AKM’nin yıkım planına tepki gösteren sanatçılar ve siyasetçiler, Cumhuriyet’in sembol yapılarının AKP iktidarı tarafından yıkılmak istendiğini söyledi

Cumhuriyet’in simgesi hedefte

Burak Abatay

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü AKP Grup Toplantısı’nda Taksim Meydanı’nda atıl biçimde duran Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yıkılacağını ve yerine ‘dev bir opera binası’nın inşa edileceğini söyledi. Konuyu BirGün’e değerlendiren Müjdat Gezen, Ayşen Gruda, Fikri Sağlar ve Altan Öymen, AKM’nin yıkılmak istenmesine tepki gösterdi.

‘Yeni adı ne olacak?’
Usta sanatçı Müjdat Gezen, “Yapılan binanın ismi ne olacak? AKM ne demek? Atatürk Kültür Merkezi. Yapıldıktan sonra merak ettiğim tek şey ismi ne olacak? Kenan Evren döneminde yapılan her şeye Kenan Evren adı verildi. Öldükten sonra adını taşıyan kışlalar, okullar, caddeler, bulvarlar, kısaca Kenan Evren adını taşıyan her şey yıkıldı” diye konuştu.

‘Sanatçılar konuşmalı’
Yeşilçam’ın unutulmaz oyuncularından Ayşen Gruda ise Almanya’da Brecht Tiyatrosu’nun hâlâ ayakta olduğunu ve AKM’nin de asla yıkılmaması gerektiğini belirterek, “Bizim anılarımızı bozmasınlar. Lütfen orayı kullanışlı hale getirsinler. Sanatta dönüşümü kim yapıyor o kaygılandırıyor. Onun da bir sanatçı olması gerekiyor. Ben nasıl başkalarının işine karışmıyorsam, benim işime de kimse karışmayacak” dedi.

AKM’nin tescilli bir bina olduğunu ifade eden eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar da, “Erdoğan’ın ‘Devletin sanatçısı olmaz’ lafı önemlidir. Devletin sanatçısı olmaz evet, ama devlet sanatı desteklemek zorundadır. İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelerde de böyledir. Atatürk Cumhuriyeti’nin simge binaları terk ediliyor. Yerine kendi binalarını yapmaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

‘Her şeye kendisi karar veriyor’
Erdoğan’ı her konuda kesin kararları tek başına alması yönüyle eleştiren eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen ise, “Bizde ise sayın cumhurbaşkanı sağlıktan eğitime, dış işlerinden askerlik işlerine kadar her konuda kesin kararları tek başına verme alışkanlığında. AKM konusunda da durum budur. Yıllardan beri bu bina sanki Türkiye’nin en acil meselelerinden biriymiş gibi kendisi tarafından söz konusu ediliyor” dedi.