Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya, "27 yıldır büyük bir gururla çalıştığım gazetem Cumhuriyetten, 3 yıldır yürüttüğüm Genel Yayın Yönetmenliği görevimden istifa ediyorum" açıklamasını yaptı. Cumhuriyet gazetesi çalışanları, Küçükkaya'nın istifasının ardından Cumhuriyet Vakfı'na çağrı yaparak, "Küçükkaya'nın istifası kabul edilmemesini, sendikasızlaştırma girişim ve baskılarına son verilmesini talep ediyoruz" dedi. Cumhuriyet'ten yapılan açıklamada ise, Küçükkaya'nın istifasının yürürlüğe konmasının 2 Ağustos'a kadar bekletileceği ifade edildi.

Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya istifa etti

Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya, istifa ettiğini duyurdu. Cumhuriyet çalışanları, Küçükkaya'nın istifasını açıklamasının ardından Cumhuriyet Vakfı'na çağrıda bulundu ve Küçükkaya'nın istifasının kabul edilmemesini talep etti. Cumhuriyet gazetesi yaptığı açıklama, Küçükkaya'nın istifasının yürürlüğe konmasının 2 Ağustos'a kadar bekleteceği belirtildi.

Küçükkaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "27 yıldır büyük bir gururla çalıştığım gazetem Cumhuriyetten, 3 yıldır yürüttüğüm Genel Yayın Yönetmenliği görevimden istifa ediyorum" dedi.

Küçükkaya, "Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun tarafından Türkiye Gazeteciler Sendikası'yla başlayacak toplu iş sözleşme görüşmeleri öncesi sendika üyesi olan editoryal kadrodaki arkadaşlarımı sendika üyeliğinden istifa ettirmem, bu yönde görüşmeler yapmam istenmiştir" dedi. Küçükkaya, "Cumhuriyet'e büyük emek veren tüm çalışma arkadaşlarımdan ve gazetem Cumhuriyetle özdeşleşmiş sendikadan yana alıyorum" ifadelerini kullandı.

Küçükkaya'nın açıklamasının tamamı şöyle:

"7 Eylül 2018 tarihinde gerçekleştirilen vakıf toplantısında yönetim kurulu üyelerinin oybirliğiyle Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği'ne getirildim. 3 yıldır bu görevi büyük bir onur ve gururla yürüttüm. Yazıişleri ekibimle birlikte gazetecilikte, habercilikte büyük başarılara, ödüllere imza attık. En büyük mutluluğun 27 yıldır Cumhuriyet ailesinin bir üyesi, emekçisi olmamdır.

Bu hafta başında Cumhuriyet Vakfı Başkanı Sayın Alev Coşkun tarafından, "Türkiye Gazeteciler Sendikası'yla başlayacak toplu iş sözleşme görüşmeleri öncesi sendika üyesi olan editoryal kadrodaki arkadaşlarımı sendika üyeliğinden istifa ettirmem, bu yönde görüşmeler yapmam" istenmiştir. Gelinen noktada olay "ya çalışma arkadaşların istifa edecekler ya da sen genel yayın yönetmenliğini bırakacaksın" çizgisine geldi.

Cumhuriyet Gazetesinin savunduğu ilkelere yakışmayan, emek ve sendika karşıtı tavır nedeniyle tercihimi yazıişleri ekibimden, Cumhuriyet'e büyük emek veren tüm çalışma arkadaşlarımdan ve gazetem Cumhuriyetle özdeşleşmiş sendikadan yana alıyorum. Bugün (29 Temmuz 2021) itibarıyla 27 yıldır büyük bir gururla çalıştığım gazetem Cumhuriyetten, 3 yıldır yürüttüğüm Genel Yayın Yönetmenliği görevimden istifa ediyorum.

Bugüne kadar hep desteğini hissettiğim Cumhuriyet ailesine, çalışma arkadaşlarıma sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

Saygılarımla..."

CUMHURİYET ÇALIŞANLARINDAN ÇAĞRI

Cumhuriyet gazetesi çalışanları, Cumhuriyet Vakfı'na yaptığı çağrıda Küçükkaya'nın istifasının kabul edilmemesini ve sendikasızlaştırma girişim ve baskılarına son verilmesi talep edildi.

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya bugün hem görevinden hem de gazeteden istifa ettiğini açıklamıştır.

Bizler Cumhuriyet çalışanları olarak:

1- Öncelikli Küçükkaya'nın istifasının kabul edilmemesini istiyoruz,

2- Cumhuriyet'in kuruluş, ana sözleşme ve değerlerine yakışmayan sendikasızlaştırma girişim ve baskılarına son verilmesini talep ediyoruz."

cumhuriyet-gazetesi-genel-yayin-yonetmeni-aykut-kucukkaya-istifa-etti-904070-1.

cumhuriyet-gazetesi-genel-yayin-yonetmeni-aykut-kucukkaya-istifa-etti-904071-1.

CUMHURİYET'TEN AÇIKLAMA

Cumhuriyet gazetesi, Aykut Küçükkaya'nın istifası hakkında açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, "Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya’nın istifasının yürürlüğe konması konusu 2 Ağustos 2021 Pazartesi gününe kadar bekletilecektir" denildi.

Cumhuriyet'ten yapılan açıklama şöyle:

"1. TGS’nin başlattığı Toplu Sözleşme görüşmesi, bugün saat:11.00’de Cumhuriyet gazetesinde başlamıştır.

2. Bu yasal süreç devam edecektir. Cumhuriyet yönetimi sendikal faaliyetlere karşı değildir. Sendika, uzun yıllardır Cumhuriyet gazetesinde örgütlüdür.

3. 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na göre, gazetelerin genel yayın yönetmenleri işverenin temsilcisi olarak kabul edilmektedir. Bu yasal hüküm nedeniyle, Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya’nın TGS üyeliğinden ayrılması, bu süreçte yasa gereğidir.

4. Bu yasal durum karşısında Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya’nın sendikadan istifa etmek yerine gazetedeki görevinden istifa etmesi tamamen şahsi kararıdır.

5. Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya’nın istifasının yürürlüğe konması konusu 2 Ağustos 2021 Pazartesi gününe kadar bekletilecektir."