134 gazeteci ve medya çalışanı bayrama hapiste girdi. Eski Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticileri 107 gündür tutuklu bulunuyor. Cumhuriyet gazetesi davasının avukatlarından Tora Pekin, “Türkiye hukuksuzluğun kurala dönüştüğü bir cehennem” dedi

Cumhuriyet tutukluları bayramı hapiste geçirecek: ‘Hukuksuzluğun kurala dönüştüğü cehennem’

DİLAN ESEN

Gazeteciler bu bayrama da hapiste girdi. Türkiye basın özgürlüğü sıralamasında 157’nci sırada yer alırken, 134 gazeteci ve medya çalışanı bu bayramı cezaevinde geçirecek. Tutuklu gazeteciler Güray Öz, Musa Kart, Hakan Kara, Önder Çelik, Mustafa Kemal Güngör ve Emre İper serbest kalmak için Meclis’in açılmasını bekliyor. Konuya dair süreci BirGün’e değerlendiren Tora Pekin, “Türkiye hukuksuzluğun kurala dönüştüğü bir cehennem” dedi.

MECLİS’İN AÇILMASI BEKLENİYOR

107 gündür cezaevinde bulunan eski Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticileri, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün 5 yılın altında ceza alanlara istinaf sonrası temyiz yolunun da açılanacağını belirtmesine ve Yargıtay’ın mahkûmiyet kararlarının bozulmasını istemesine karşın serbest bırakılmadı. Gül, aynı dosyada sanıklardan bir kısmı Yargıtay’a giderken, bir kısmı ile ilgili bu yolun kapalı olduğunu söylemiş ve “Yargıtay inceleme sonucunda o dosyadaki tüm fiilin vaki olmadığı hususunda karar verilse bu kişinin içerde yatmış olduğu infazı, cezaevinde yatmış olduğu süreler hukuk devleti tarafından nasıl karşılanacak. Bu durum muhakkak düzeltilmelidir” demişti. Gül’ün bu açıklamasının ardından yine de tutuklu gazeteciler tahliye edilmedi.

Düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındaki davalarda tutukluluğu zorlaştırmak ya da tutuklu bulunanların tahliyesini sağlamayı da içeren Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin görüşülmesinin üzerinden geçen süreye rağmen paket bir türlü TBMM’ye getirilemediği gibi Meclis tatile girdi. Cezaevinde bulunan eski Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticileri Yargı Paketi’nin onaylanması için Meclis’in açılmasını bekliyor. Yargıtay 16. Ceza Dairesi kararı bozması durumunda tutuklu bulunan gazetenin eski yazar ve çalışanları tahliye edilecek.

CEZAEVİ YANLIŞ ADRES

Cumhuriyet gazetesi davasının avukatlarından Tora Pekin konuya dair süreci BirGün’e değerlendirdi. Türkiye’nin hukuksuzluğun kurala dönüştüğü bir cehennemi yaşadığını söyleyen Pekin, “Düşünce özgürlüğü kullanımı nedeniyle cezaevinde olan herkes için yani siyasiler avukatlar, gazeteciler, akademisyenler, toplantı ve yürüyüş hakkını kullananlar yurttaşların tümü için hapishane yanlış bir adres. İnsanları yazıp çizdikleri, siyaset yaptıkları için özgürlükten yoksun bırakmak temel insan hak ve özgürlüklerine aykırı” dedi. Pekin, “Cumhuriyetçilerin içeride bu korkunç tabloyu çok görünür kıldığı için önemli. Koca bir ülke olarak bu hapis ve tutuklulukları kanıksamışız gibi bir durum var. Asla bunu kanıksamamak, bununla uzlaşmamak lazım” diye konuştu.

İŞLENMEMİŞ SUÇTAN HAPİSTELER

Bir kişi hapis tutulduğunda bile kimsenin özgür olmadığını aktaran Pekin sözlerini şöyle sürdürdü: “Oysaki binlerce kişi haksız yere içeride şu anda. Kısaca özgürlüğün ve düşüncenin birer değer ve temel hak olmaktan çıkarıldığı günler yaşıyoruz. Meslek kıdemi ortalama olarak 40 yılı aşmış eski Cumhuriyetçilerin işlemedikleri bir suçtan, daha doğrusu hiç işlenmemiş bir suçtan hapishanede olması bize tüm bu yaşadıklarımızı da sorgulatmalı. Bir ülkeyi hapishaneyle yönetmenin kimseye hiçbir yararı olmadığını da her fırsatta muhatabına hatırlatmak gerekir.”