlığı, Kent Estetiği Daire Başkanlığı, ASKİ Genel Müdürlüğü ve ANFA koordinasyonunda yürütülen çalışmalarla Çubuk 1 Barajı çevre düzenlemesinden Atatürk Köşkü’ne kadar tepeden tırnağa yenilendi. Atatürk tarafından kullanılan Atatürk Köşkü’nde yapılan tadilat çalışmaları tamamlanırken, köşkte o döneme ait tarihi nitelikte resimler sergilenerek yurttaşların ziyaretine açılacak.

400 BİN TL’LİK TASARRUF

Çubuk 1 Barajı ve çevresinde yükselen kötü kokular nedeniyle önce dip çamur temizliği yapıldı.

Büyükşehir Belediyesi temizlik çalışmalarında ağırlıklı olarak fiziksel yöntemler (kurutma) kullanarak yaklaşık 400 bin TL’lik tasarruf sağladı. Mesire alanı olarak da kullanılan Çubuk 1 Baraj Gölü’nün çehresi yapılan temizlik çalışmaları sonrası değişirken; Kamil Ocak, Şevkat, Hasköy, Subay Evleri, Güçlü Kaya, Kalaba, Gümüşdere Basınevleri, Baraj, Solfasol, Güneşevler ve Doğu Mahallelerini kapsayan Çubuk Havzası’nda çevre kirliliği ve kötü koku ortadan kaldırıldı.