Trajikomik suçlamaların ve hukuksuz delillerin yer aldığı Cumhuriyet gazetesi davasında gazeteciler bugün hâkim karşısına çıkıyor. BirGün’e konuşan Güray Öz, “İddianamenin iler tutar tarafı yok, arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı

Cumhuriyet Okur Temsilcisi Güray Öz: İddianamenin iler  tutar tarafı yok…

UĞUR ŞAHİN ugursahin@birgun.net @uugurs

5’i tutuklu 17 kişinin yargılandığı Cumhuriyet gazetesi davasının altıncı oturumu, bugün Silivri Ceza İnfaz Kurumları’nın karşısındaki duruşma salonunda yapılacak. Cumhuriyet gazetesinin yönetici ve çalışanları hakkında açılan davanın ilk beş oturumu ise İstanbul 27’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmüştü. Duruşmada, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Musa Kart, Güray Tekin Öz, Turhan Günay, Önder Çelik ve Hakan Kara tahliye edilmiş, Ahmet Şık, Akın Atalay, Kadri Gürsel ve Murat Sabuncu’nun tutukluluk halinin devamına karar verilmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede ise gazetenin yöneticisi ve yazarlarından oluşan 17 kişi “silahlı terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmekle” suçlanıyor. Ancak iddianame, soruşturmanın açılmasından tam 156 gün sonra hazırlanmıştı. İddianamede, gazetecilerin 7,5 yıldan 43 yıla kadar hapisleri isteniyor.

Serbest kalmalarını umuyoruz
Dava kapsamında 9 ay tutuklu kalan Cumhuriyet gazetesi Okur Temsilcisi Güray Öz, dava öncesi BirGün’e konuştu. İddianamenin hukuksuzluklarla dolu olduğunun altını çizen Öz, “Hukuksuzluğun çok açık bir göstergesi olan bir iddianameyle yargılanıyoruz biz. Yani dava açıkça gösterdi ki iddianamenin iler tutar tarafı yoktur. Arkadaşlarımızın serbest bırakılacağını umuyorum” diye konuştu.

“Cumhuriyet davasıyla ilgili çok geniş bir dayanışma var” diyen Öz, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Cumhuriyet Davası, yalnızca gazete çalışanların ve yazarların davası olmaktan çıktı. Bu davayı, tüm tutuklu gazetecilerin davası olarak görüyoruz. Dayanışmanın büyüyeceğini umuyorum.”

***

Yarkadaş: Soru sormak suç
CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, bagün gerçekleşecek olan Cumhuriyet gazetesi davasına katılım çağrısı yaptı. Tutuklu gazeteciler için hazırlanan video ve grafikleri sosyal medya hesabından paylaşan Yarkadaş, “Onların tek suçu, gazetecilik yapmaları ve iktidarı rahatsız etmeleridir” ifadesini kullandı.

184 gazetecinin cezaevinde olduğu gerçeğinin altını çizen Yarkadaş, “Soru sormak, gerçeği araştırmak, kamu adına görev yapmak adeta suç haline getirildi. Cumhuriyet Gazetesi çalışanları, gerçeğin yılmaz savaşçılarıdır. Bu yüzden aylardan beri rehinler...” dedi.

Daha önce Dışarıdaki Gazeteciler, TGC ve TGS de davaya çağrı yapmıştı.

***

Podemos’tan Cumhuriyet’e destek
İspanya’da eşitsizlik ve yolsuzluklara karşı 2011-2012 protestolarından sonra kurulan ve kısa sürede ülkesinin üçüncü büyük partisi haline gelen Podemos’tan bir heyet Cumhuriyet gazetesini ziyaret ederek, dava öncesinde destek ve dayanışma duygularını iletti. Podemos heyeti Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç ve Cumhuriyet davası kapsamında 9 ay tutuklu kalan Bülent Utku’yla görüşerek “Cumhuriyet çalışanlarının yanındayız” dedi.