Cumhuriyet Kadınları Derneği Kurucu Genel Başkanı Şenal Sarıhan Cumhuriyet Kadınları Derneği’nden istifa ettiğin açıkladı

Cumhuriyet Kadınları Derneği'nde kriz: Kurucu Başkan Şenal Sarıhan istifa etti

BİRGÜN/ ANKARA

Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) Kurucu Genel Başkanı ve 26’ıncı dönem CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, CKD’den istifa ettiğini açıkladı. Sarıhan istifa gerekçesini, “Derneği kuran ve yıllarca emek veren tüm arkadaşlarımın ve kendi emeğime olan saygı ile bugüne dek dernekle üyelik bağımı koparmadım. Ancak giderek gericiliğe teslim olan dernek politikaları karşısında istifayı yeğleyen arkadaşlarımıza ilişkin olarak dernek genel başkanı tarafından yapılan hakaret, karalama ve gerçeğin ters yüz eden açıklama karşısında duyduğum utanç ve iç yangısı ile istifa ediyorum” diye açıkladı.

17 YIL GENEL BAŞKANLIK YAPTIM

“CKD’de, arkadaşlarımın oyları ile kurucu başkan ve on yedi yıl genel başkan olarak görev yaptım. Tüm kurucularımız, yöneticilerimiz ve şubelerimizle büyük bir kararlılıkla kuruluş ilkelerimize sahip çıkmaya çalıştık” diyen Sarıhan’ın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Kadının şiddetten korunmasından, laik eğitim ve demokratik Anayasa taleplerine her konuda emeğimizi tüm kadın arkadaşlarımızın emeği ile birleştirdik. Cumhuriyet Mitingleri’nin ateşleyicisi ve düzenleyicisi olduk. Ne var ki o dönemdeki adıyla İşci Partili arkadaşların, kongrede yarattıkları kavga ortamı nedeni ile ertelediğimiz genel kurulu, erteleme kararına karşın fiili durum yaratarak gasp eden parti taraftarları, bizim aday olmadığımız bu seçimde yönetime geldi. O tarihten başlayarak adım adım, dernek yönetimi, siyasi partilerden bağımsız olması gereken yapısını, önce İşci Partisi, ardından da aynı ismin devamı olan Vatan Partisi’nin kadın kollarına dönüştürdü. Anılan tarihten bu yana derneğin amacı doğrultusunda en ufak bir çalışma yapılmayarak, iktidar politikaları ile de özdeşleşen parti kuyrukçuluğu tercih edildi. Daha da ileri gidilerek, demokrasi ve özgürlük taleplerine düşman kesildi.”

CKD, 1997 YILINDA KURULMUŞTU

Cumhuriyet Kadınları Derneği, 15 Şubat 1997 tarihinde, tüm demokratik kuruluşların birlikte düzenlediği ‘Gericiliğe Karşı Kadın Yürüyüşü’nün ardından kuruldu. 50 bin kadının katıldığı bu yürüyüş, kadınların gericiliğe karşı mücadeledeki kararlı direnişlerinin örgütlü bir yapı ile geliştirilmesi fikrine ışık tuttu. Kuruluş tarihi olarak, kadınların seçme ve seçilme hakkının yıl dönümü olan 5 Aralık 1997 tarihi belirlendi.